Rodinkárstvo pokračuje. Kotleba zamestnal manželku

To, čo by si iní verejní funkcionári nedovolili, banskobystrický župan Marián Kotleba robí bez hanby. Krajskí poslanci sa len bezmocne prizerajú a tvrdia, že im chýbajú kompetencie. Kotleba najnovšie popri dvoch svojich bratoch zamestnal aj manželku. Pracuje v župnej firme Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC), v ktorej je županov brat finančným riaditeľom. Práve na ňu by sa mali obracať zamestnanci, ktorí sa stretnú s nekalými praktikami.

23.02.2015 19:00
Marian Kotleba Foto: ,
Župan Marian Kotleba zamestnal svoju manželku v župnej firme Banskobystrická regionálna správa ciest.
debata (110)

Kotlebova manželka Frederika nastúpila na pozíciu referentky pre oznamovanie protispoločenskej činnosti. Potvrdili nám to na BBRSC s tým, že ide o miesto, ktoré vytvorili zo zákona platného od januára a ten ukladá firmám nad 50 zamestnancov vytvoriť takúto pozíciu. Či bolo miesto obsadené výberovým konaním a či Kotlebová, ktorá podľa dostupných informácií iba nedávno skončila strednú pedagogickú školu, spĺňa kvalifikačné predpoklady, sme sa nedozvedeli. Hovorca župy Vladimír Gürtler na naše otázky neodpovedal. Odpísal iba toľko, že tlačová konferencia k tomu bude vo štvrtok.

Zákon, ktorý rieši ochranu pri oznamovaní protispoločenských činností, chráni zamestnancov, ktorí na nekalé praktiky upozornia. Kotlebova manželka by mala ich podnety, ktoré by sa mohli v budúcnosti týkať aj jej švagra, prijímať a riešiť ich s vedením firmy alebo s inšpektorátom práce. Otázne na jednej strane preto je, ako sa zachová, ak sa niekto príde sťažovať na jej rodinného príslušníka. Natíska sa aj druhá otázka, a to či niekto vo firme naberie na to vôbec odvahu.

Podniky, ktoré majú viac ako 50 zamestnancov, by mali mať od januára systém pre prijímanie takýchto oznámení. Zo zákona priamo nevyplýva, že musia vytvoriť novú pozíciu a podľa právnika Pavla Nechalu už vôbec nie, že je potrebné na to prijať zamestnanca. „Ak sa rozhodli v Banskej Bystrici postupovať takýmto spôsobom, mali by urobiť riadne výberové konanie a stanoviť kritériá na jej obsadenie,“ uviedol Nechala. Nimi by mala byť predovšetkým odbornosť v oblasti budovania etickej infraštruktúry, v oblasti skúmania a prešetrovania podvodov. „Je úplne v rozpore s účelom zákona, že na takúto pozíciu je vybraný niekto z príbuzných predsedu vyššieho územného celku, lebo to skôr hovorí o klientelistickom správaní,“ dodal.

Zákon vstúpil do platnosti 1. januára a zamestnávatelia ho majú uplatniť do konca júna. Regionálne správy ciest v Žiline ani v Košiciach takúto pozíciu nevytvorili a ako o samostatnom mieste zatiaľ neuvažujú.

Už vlani do funkcie finančného riaditeľa BBRSC pre investície a majetok dosadil Kotleba bez výberového konania svojho brata Martina, druhý brat Marek je na župnom úrade referentom pre vnútornú prevádzku. Podľa odborníka na komunálne právo Vladimíra Pirošíka ani v jednom prípade vrátane manželky nedošlo k porušeniu zákona, ktorý upravuje zamestnávanie rodinných príslušníkov verejnými funkcionármi. „Ak predsedovi kraja v tom nebráni zákon, mala by mu v tom brániť hanba. Je to v rozpore s tým, čo hovoril pred voľbami o transparentnosti a odstránení rodinkárstva,“ myslí si ako Banskobystričan.

Poslanci tvrdia, že v tomto smere majú zviazané ruky, pretože personálne otázky sú v kompetencii župného úradu. Poslanecká komisia na ochranu verejného záujmu v pondelok riešila podozrenie z konfliktu záujmov, s ktorými sa na nich obrátil poslanec parlamentu Miroslav Beblavý. Išlo o prijímanie darov aj od zamestnancov úradu, ktoré, ako Kotleba neskôr priznal, použije na kúpu vlastného bagra.

Komisia podnet o daroch posunula do zastupiteľstva. Ak to rozhodne, že porušil zákon o konflikte záujmov, môže prísť v tomto prípade o 12 platov. Po vypuknutí kauzy tzv. dvadsiatkov, ktoré mali niektorí zamestnanci úradu odvádzať na súkromný Kotlebov účet, sa začala celou záležitosťou zaoberať polícia. Tá ju stále ešte preveruje.

Situácia v banskobystrickej župe budí dojem, že je bezvýchodisková. Sociológ Stanislav Buchta ju tak celkom nevidí. „Tu chýba najmä odvaha politikov, regionálnych i v tých najvyšších politických štruktúrach, aby kauzy a počínanie župana Kotlebu riešili. Nikomu sa do takýchto nepríjemných vecí nechce. Uchyľujú sa len k vyhláseniam, ale reálne kroky nevidno. To, že sa neangažujú, však môže prameniť aj z obáv, že aj negatívna reklama môže Kotlebovi zvýšiť popularitu,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický kraj #rodinkárstvo #Marian Kotleba #Banskobystrická župa