Lekári musia doplatiť do štátnej kasy tisícky eur

Je to prvý raz, čo daniari vôbec priznali, že kontrolujú lekárov. Minulý rok začali preverovať, či výdavky, ktoré uviedli v daňových priznaniach, skutočne súviseli s ich prácou. Z desiatky kontrol vyplýva, že každý druhý kontrolovaný lekár pochybil. Na daniach tak budú musieť doplatiť tisícky eur.

23.02.2015 20:00 , aktualizované: 24.02.2015 07:00
daňový úrad Foto:
Finančná správa začala kontrolovať daňové priznania lekárov. Na snímke budova Daňového riaditeľstva v bratislavskej Petržalke.
debata (41)

Finančná správa o kontrolách nechcela veľa prezradiť. Nepotvrdila, akých konkrétnych chýb sa doktori dopustili, z ktorých regiónov boli a ani to, podľa akého kľúča si ich vyberala. Podľa jej hovorkyne Patrície Macíkovej bolo vybratých približne 40 lekárov v rámci celého Slovenska. „Z tohto počtu je 10 kontrol ukončených, v polovici prípadov kontrolóri zistili porušenie zákona, pričom celková výška nálezu (dorubenej dane) je v tisícoch eur,“ uviedla Macíková s tým, že vo všeobecnosti sa daňová kontrola zameriava na preverenie skutočností rozhodujúcich pre správne určenie dane.

U lekárov podľa nej preverovali, či na jednej strane priznali všetky príjmy a na druhej strane, či výdavky vynaložili v súvislosti s ich činnosťou a nepoužili ich na osobnú spotrebu.

Analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar si myslí, že ide už o veľké číslo pochybení, aj keď sa zdá, že bolo kontrolovaných málo lekárov. „Ak majú lekári doplácať tisíce eur na dorubenej dani, tak to už nejde len o zle zaúčtované doklady či nevýrazné pochybenia,“ tvrdí Zachar s tým, že kontrola išla k meritu veci, bola odvedená nižšia daň, ako mala byť, čo je problém.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor obhajuje lekárov tým, že väčšina z nich si vedenie účtovnej agendy zabezpečuje externým subjektom. „Lekári určite pristupujú k svojim povinnostiam v oblasti účtovníctva a daní s maximálnou zodpovednosťou,“ povedal Pásztor. Poukázal, že informácie Finančnej správy neobsahujú žiadne konkrétnosti. „Asociácia si počká na závery týchto kontrol a potom sa prípadne vyjadríme,“ dodal.

Príjmy lekárov závisia od počtu registrovaných pacientov, ich vekového zloženia, ako aj od poplatkov, ktoré vyberajú v ambulanciách. Ako doklad o zaplatení poplatku vydávajú len príjmový bloček a kompletný príjem od pacientov preto nemusia zahrnúť do daňového priznania. „Práve poplatky od pacientov nemuseli byť vôbec dokumentované či priznané,“ odhaduje Zachar. To, že by zle účtovali príjem od zdravotných poisťovní, je len málo pravdepodobné.

Výdavky sa líšia podľa výšky nájmov, ktoré platia. V mestách sa môžu vyšplhať na stovky eur. Rozdielne sú náklady na vybavenie ambulancií aj na platy sestričiek. V Bratislave sestrička dostáva v hrubom 1 300 eur, v malej obci 800. Medzi problematické výdavky môžu patriť tie na vzdelávanie v zahraničí alebo na auto. Za nimi sa totiž môže skrývať napríklad dovolenka alebo používanie auta na súkromné účely.

Dôvodom daňových únikov mohlo byť zaúčtovanie výdavkov, ktoré v účtovníctve nemali byť. Myslí si to advokát Tomáš Husovský z advokátskej kancelárie h&h Partners. Často sa podľa neho stáva, že si daňovníci uplatňujú výdavky napríklad na elektroniku. „Kým taký televízor u všeobecného lekára nie je nevyhnutný výdavok, u špecialistu môže byť,“ uvádza príklad Husovský.

Tiež môže byť podľa neho neoprávnený výdavok pri nákupe zdravotníckeho materiálu, ktorý síce lekár potrebuje, ale nie v takom množstve, ako ho nakúpi. Podobne je to aj pri dopĺňaní vzdelania, ktoré majú lekári ako povinnosť. Je rozdiel, či sa školenie koná každý mesiac v zahraničí za oceánom pri mori alebo v exotickej destinácii, alebo na Slovensku či v Európe. Dovzdelávanie môže súvisieť s prácou, ale tiež môže ísť o dovolenku. Lekár by to mal preukázať. „Je prirodzené, že daňový úrad akceptuje niektoré veci, ale keď sa to už prestrelí, tak to už akceptovateľné nie je,“ reagoval advokát.

Nie každý výdavok, ktorý súvisí s podnikateľskou činnosťou, musí podľa advokáta nevyhnutne byť aj daňovým výdavkom. Hranica medzi tým, či je výdavok oprávnený, alebo neoprávnený, je podľa neho veľmi pohyblivá a tiež nie u každého lekára rovnaká. Preto pri podnikaní často dochádza k dileme, čo všetko sa môže zahrnúť do daňového priznania.

Diskusiu o príjmoch a výdavkoch lekárov v posledných týždňoch vyvolalo tvrdenie všeobecného lekára pre dospelých Petra Liptáka o prijímaní peňazí ako darov, ktoré v účtovníctve nepriznáva. Ten zverejnil, čo všetko platí zo svojich príjmov a podľa neho má každý mesiac na výplatnej páske nulu. Na otázku, z čoho žije, odpovedal, že ho živí manželka.

Kde mohli nájsť daniari pri kontrole lekárov chyby

  • nezaúčtované daňové príjmy – poplatky od pacientov
  • zle zaúčtované daňové náklady

nákup zdravotníckeho materiálu, ak ho nakúpia vo väčšom množstve, ako je nutné výdavky na osobné auto, ktoré využívajú aj na súkromné účely nákup elektroniky, napríklad televízor, ktorý nepotrebujú na pracovné účely vysoké náklady na vzdelávanie, ak sa koná často napríklad v exotických krajinách

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa #lekári #doktori