Z grantov sa obnoví deväť pamiatok za štyri a pol milióna eur

Z grantov Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) krajín Island a Lichtenštajnsko a Finančného mechanizmu Nórska sa na Slovensku obnoví deväť kultúrnych pamiatok.

24.02.2015 17:00
Pisztoryho palác Foto: ,
Budova Pisztoryho paláca.
debata (1)

Zmluvy o spolupráci v utorok na konferencii v Nitre podpísali prijímatelia prostriedkov a zástupcovia Úradu vlády SR, spravovateľa Grantov EHP a Nórska.

Z grantov v celkovej výške štyri a pol milióna eur sa zrekonštruuje Kostol svätého Antona Paduánskeho v Košiciach – Kláštor františkánov, časť bývalého Kláštora benediktínov v Hronskom Beňadiku, zrenovuje sa historická budova Štátneho divadla Košice, opravia strechy a fasáda Pisztoryho paláca v Bratislave, zrevitalizuje sa hradisko na Molpíri, Vodný mlyn Dunajský Klátov, vynovenú podobu získa Považský hrad a hrad Zborov, obnovia sa zatiaľ nezrekonštruované časti Nitrianskeho hradu a zlepší sa sprístupnenie tejto národnej kultúrnej pamiatky turistom.

Podľa slov generálneho riaditeľa sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR Jána Kraka sa o prostriedky vo dvoch výzvach uchádzalo 52 pamiatok. Ako povedal, objekty hodnotili dva nezávislé subjekty, ktoré podľa hodnotiacich kritérií prideľovali žiadateľom body a na ich základe určili poradie.

„Kritériom bolo napríklad to, či bol projekt spojený so židovskou tematikou, body navyše sa pridávali aj keď boli pamiatky zapísané v UNESCO,“ vymenoval niektoré kritériá Krak. Termín realizácie rekonštrukcií je apríl 2016.

„Ak sa to do roka a dvoch mesiacov nestihne a bude to odôvodniteľné, napríklad pre dlhodobú nepriazeň počasia, je možný individuálny prístup,“ ubezpečil Krak prijímateľov finančných prostriedkov. Hlavnou ideou projektov je podľa Kraka sprístupniť pamiatky verejnosti

Na konferencii spojenej s prezentáciou projektov v rámci programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva financovaného z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru sa zúčastnila aj veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva v SR Inga Magistad.

Ako povedala po konferencii, „okrem zachovania kultúrneho dedičstva sú našimi dôvodmi na podporu obnovy historických pamiatok snahy o sociálnu súdržnosť a hospodársky rozvoj krajín Európy. Obnovené pamiatky sa začnú znovu používať, budú sprístupnené verejnosti a prispejú k vytvoreniu nových pracovných miest."

Príspevky na obnovu pamiatok pochádzajú z programu EHP a Nórska Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva, podpora rozmanitosti v oblasti kultúry a umenia v rámci európskeho kultúrneho dedičstva.

V ňom je v druhom programovom období 2009 až 2014 sústredených viac ako 14 miliónov eur určených na záchranu našich vzácnych historických pamiatok. Doposiaľ sa z týchto peňazí rekonštruovalo 16 pamiatok. Slovensko spolufinancuje projekty dvoma miliónmi eur zo štátneho rozpočtu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrne pamiatky #fondy