Košického advokáta odsúdili za nepriamu korupciu

Košický advokát Alexander F., ktorý údajne pre klientku vybavoval zmiernenie trestu a prepustenie z väzby, neskôr dovolanie na Najvyššom súde SR, je vinný z prečinu nepriamej korupcie. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd v Pezinku, ktorý mu uložil trest odňatia slobody na 10 mesiacov s podmienečným odkladom na 18 mesiacov, informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

24.02.2015 17:40
debata (1)

Súd mu ďalej uložil peňažný trest vo výške tritisíc eur a trest zákazu činnosti vykonávať advokátske povolanie päť rokov. Rozsudok nie je právoplatný, Alexander F. sa voči nemu odvolal a rozhodovať bude ďalej Najvyšší súd SR.

Alexander F. odmieta obvinenie, podľa neho sa obžaloba nezakladá na zákonných dôvodoch. Svoju nevinu chcel dokázať aj výsledkom z polygrafa, ktorý si dal urobiť v USA. Podľa neho prípad na neho ‚našili‘ a vníma ho aj ako útok proti všetkým advokátom. Podľa obžaloby pýtal od klientky úplatok na vybavenie jej prípadu.

V tejto korupčnej kauze ako svedok vystupoval aj sudca Najvyššieho súdu Igor Burger. Na neho sa mal odvolávať Alexander F. v prípade dovolania na najvyšší súd. Ten ale odmietol, že by sa u neho niekedy niečo vybavovalo.

Za takmer 40 rokov, keď súdite ako trestný sudca, x ľuďom stúpite na otlak. Nemôžem vedieť, čo bolo v pozadí tejto kauzy, uviedol v januári. Burger pre spájanie svojho mena s touto korupčnou aférou pripravuje právne kroky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Košice #advokát #vinný