Kotleba nečerpá eurofondy, vláda mu zoberie právomoci

Krok, aký v histórii samosprávnych krajov nemá obdobu. Vláda mieni oklieštiť právomoci Banskobystrického kraja pri čerpaní eurofondov.

25.02.2015 13:13 , aktualizované: 19:19
Fico Foto: ,
Premiér Fico zvažuje, že odoberie Banskobystrickému kraju rozhodovacie právomoci, čo sa týka čerpania eurofondov.
debata (238)

Krok, aký v histórii samosprávnych krajov nemá obdobu. Vláda mieni oklieštiť právomoci Banskobystrického kraja pri čerpaní eurofondov. Dôvodom je nečinnosť župana Mariana Kotlebu, pre ktorú región prišiel o niekoľko miliónov eur. Tie sa mohli použiť na opravu ciest či rekonštrukciu stredných škôl. Po novom by právomoc uchádzať sa o peniaze z eurofondov mala prejsť na mesto Banská Bystrica.

Premiér Robert Fico uviedol, že vláda je pripravená riešiť prechod kompetencií cez zmenu v uznesení vlády. „Neexistuje tu žiadna komunikácia, župan neprejavuje žiadny záujem o fondy, čím mimoriadne poškodzuje Banskobystrický kraj. Nemôžeme si dovoliť, aby jeden kraj bol hrubo poškodzovaný kvôli nečinnosti samotného župana,“ povedal v stredu premiér po rokovaní vlády v Banskej Bystrici. Riešením poveril ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka a podpredsedu vlády pre verejné investície Ľubomíra Vážneho, ktorí by ho mali predložiť v krátkom čase. Podľa premiéra krajské mesto Banská Bystrica má veľký záujem využiť všetky možnosti pri čerpaní eurofondov.

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko reagoval na avizovanú zmenu o prechode právomocí na mesto opatrne. „Toto je zatiaľ otvorená otázka, ktorá je vyslovene v kompetencii vlády,“ uviedol. Mesto podľa neho pracuje na projektoch a ich zapracovaní do stratégie celého Banskobystric­kého kraja.

„Sú dané nejaké postupy pre župy na čerpanie eurofondov a neviem, ako chce vláda urobiť výnimku pre Banskobystrický kraj. Vnímam to skôr ako politický odkaz,“ povedal analytik Dušan Sloboda z Konzervatívneho inštitútu M.¤R. Štefánika. Zoznam možných žiadateľov o eurofondy je podľa neho uvedený priamo vo výzvach operačných programov jednotlivých ministerstiev, ktoré sú už schválené.

Banskobystrická župa prišla napríklad o 4,2 milióna eur, z ktorých sa mali rekonštruovať domovy sociálnych služieb. Kotleba v októbri minulého roka vyhlásil, že projekt na obnovu domovov nepodpíše, hoci ho schválilo ministerstvo výstavby. Peniaze mali poslúžiť asi stovke ľudí s rôznou formou postihnutia, rekonštruovať a postaviť sa za ne malo spolu 12 budov dvoch domovov sociálnych služieb.

Župa tiež odstúpila aj od zmluvy, ktorá sa týka rekonštrukcie cesty 3.¤triedy medzi obcami Sucháň a Čebovce v okrese Veľký Krtíš, a od projektu likvidácie povodňových škôd v šiestich obciach v okrese Revúca. Spolu tak prišli o ďalších 5,74 milióna eur.

Pre nečinnosť Kotlebu môže región podľa premiéra Fica prísť o ďalších 700– až 800-tisíc eur. Ide o eurofondy, ktoré mohol získať od rezortu pôdohospodárstva, ktorý je riadiacim orgánom pre Regionálny operačný program. Z agrorezortu spresnili, že ide o sumu, ktorá bola určená na vypracovanie strategických dokumentov na úrovni kraja. Tie sú potrebné na to, aby župy mohli čerpať podporu z fondov EÚ v rokoch 2014 až 2020 zo všetkých operačných programov.

„Banskobystrický kraj od nich postupne odstúpil,“ doplnil hovorca agrorezortu Peter Hajnala. Banskobystrická župa označila Ficov zámer za protiústavný. Projekt na rekonštrukciu domovov sociálnych služieb bol podľa hovorcu Vladimíra Gürtlera župan pripravený podpísať, ale poslanci župného zastupiteľstva za Smer a KDH nevyčlenili peniaze na spolufinancovanie. Cesty v kraji sa rekonštruujú v rámci možností, dodal hovorca.

© Autorské práva vyhradené

238 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Robert Fico #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj