Prokuratúra sa bude zaoberať bustou Vasilovi Biľakovi

Prokuratúra prešetrí postavenie pamätníka Vasilovi Biľakovi, ktorý odhalili v sobotu v jeho rodnej obci Krajné Bystré. Pamätník bývalému komunistickému pohlavárovi nasledujúcu noc postriekali na protest červenou farbou.

25.02.2015 15:40
debata (49)

„V súvislosti s poškodením pomníka Vasila Biľaka sa orgány činné v trestnom konaní budú komplexne zaoberať nielen závažnosťou jeho poškodenia, ale aj dôvodmi jeho vytvorenia a umiestnenia,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Ako dodala, tento prípad bude riešiť prokurátor Okresnej prokuratúry Svidník.

Bývalému ideologickému tajomníkovi Komunistickej strany Československa Vasilovi Biľakovi odhalili pamätník v sobotu. Tento krok odsúdil Ústav pamäti národa. „V mene ÚPN vyjadrujem rozhodný protest proti tomu, aby sa na Slovensku 25 rokov po skončení komunistickej totality začali stavať pamätníky nepotrestaným členom a exponentom zločineckých organizácií, akou zjavne boli aj KSČ a KSS,“ uviedol v tlačovom vyhlásení predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.

„Odhalenie pamätníka spojené s udelením čestného občianstva osobe, ktorá má na svedomí inváziu vojsk Varšavskej zmluvy v auguste roku 1968 a následnú okupáciu bývalého Československa, vnímam ako výsmech obetiam komunistického režimu a provokáciu pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov,“ skonštatoval Krajňák.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #prokuratúra #Vasil Biľak