Dva onkologické lieky majú platiť lekári z vlastného

Dva najpoužívanejšie lieky na rakovinu prsníka, hrubého čreva a pľúc najväčšia zdravotná poisťovňa Všeobecná zdravotná poisťovňa nebude tri mesiace pre svojich poistencov nakupovať.

25.02.2015 20:00 , aktualizované: 26.02.2015 07:00
VšZP, poisťovňa Foto: ,
Všeobecná zdravotná poisťovňa od polovice februára do konca mája pozastavila nákup dvoch onkologických liekov.
debata (35)

Za lieky musia teraz distribútorom platiť z vlastného samotní ambulantní lekári alebo nemocnice. Pacienti v tom vidia ohrozenie liečby. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že nemocnice aj lekári musia tieto lieky pacientom zabezpečiť.

Všeobecná zdravotná poisťovňa od polovice februára do konca mája pozastavila nákup onkologických liekov Herceptin a od marca aj Avastin. Ako dôvod uviedla, že už vyčerpala objem liekov, na ktorý mala s dodávateľom zmluvu. Teraz musí vypísať novú súťaž na distribútora. „V zmysle rámcovej dohody bol vyčerpaný objem na tieto lieky. VšZP plánuje tieto lieky centrálne nakupovať aj naďalej,“ uviedla hovorkyňa Petra Balážová s tým, že v súčasnosti je vypísané verejné obstarávanie na Avastin a obstarávanie na Herceptin je vo finálnej príprave. „Pre pacienta sa nič nemení, liečbu bude mať zabezpečenú tak ako doteraz,“ dodala Balážová. Onkologické lieky podľa poisťovne zabezpečí poskytovateľ nákupom z vlastných zdrojov a poisťovňa mu ich potom zaplatí.

Bratislavský krajský odborník pre onkológiu Jozef Mardiak si nevie vysvetliť kroky poisťovne. „Rozumiem, ak sú limity na lieky, ktoré nie sú kategorizované a môžeme ich použiť až na výnimky, ale oba spomínané onkologické lieky sú v skupine, ktoré zdravotné poisťovne musia pacientom uhradiť,“ uviedol Mardiak.

Zdravotné poisťovne niektoré drahé lieky nakupujú samy. Výber dodávateľa prebieha cez verejné obstarávanie. Lieky potom firma distribuuje do lekární a nemocníc. Počas dvoch mesiacov výpadku poisťovne budú s farmaceutickými firmami komunikovať lekári a manažmenty nemocníc. Pacienti v postupe najväčšej zdravotnej poisťovne vidia zhoršenie liečby. „Obávame sa zlej dostupnosti zdravotnej starostlivosti,“ povedala prezidentka občianskeho združenia Asociácia na ochranu práv pacientov Katarína Kafková. Doteraz to mali podľa nej lekári jednoduchšie, ak im lieky nakúpila zdravotná poisťovňa. „Teraz im pribudne ešte aj ďalšia práca so zaobstarávaním a aj platením liekov a je otázne, či taký lekár bude chcieť liečiť pacienta, ak bude musieť zaplatiť jeho liečbu najskôr z vlastných peňazí,“ povedala Kafková. Dodala, že im teraz zrušili aj poplatok za prednostné ošetrenie, a nákup onkologických liekov bude pre nich ďalšia finančná záťaž.

Zdravotná poisťovňa centrálnym nákupom mohla zjednať nižšie ceny liekov. Nemocnice sa obávajú, že keď budú lieky objednávať samy, tak sa im znížiť ceny nepodarí.

„Fakultná nemocnica Trenčín si bude lieky zabezpečovať sama z vlastných finančných zdrojov a výdavky na nákup liekov budú vyššie,“ odpovedalo riaditeľstvo nemocnice. Lieky podľa ich vyjadrenia však pacientom v žiadnom prípade chýbať nebudú, ak nenastane výpadok na trhu. Generálna riaditeľka Východoslovenského onkologického ústavu Nataša Džunková pripomenula, že náklady na lieky koniec koncov aj tak neskôr uhradí poisťovňa. Minulý rok v ústave liečili približne 60 pacientov Herceptinom a 80 pacientov Avastinom.

Onkológ Vincent Alakša hodnotí, že teraz pôjde nákup liekov na náklady lekára či ambulancie. „Kým centrálne nakupovala VšZP, tak som vypísal žiadanku a liek si pacient vyzdvihol v lekárni. Teraz musím za liek zaplatiť a až na konci mesiaca vyúčtovať náklady zdravotnej poisťovni,“ vysvetlil onkológ Alakša. Ide pritom o pomerne drahé lieky, jedno balenie stojí od 400 do 600 eur.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová povedala, že rezort nezasahuje do centrálnych nákupov liekov zdravotných poisťovní. „Nemocnice sú povinné lieky pre svojich pacientov zabezpečiť,“ reagovala Šoltésová na súčasnú situáciu. Akým spôsobom si nemocnice lieky obstarajú, je podľa nej už v ich réžii.

Avastin je liek, ktorý sa najčastejšie používa na liečbu pokročilej rakoviny hrubého čreva alebo konečníka, prsníka, pľúc aj obličiek. Podáva sa v kombinácii s chemoterapiou. Herceptin je možné predpísať v kombinácii s chemoterapiou ako prvú liečbu metastatického karcinómu prsníka alebo aj samostatne, ak sa iné druhy liečby ukázali neúčinné. Onkológovia tieto lieky hodnotia ako najmodernejšie a najúčinnejšie. Od októbra 2013 do septembra 2014 VšZP uhradila liečbu Avastinom 1 532 pacientom a liečbu Herceptinom 686 pacientom.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #pacienti #onkologické lieky