Desaťtisíc šoférov autobusov je v štrajkovej pohotovosti

Nespokojnosť s ponúkaným zvyšovaním platov vyústila do štrajkovej pohotovosti desaťtisíc šoférov autobusov. Ak tento piatok nepríde k nájdeniu kompromisu, asi do mesiaca niektoré spoje medzi mestami a dedinami prestanú premávať. Štrajk sa nebude týkať mestskej hromadnej dopravy a súkromných diaľkových liniek.

25.02.2015 19:35
autobus, šofér Foto:
Šoféri autobusov žiadajú vyššie platy, sú pripravení vstúpiť do štrajkovej pohotovosti. /Ilustračné foto/
debata (16)

"Uvedomujeme si, že prípadný štrajk by spôsobil problémy ľuďom, ktorí do práce cestujú autobusom, a určite by sme k nemu pristupovali opatrne. V prípade vypuknutia ostrého štrajku verím, že ľudia by pochopili právo šoférov na slušnú mzdu,“ povedal Emil Machyna, predseda OZ KOVO. Odbory momentálne pre 10-tisíc šoférov požadujú rast čistých platov o 21 eur za mesiac. Po takomto zvýšení by sa ich čisté mzdy pohybovali v rozmedzí od 431 do 641 eur za mesiac.

Prerušenie prímestskej dopravy spôsobí problémy hlavne v obciach bez železnice. "V našej obci je pre ľudí dochádzajúcich do práce dôležitý hlavne ranný spoj. Za jeho pravidelné premávanie platíme Slovenskej autobusovej doprave. V prípade štrajku si neviem predstaviť, že by nedokázali zabezpečiť náhradnú prepravu pre našich obyvateľov, keďže si za ňu platíme,“ povedal Miroslav Ščasný, starosta obce Pavčina Lehota.

Majitelia autobusových firiem upozorňujú na klesajúci počet zákazníkov z dôvodu rastúceho počtu ľudí jazdiacich autom a bezplatnej vlakovej dopravy pre dôchodcov a študentov. Okrem toho ľudia dochádzajúci do práce po železnici majú nárok na 50-percentnú zľavu. "Následkom sú stále nižšie tržby pre spoločnosti a zníženie ich rentability, a v takomto prostredí nemôžeme reálne naplniť v plnom rozsahu požiadavky odborárov,“ povedal Peter Pobeha, prezident Zväzu autobusovej dopravy. Na druhej strane autobusoví dopravcovia poberajú dotácie od vyšších územných celkov a do karát im hrá aj klesajúca cena ropy spôsobujúca zlacňovanie nafty.

Zväz autobusovej dopravy na začiatku rokovaní navrhol nulový rast platov. Odbory kontrovali požiadavkou na zvýšenie priemerných miezd o 40 eur a tarifných o 30 eur. V priebehu rokovaní obidve strany ustupovali zo svojich požiadaviek. Zväz autobusovej dopravy na poslednom rokovaní navrhol priemerný rast platov približne o 9,50 eura, čo je stále o 18,50 eura menej ako požadujú odbory, ktoré by aktuálne uspokojili so zvýšením o 28 eur v hrubom za mesiac.

Mesačné platy šoférov autobusovej dopravy sa pohybujú v rozmedzí od 500 do 800 eur v hrubom. "Menšie platy sú hlavne v chudobných regiónoch východného Slovenska,“ povedala Monika Benedeková, podpredsedníčka OZ KOVO. Tá v piatok za odbory povedie už šieste kolo vyjednávania o výške mzdového dodatku v kolektívnej zmluve na rok 2015.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #KOVO #štrajková pohotovosť #šoféri autobusov