Do Banskobystrického kraja pôjde 12 miliónov eur

Záchranné člny, motorové pumpy pre dobrovoľných hasičov, ale aj výmenu podláh, dverí a okien v nemocniciach či lepšie postavenie mladých ľudí na trhu práce prisľúbila vláda Banskobystrickému kraju na výjazdovom rokovaní v Banskej Bystrici. Rezorty vnútra, zdravotníctva a práce uvoľnia spolu vyše 12 miliónov eur na podporu kraja.

27.02.2015 13:00
Banská Bystrica, radnica Foto:
Banskobystrická radnica.
debata (2)

Ministerstvo vnútra má vyčleniť 8 miliónov eur v boji proti živelným pohromám a na modernizáciu dobrovoľných hasičov. „Ide o peniaze najmä na protipovodňové aktivity v regióne a na dovybavenie dobrovoľných hasičských a záchranných zborov. Dostanú nové technické prostriedky aj repasované automobily. Okrem toho vybrané obce získajú tzv. protipovodňové balíčky,“ uviedol hovorca rezortu Ivan Netík. Balíky budú obsahovať motorové pumpy, elektrické generátory i protipovodňové bariéry. Pomoc prednostne získajú obce, ktoré už v minulosti riešili mimoriadne situácie. Okrem protipovodňových balíkov dostanú dobrovoľní hasiči v kraji záchranné člny či autobusy na evakuáciu ľudí. „Tri milióny z tejto sumy sú určené na rekonštrukciu dvoch hasičských staníc v Banskej Bystrici a vo Zvolene,“ dodal Netík.

Predseda dobrovoľných hasičov v Šalkovej, mestskej časti Banskej Bystrice, Juraj Kliment povedal, že by potrebovali čerpadlá, hadice aj nafukovací čln. „Vítam to, pretože sa nám takáto pomoc zíde,“ uviedol Kliment.

Vyše dvoch miliónov eur z rezortu zdravotníctva pôjde v krajskom meste na rekonštrukciu nemocníc. Detská fakultná nemocnica chce pomoc vo výške 1,3 milióna eur využiť na rekonštrukciu ambulantnej časti. „Plánujeme vymeniť netesniace okná, poškodené dvere, zrekonštruovať poškodené podlahy, hygienické zariadenia, inžinierske siete či štruktúrovanú kabeláž,“ priblížila riaditeľka nemocnice Marianna Hoghová. Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta dostane 804-tisíc eur. „Sme vďační za akúkoľvek formu pomoci. Budeme sa snažiť nadimenzovať rozsah prác tak, aby pridelená finančná podpora bola postačujúca,“ reagovala riaditeľka zariadenia Miriam Lapuníková.

Ministerstvo práce má projektom Praxou k zamestnaniu zlepšiť postavenie mladých na trhu práce. Suma dva milióny eur sa má využiť na ich zapracovanie a prax u zamestnávateľa, ktorý vytvorí pracovné miesto. Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti vníma akúkoľvek podporu mladých pozitívne. „Ak človek už počas školy pracuje v odbore, výrazne si zvyšuje šance, aby si po skončení našiel prácu,“ povedal Páleník.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #Banskobystrický kraj