Súdy v personálnej kríze. Pomôcť by mohli penzisti

Na okresných súdoch začínajú chýbať sudcovia. Noví najprv musia absolvovať previerky spoľahlivosti a do práce nastúpia najskôr na jeseň.

27.02.2015 20:00 , aktualizované: 28.02.2015 15:00
Justičný palác Foto: ,
V Justičnom paláci sídli aj Obvodný súd Bratislava I.
debata (18)

Predsedovia niektorých súdov to riešia tak, že dočasne prijímajú sudcov v dôchodku. Iní žiadajú ministra spravodlivosti, aby im pridelil ďalšie voľné miesta.

Počet podaní na súdoch každoročne klesá len mierne, sudcov je však pre odchody do penzie čoraz menej. To vedie k tomu, že ľudia na rozhodnutia súdov čakajú v niektorých prípadoch dlhšie. Pomalé rozhodovanie sa týka najmä občianskych a obchodných sporov. V prípade obchodných trvá rozhodnutie podľa najnovších štatistík rezortu spravodlivosti na niektorých súdoch aj vyše dvoch rokov, pri civilných sporoch je to aj dvadsať mesiacov.

Chýbajúcich sudcov a polročné čakanie na nových vyriešila predsedníčka najvyťaženejšieho Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová povolaním sudcov v dôchodkovom veku. Od marca sa späť na súd vracajú dve sudkyne, ktoré mali prerušený výkon funkcie, pretože už dosiahli vek 65 rokov. Vtedy podľa zákona sudcovia odchádzajú do penzie.

Predsedníčka Fulcová ich povolala po tom, čo súd prišiel o tri sudkyne. Jedna odišla na materskú, ďalšia do dôchodku a tretia bola preložená na bratislavský krajský súd. Na okresnom súde tak zostalo 41 sudcov a tí by agendu navyše nezvládli. „Ak by sa zvolil spôsob prerozdelenia vecí ich spisov ostatným sudcom, počet vecí týmto sudcov v oddeleniach by sa navýšil približne o 100 vecí na jedného, pričom sú už dnes všetky súdne oddelenia preťažené, 500 vecí a viac na jedného sudcu. V takomto prípade nemožno zabezpečiť bezprieťahové vybavovanie vecí,“ upozornila Fulcová.

Šéfka súdu najprv oslovila všetkých sudcov v obvode Krajského súdu v Bratislave, ktorí majú prerušený výkon funkcie a kedysi rozhodovali občianskoprávnu agendu. Nakoniec sa dohodla s dvomi, ktorí by mali vypomôcť až do vymenovania nových sudcov. Na bratislavský súd v prvom okrese vyhrali výberové konanie vo februári dvaja kandidáti, Fulcová predpokladá, že kým prebehne ich previerka Národným bezpečnostným úradom, schválenie Súdnou radou a vymenovanie prezidentom, uplynie najmenej pol roka.

Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková nevylučuje, že aj ďalšie súdy si budú dočasný nedostatok sudcov riešiť prijímaním penzistov. „Je to problém. Prísun nových sudcov do systému zastavili legislatívne zmeny týkajúce sa ich výberu,“ reagovala po rokovaní rady Bajánková. Na krajských, okresných a Špecializovanom trestnom súde je v súčasnosti evidovaných 97 sudcov v penzijnom veku. Dosiahli vek 65 rokov a majú prerušený výkon funkcie sudcu, čo znamená, že nesúdia. Do praxe sa zatiaľ vrátili štyria.

Predsedníčky dvoch okresných súdov v Čadci a Trnave zase požiadali rezort o určenie ďalších voľných miest pre sudcov. V Čadci je vyhlásený konkurz na jedno miesto, predsedníčka žiada navyše ešte jedno miesto. Na Okresnom súde v Trnave majú výberovým konaním pribudnúť dvaja sudcovia, vedenie súdu však žiada rezort až o päť nových miest. Na oboch súdoch sú dlhšie rozhodovacie lehoty. V Trnave sa firmy pri obchodných sporoch dočkajú rozhodnutia až za 22 mesiacov, celoslovenský priemer je štrnásť mesiacov.

Rezort však predsedníčkam nevyhovie. „Ministerstvo spravodlivosti nemôže schváliť viac nových miest pre sudcov. Môže počítať iba s takým počtom, ako je to uvedené v záväznom ukazovateli v rozpočtovej kapitole rezortu,“ uviedla hovorkyňa Alexandra Donevová.

Výberové konania na 25 voľných sudcovských miest na 18 okresných súdoch sa začali začiatkom februára a skončiť by sa mali koncom marca. Bajánková tvrdí, že prezidentovi predloží rada nových kandidátov na sudcovský talár možno začiatkom leta alebo najskôr až v septembri.

Súdy rovnako ako prokuratúra nemohli vlani zopár mesiacov vyhlásiť výberové konania. Ústavný súd totiž v máji rozhodol, že zloženie výberových komisií pri konkurzoch na miesta sudcov je protiústavné.

Rezort spravodlivosti o tomto probléme vie a riešil ho cez novelu zákona o Justičnej akadémii. Cez ňu zmenil zloženie výberových komisií. Zmena je platná od decembra minulého roka.

„Negatívny vplyv na plynulé dopĺňanie neobsadených miest napríklad za sudcov, ktorí odišli do dôchodku, mal vlaňajší nález Ústavného súdu. Týkal sa zloženia výberových komisií. Rezort okamžite reagoval a výberové konania sa postupne rozbiehajú,“ reagovala hovorkyňa Alexandra Donevová.

Prehľad súdov, ktoré sú na tom z hľadiska súdnych prieťahov najhoršie
Najpomalšie súdy v občianskoprávnych veciach
Okresný súd Priemerná dĺžka jedného konania (v mesiacoch)
Piešťany 24,73
Bratislava I 20,09
Malacky 19,64
Najpomalšie súdy v obchodných sporoch
Okresný súd Priemerná dĺžka jedného konania (v mesiacoch)
Skalica 25,82
Piešťany, Senica 25,49
Bratislava I 25,16
Najpomalšie súdy vo veciach o starostlivosti o deti
Okresný súd Priemerná dĺžka jedného konania (v mesiacoch)
Piešťany 13,36
Košice I 13,27
Malacky 13,19
Najviac nevybavených vecí na jedného sudcu
Okresný súd Počet nevybavených vecí
Malacky 1540
Nové Zámky 934
Revúca 903

vv, MS SR za rok 2014

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #sudcovia