Deti si užijú výlet do Čičmian, tvorivé dielne i Viedeň

Týždeň bez ranného vstávania do školy ako na posledné na Slovensku čaká na deti Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja.

28.02.2015 08:00
Centrum voľného času, Domino Foto:
Nitrianske Centrum voľného času Domino ponúka celodenné tábory
debata

Školáci, ktorých rodičia neberú cez jarné prázdniny na lyžovačku a ostávajú doma, nemusia smútiť. Mestské centrá voľného času, ale aj individuálni lektori a animátori sľubujú pestré možnosti trávenia voľného času.

Zatiaľ čo po iné roky bol záujem o jarné denné tábory vysoký a v niektorých mestách prevyšoval možnosti centier, tento rok je situácia sčasti iná, detí sa hlási menej. Centrum voľného času Kalokagatia v Trnave denný prázdninový tábor muselo zrušiť. Naopak, Centrum voľného času ahoj v Piešťanoch sa nemusí obávať nezáujmu. Deti pôjdu na výlet do Čičmian a pod Tatry. Už tradične pripravilo tvorivé dielne a turnaj v kolkoch.

V bratislavskom Starom Meste malo centrum voľného času pripravené dva denné tábory. „Napriek bohatému programu sme ich museli zrušiť pre nezáujem. Úspech nemali ani tvorivé dielne,“ povedala riaditeľka Ľubica Škultétyová. Množstvo aktivít ponúka centrum v Petržalke. „Deti sa naučia starať o zvieratká v našej mini zoo. Máme tu škrečky, korytnačku, papagáje a činčily. V programe sú aj tvorivé dielne, keramická a drotárska," povedala Jana Valachyová. Pripravený mali aj športový tábor, ten však zrušili. Na zájazd do Viedne sa vyberú deti z centra voľného času na Kulíškovej ulici v bratislavskom Ružinove. „Chýbať nebudú ani tvorivé dielne, modelárske aktivity, kultúra, šport a návšteva dopravného múzea,“ vymenoval zástupca riaditeľky centra Róbert Jedlička.

V nitrianskom Centre voľného času Domino nemajú problém s naplnením celodenných táborov už roky. „Záujem presahuje naše možnosti, takže sme plne obsadení," informovala riaditeľka Viktória Mankovecká. Deti sa môžu prejaviť vo vedomostných kvízoch, na ďalšie čaká turistika a plávanie. V Nitre sa snažia o vytvorenie rodinného prostredia, aby sa najmä malé deti cítili ako doma. Novinkou tohto roka je návšteva Divadla Andreja Bagara v Nitre. Školáci absolvujú exkurziu a dozvedia sa podrobnosti o živote a práci v divadelnom zákulisí.

Rodičia, ktorí neuprednostňujú organizovaný voľný čas v táboroch, môžu pripraviť individuálny program. Radosť z kúpania ponúkajú celoročne otvorené akvaparky v Senci, vo Veľkom Mederi či v Dunajskej Strede. Svoje čaro majú aj v tomto období roka hrady a zámky.

Rodiny, ktoré vyznávajú aktívny pohyb na lyžovačke, nečaká slnečné počasie. Týždeň sa začne so zrážkami, ďalšie dni majú byť veterné. Za dobrými snehovými podmienkami však treba cestovať do vyššie položených horských stredísk. Na Pezinskej Babe neďaleko Bratislavy je prevádzka vlekov podľa internetovej stránky prerušená až do odvolania. Vynikajúce možnosti hlási SKI PARK Kubínska hoľa. „Od decembra sme trikrát zasnežovali umelo a ešte nasnežilo. V dolnej časti strediska máme dva vleky pre deti, kde sa môžu nerušene a bezpečne učiť lyžovať pod dozorom špeciálne vyškolených inštruktorov," povedal Vladimír Klocok zo strediska.

Počas prázdnin však veľa školákov zostane doma bez dozoru rodičov. Za deti mladšie ako dvanásť rokov nesú trestnoprávnu zodpovednosť a v prípade nepríjemností môžu byť posudzovaní tak, že zanedbali starostlivosť o dieťa. Detská psychologička Mária Tóthová-Šimčáková upozornila, že opatrnosti nikdy nie je dosť a u detí to platí dvojnásobne. „V dvanástich rokoch dieťa vie rozoznať realitu a vie sa o seba postarať a prebrať na seba zodpovednosť. Ale sú aj také, ktoré to nedokážu. Mali by sme dieťaťu vytvoriť scenár, dať mobil a kontrolovať ho. Ak to má rodič dobre nastavené, tak tento systém môže byť pre dieťa prínosom," vysvetlila. Podľa psychologičky sa však veľa ľudí nevie zmieriť s tým, že nechali svojho potomka doma samého. „Pracovný výkon rodičov je slabý, dieťa im často vyvoláva, vtedy je to kontraproduktívne,“ dodala.

Ďalšie možnosti počas voľných dní

  • Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave ponúka deťom do 15 rokov možnosť zabaviť sa účasťou v súťažných vedomostných kvízoch na rôzne témy.
  • Pohybovo tvorivú dielňu v Trnave môžu navštíviť deti od 6 do 9 rokov v telocvični na Mozartovej ulici 10.
  • Tenisová akadémia Apollo v Bratislave od pondelka do piatka pripravila pre deti do 12 rokov denný tábor zameraný na tenis a športové aktivity. Uskutoční sa v areáli TK Inter Bratislava na Trnavskej ceste 33, vždy od pol ôsmej do pätnástej hodiny.
  • V Stupave je od pondelka do piatka divadelno-filmový denný tábor v Park hoteli Intenzíva. Organizátori sľubujú natočenie filmu, nácvik divadelného predstavenia, cirkusový workshop a veľa inej zábavy.
  • V športovej hale v Nitre sa na ľadovej ploche môžu korčuľovať deti spolu s rodičmi. V pondelok až piatok od 10.00 do 12.00 a od 13.00 do 15.00. Za poplatok sa dajú požičať korčule.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #centrá voľného času #jarné prázdniny