Borec: Riešenie zvýšenia platov súdnym úradníkom sa črtá

Minister spravodlivosti Tomáš Borec si vie predstaviť odchod z postu, ak by sa nenašli peniaze na navýšenie rozpočtu spravodlivosti a zvýšenie platov súdnych úradníkov.

28.02.2015 15:29
Tomáš Borec Foto:
Minister spravodlivosti Tomáš Borec.
debata (5)

„Ale riešenie sa už črtá,“ povedal Borec v dnešnej v rozhlasovej diskusnej relácií Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Sobotné dialógy. Tvrdí, že rokuje s ministrom financií Petrom Kažimírom, aby našli riešenie ako zvýšiť rozpočet ministerstva a navýšiť tak platy súdnym úradníkom. Pripustil, že 25-percentné navýšenie rozpočtu je nereálne, keďže by išlo o navýšenie o 75 miliónov eur. Podľa Boreca spolu s ministerstvom financií aj súdnymi úradníkmi sa pokúsia nájsť kompromis.

Poslanec NR SR Miroslav Kadúc z klubu OĽaNO upozornil, že o navýšenie platov žiadajú súdni úradníci, čiže administratívni pracovníci, ktorí robia ‚mravenčiu‘ robotu a bez nich by súdy nemohli fungovať.

„Fakt je, že politici im sľubujú, že sa budú mať lepšie, že si vážia ich prácu, ale nedávajú im nič,“ kritizoval Kadúc nezáujem vlád o pracovníkov súdov. Podľa štatistík je priemerný plat súdneho úradníka 450 – 650 eur. Poslancovi sa nepáči, že vládny rozpočet dosahuje príjmy 15 miliárd, ale na justíciu vláda dala len 310 miliónov. To je podľa neho približne 2,5 percenta a vláda tým dokazuje, že „nedáva súdnictvu dostatočnú váhu“. Kadúc by peniaze na zvýšenie rezortu spravodlivosti vzal z reformy ESO, ktorá patrí pod rezort vnútra. „Od roku 2012 má ministerstvo vnútra jednu miliardu na ESO. Ja som navrhol aj pozmeňovací návrh dať sedem miliónov z ESA do justície“.

Minister Borec sa vyjadril aj k rekodifikácií civilného práva, to má nahradiť 50 rokov starý Občiansky poriadok. Sudcovia by mali mať viac právomocí, ako napríklad nariaďovanie vyhľadávania dôkazov. Rekodifikácia má tiež urýchliť súdne spory. „Musíme si ujasniť, čo chceme. Či chceme rýchle, efektívne a spravodlivé súdnictvo, alebo budeme trvať na socialistickom fungovaní súdnictva,“ povedal o zmysle justičnej novely. Kadúc Borecovi vyčítal nedostatočný čas na osvojenie si tejto novely v praxi. „Koncept nepovažujem za zlý, ale ten čas na naučenie sa a praktické aplikovanie je pomerne krátky,“ upozorňuje. Borec argumentoval, že ministerstvo bude k zmene civilného práva robiť semináre a školenia. „Začiatok bude ťažký,“ pripustil Borec.

Poslanec Kadúc nesúhlasí s tým, aby orgány štátnej správy, ktoré hospodária s verejnými peniazmi, mali byť vyňaté z informovania verejnosti. V súvislosti s infozákonom spomenul spoločnosti ako Javys a Slovenská konsolidačná, ktorú vlastní Ministerstvo financií SR a nemusia odpovedať na infožiadosti. Toto vytýkajú novele aj mimovládne organizácie, ktoré boli členmi pracovnej skupiny pri tvorbe novely. „Mimovládne organizácie mali povedať, že majú právnika, ktorý to dokáže vyšpecifikovať. Bohužiaľ, k tomu neprišlo,“ oponoval Kadúcovi šéf justície Borec. Poslancovi za OĽaNO sa však páči novelizácia, podľa ktorej informácie, ako napríklad životopisy či platy štátnych manažérov, budú zverejňovať na internete. „Ja sa tomu strašne teším,“ povedal Kadúc, ale poznamenal, že s podpredsedníčkou parlamentu Erikou Jurinovou a poslancom Igorom Hraškom podobný zákon navrhovali pred rokom. Poslanci tento návrh vtedy neschválili.

Súčasťou novely je aj Centrálny register zmlúv. Na ňom majú byť uverejnené všetky zmluvy, ktoré boli podľa Boreca doteraz uverejňované na približne 3 000 rôznych portáloch. Zároveň majú byť uverejnené všetky zmeny, ktoré v zmluvách nastanú neskôr. Kadúc tiež upozornil, že novela ešte pôjde do druhého čítania v parlamente a môžu v nej nastať zásadné zmeny. „To, čo je tam teraz, môže byť úplne inak.“ Ak by však malo prísť k zásadným zmenám, Borec tvrdí, že novelu radšej stiahne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #ministerstvo spravodlivosti #súdy #Tomáš Borec