Vyššie platy lekárov. Ale za akú cenu...

Vyššie mzdy, ktoré tento mesiac dostali lekári, vyjdú draho nielen nemocnice. Pocítiť ich môžu aj samotní pacienti.

01.03.2015 15:00
debata (45)

Nemocnice, ktoré na platy nemali, nevyplatili faktúry za lieky a zdravotnícky materiál. Ak v ďalších mesiacoch nezoženú viac peňazí, hovoria o rušení oddelení, prepúšťaní zamestnancov alebo o znížení platov zdravotných sestier. V nemocniciach nie je dobrá atmosféra, stupňuje sa napätie medzi sestrami a lekármi.

Rast platov, ktorý si lekári pred štyrmi rokmi vydobyli štrajkom, zaručuje novela zákona o poskytovateľoch a tiež memorandum, ktoré podpísali s vládou. Od roku 2012 sa im mzdy dvíhajú postupne. V tomto januári malo ísť o poslednú vlnu zvyšovania.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Sóda bikarbóna.

Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Skalici sa podľa výkonnej riaditeľky Renáty Kormanovej oproti januáru 2014 mzdové náklady teraz zvýšili o 47-tisíc eur. „Dlhodobo je tento stav neakceptovateľný a naša spoločnosť musí nájsť spôsob, ako tento nežiaduci externý vplyv eliminovať,“ reagovala Kormanová. Napríklad aj vyššími cenami za výkony od zdravotných poisťovní alebo inými príjmami mimo poisťovní, ktoré však sú podľa nej veľmi obmedzené.

„Vyššie mzdy lekárom sme vyplatili, ale nezaplatili sme dodávateľom za lieky a zdravotnícky materiál,“ priznala riaditeľka Nemocnice s poliklinikami Topoľčany Marta Eckhardtová. Podľa nej je nutné, aby peniaze dostali od štátu, inak nevedia, ako prežijú ďalej.

Riaditeľka Revúckej nemocnice Daniela Pršebicová uviedla, že mzda len jedného lekára s atestáciou sa zvýšila o 276 eur. Zvýšené mzdové nároky riešili zadlžovaním voči dodávateľom. „Ak sa nepodarí pokryť zákonom dané minimálne zvýšenie zo strany štátu, nemocnice budú nútené redukovať zdravotnú starostlivosť, čím dôjde k prepúšťaniu zamestnancov,“ dodala. Podobne reagovali aj nemocnice v Liptovskom Mikuláši, Malackách, v Prešove, Trenčíne a Nových Zámkoch.

Asociácia nemocníc Slovenska v súvislosti s vyššími platmi hovorí o 19-miliónovom výpadku. Jej prezident Marián Petko zdôraznil, že regionálne nemocnice peniaze potrebujú, väčšina je už aj tak v strate. Dofinancovať by ich mohol štát. Ak sa tak nestane, o prácu môže podľa neho prísť až 2-tisíc zamestnancov. Petko nevylúčil ani rušenie oddelení či delenie úväzkov sestier. Znamenalo by to, že by pracovali čiastočne ako administratívne pracovníčky a čiastočne ako sestry. Výsledkom toho by boli nižšie platy, aj o 250 eur.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek upozorňuje, že takýto krok by bol v rozpore so zákonom. Jej prezidentka Iveta Lazorová si myslí, že nemocnice namiesto tlaku na vládu a ministerstvo riešia situáciu krátením pre tých najslabších – zamestnancov nemocníc. Tvrdí, že komora bude chrániť práva svojich členov, ak bude treba, aj cez právnikov.

Predseda lekárskych odborov Peter Visolajský potvrdil, že nemocnice lekárom mzdy zvýšili, ale niektoré im zobrali osobné hodnotenie, čo je približne v rovnakej výške ako doplatok na mzde. „Bolo nám sľúbené, že na pohyblivú zložku nám nebude siahnuté, nestalo sa tak, a vnímame to ako porušenie memoranda,“ povedal Visolajský. Na túto skutočnosť upozornili už aj ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, ktorý sľúbil, že sa s lekármi stretne.

Sestra z východného Slovenská, ktorá si nepriala zverejniť svoje meno, priznala, že na oddeleniach vládne medzi lekármi a sestrami napätie. „Sestry mnohé úkony robia za lekárov a lekári berú väčšie platy, takže sestry už odmietajú robiť za nich,“ povedala sestra. Odráža sa to na komunikácii aj prístupe k pacientom.

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková pripomenula, že pacient by určite nemal doplácať na akékoľvek negatívne javy, či už sú to nedostatočné zdroje na platy zdravotníkov, alebo nezhody medzi nimi „Pacient je zároveň poistenec, ktorý si platí zdravotné poistenie, na základe ktorého má nárok na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v rozsahu a za podmienok definovaných zákonom,“ reagovala Kafková.

Uvoľnenie peňazí pre nemocnice sľuboval minister zdravotníctva Viliam Čislák. Termíny ani sumy však konkretizovať nechcel. „Diskusia na túto tému ešte nie je ukončená, všetko je predmetom rokovaní,“ odkázala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

„Pevne verím, že sa nám podarí vyrokovať peniaze od štátu,“ reagoval viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Bizovský, pretože ani rušením oddelení a prepúšťaním pracovníkov by sa podľa neho tieto problémy nevyriešili. Nemocniciam podľa Petka zatiaľ pridala len Všeobecná zdravotná poisťovňa, čo na vykrytie platov nestačí.

Ministerstvo financií uviedlo, že si uvedomuje, že mzdové náklady v nemocniciach sa zvyšujú, ale na druhej strane sa aj znižujú vďaka odvodovej odpočítateľnej položke. To znamená, že pri platoch pre zamestnancov do 570 eur platia nižšie odvody. „Pre ďalšie kroky v oblasti financovania bude preto nevyhnutná presná kvantifikácia všetkých vplyvov, ale aj hľadanie vnútorných úspor v tomto sektore,“ odpovedal tlačový odbor ministerstva financií na otázku, či nemocnice dofinancuje a v akej výške.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #lekári #nemocnice #pacienti