Nápad s kurzmi vyšiel. Záujem je najmä o opatrovateľstvo

Záujem o rekvalifikačné kurzy taký veľký ešte nebol. Môže za to nový projekt ústredia práce, ktorý beží od októbra minulého roka. Na rozdiel od minulosti si nezamestnaný sám vyberie kurz, ktorý chce absolvovať, a nemusí vychádzať iba z ponuky úradov práce. Štát mu potom preškolenie uhradí.

02.03.2015 12:00
doktorka, lekárka, dôchodca, opatera,... Foto:
Ilustračná fotografia
debata (6)

Prvé štatistiky tohto projektu ukázali, že ľudia si najčastejšie vyberajú opatrovateľstvo. Skúsenosti z nášho pracovného trhu však potvrdzujú, že preškolené opatrovateľky odchádzajú za prácou do zahraničia, najviac Rakúska. Natíska sa tak otázka, či v tomto prípade nejde o vyhodené peniaze. Po nájdení práce síce vypadnú z evidencie nezamestnaných, dane a odvody však platia v cudzine, pokiaľ tam nie sú načierno.

Nezamestnaným umožňuje preškolenie projekt RE-PAS, ktorý organizuje ústredie práce. Stačí, aby si vybrali rekvalifikačný kurz, vyplnili na svojom úrade práce žiadosť a čakali na schválenie. Podľa štatistík ústredia práce sa za posledné štyri mesiace chcelo vzdelávať vyše 1 600 ľudí. Každú siedmu žiadosť zamietli, nezamestnaní si totiž vybrali pridrahé alebo neefektívne kurzy. „O rekvalifikáciu majú najväčší záujem ľudia z okresov, kde je miera evidovanej nezamestnanosti vyššia ako priemer na Slovensku. Ide napríklad o Lučenec, Humenné, Prešov, Prievidzu, Starú Ľubovňu či Vranov nad Topľou,“ uvádza Veronika Černá z ústredia práce.

Ako prebieha vzdelávanie cez úrady práce (projekt RE-PAS)

  • nezamestnaný, ktorý žije mimo Bratislavského kraja, si nájde spoločnosť, v ktorej chce absolvovať rekvalifikačný kurz
  • na úrade práce vyplní žiadosť o uhradenie kurzu, musí to byť aspoň dva týždne pred začiatkom kurzu
  • nárok na príspevok má len vtedy, ak mu úrad za posledných päť rokov podobný kurz neplatil
  • žiadosť nebude schválená, ak cena vybraného kurzu bude na daný región privysoká
  • po odsúhlasení žiadosti musí nezamestnaný človek chodiť na celý kurz a zvládnuť záverečnú skúšku
  • až potom bude kurz uhradený úradom práce (dovtedy nezamestnaný neplatí nič)
  • ústredie práce chce preškoliť zhruba 10-tisíc ľudí za 5 miliónov eur z eurofondov
  • projekt potrvá do 30. septembra tohto roka

Preškoliť sa chceli najmä ženy do 54 rokov, ktoré majú stredoškolské vzdelanie. Najčastejšie si vybrali opatrovateľské alebo jazykové kurzy. Potvrdzuje to aj Tatiana Olejárová z Agentúry VaV Slovakia, ktorá organizuje vzdelávacie školenia. „Žiadané sú najmä 230-hodinové kurzy opatrovania, potom účtovnícke, počítačové a jazykové. Ľudia sú veľmi snaživí a vôbec nebadať rozdiely medzi samoplatcami a kurzistami, ktorí prichádzajú cez úrady práce,“ hovorí Olejárová, ktorá väčší počet záujemcov zaznamenáva od januára. Priemerná cena kurzu je podľa ústredia práce 487 eur. Agentúra potvrdila, že úrady uhrádzajú aj školenia nad 1¤000 eur.

Podľa analytikov netreba špekulovať o tom, že štátom vyškolené opatrovateľky okamžite vycestujú za hranice. Za dva týždne si totiž v susednom Rakúsku dokážu zarobiť aj tisíc eur. Na pracovných portáloch sú pravidelne inzeráty, ktoré hľadajú šikovné opatrovateľky pre rakúskych alebo nemeckých dôchodcov. Podľa Marcely Glevickej z portálu Profesia majú aj v súčasnosti na stránke desiatku ponúk, cez ktoré najmä agentúry hľadajú desiatky až stovky opatrovateliek. Jedinou požiadavkou je mierne pokročilá alebo pokročilá nemčina.

Otázkou ostáva, či štát, ktorý opatrovateľkám zaplatí kurzy a vyškolí ich pre Rakúšanov, neprichádza o peniaze. „Nezamestnané sú v podobnej situácii ako lekári. Aj oni študovali na Slovensku kvázi zadarmo a odchádzajú liečiť do Česka či Nemecka. Je to nevyhnutný dôsledok poskytovania vzdelávania zadarmo,“ povedal Radovan Ďurana, analytik inštitútu INESS.

Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti si myslí, že nejde o vyhodené peniaze. Rekvalifikačný kurz stojí priemerne 500 eur a je v záujme štátu, aby investoval do ľudského kapitálu. „Pomôže tak stredne vzdelaným ľuďom, ktorí si potrebujú doplniť vedomosti. Za pomerne málo peňazí sa dokážu preškoliť a majú väčšiu šancu, že sa zamestnajú,“ pripomenul Páleník.

Najobľúbenejšie kurzy

  • kurz opatrovania
  • zváranie
  • strážna bezpečnostná služba
  • obsluha motorových vozíkov
  • beauty služby
  • nemecký jazyk pre opatrovateľky
  • počítačové kurzy pre pokročilých
  • obsluha CNC strojov
  • anglický jazyk pre pokročilých

Zdroj: Ústredie práce

„Nemôžeme sa na všetko pozerať úzko ekonomicky. Tie ženy sú vo veku, keď sa pravidelne vracajú domov a práve na Slovensku minú časť svojich príjmov. Je to pre nás výhodné. Okrem toho, na politiku zamestnanosti dávame rádovo menej peňazí ako v iných krajinách, takže podľa mňa by sa malo preškoľovať ešte viac ľudí,“ tvrdí sociologička Zuzana Kusá.

Projekt RE-PAS potrvá do 30. septembra a platí len pre nezamestnaných mimo Bratislavského kraja. Ústredie práce očakáva, že sa pomocou neho preškolí až 10-tisíc ľudí za päť miliónov eur z eurofondov. „Záujem o príspevok stúpa. Predpokladáme, že financie určené na projekt budú vyčerpané. V opačnom prípade budú vrátené poskytovateľovi,“ uvádza Černá. Na otázku, či ústredie práce považuje za problém, ak vyškolené ženy odchádzajú robiť do zahraničia, do uzávierky neodpovedala.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rekvalifikácia #kurzy #opatrovateľské služby