Blížiace sa voľby môžu sťažiť výber šéfa NKÚ

Akoby sa už politici chceli zmieriť s tým, že nový predseda Najvyššieho kontrolného úradu do parlamentných volieb zvolený zrejme nebude. Doterajší šéf úradu Ján Jasovský ho vedie desať rokov, z toho tri roky nadsluhuje. Nového kandidáta by mala predložiť opozícia, či sa k tomu vôbec odhodlá, je neisté.

02.03.2015 12:30
NKÚ, Najvyšší kontrolný úrad Foto:
Ilustračná fotografia
debata

Predseda parlamentu Peter Pellegrini musí najskôr vyhlásiť voľbu, zatiaľ o nej nerozhodol. „Čas nadchádzajúcej marcovej schôdze by chcel predseda Národnej rady využiť na rokovania s politickými stranami o možnom kandidátovi,“ povedal Pellegriniho hovorca Pavel Chovanec.

Ešte v decembri Pellegrini pre Pravdu uviedol, že má veľký záujem, aby bol na jar šéf Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) zvolený. „Smer bude trvať na tom, aby to bol kandidát, ktorý spĺňa najvyššie odborné a morálne predpoklady. Pre mňa aj pre Smer bude rozhodujúca kvalita, nestačí mať za menom len napísané, že je opozičný,“ povedal vtedy šéf parlamentu.

Podpredseda KDH Július Brocka povedal, že o túto tému mali záujem v minulom roku, ale tým, že predseda parlamentu voľbu nezaradil do programu schôdze, po novom roku to prestala byť pre nich téma. Predpokladá však, že dnes sa bude o tom ešte hovoriť vo vedení KDH i v poslaneckom klube. „Osobne si myslím, že je to pre nás uzavretá vec, ale to hovorím za seba,“ poznamenal Brocka.

Pripustil, že najčistejším riešením by mohla byť voľba nového predsedu NKÚ až po parlamentných voľbách. „Na každého kandidáta to bude vrhať tieň podozrenia, že je to človek, ktorý je na tom poste z milosti Smeru. Aj toto je dôvod, prečo sme túto diskusiu minulý rok uzavreli tak, že vo volebnom roku je to pre straníckeho kandidáta veľký risk,“ usúdil Brocka.

Most-Híd sa podľa šéfa poslaneckého klubu Lászlóa Solymosa drží dohody, že s návrhom by malo prísť KDH. Aj Solymos však považuje za neisté, či vôbec voľba bude a či sa objaví nejaký kandidát. „Teraz do toho ísť je otázne,“ podotkol Solymos.

Politológ Tomáš Koziak si myslí, že šéfa NKÚ by mali v parlamente zvoliť. „Tento post treba obsadiť, má významné miesto vo fungovaní štátu. Vecný pohľad by mal v politike prevažovať nad politikárčením. Je to smutný príbeh a nie je to dobrá vizitka pre fungovanie inštitúcií,“ mienil politológ.

Po voľbách v roku 2012 predseda Smeru Robert Fico sľúbil miesto predsedu NKÚ opozícii. V parlamente sa uskutočnilo aj niekoľko neúspešných kôl. Najskôr sa o zvolenie snažili dvaja kandidáti SaS. Po rozpade poslaneckého klubu SaS kresťanskí demokrati navrhli Maroša Žilinku, krátko pred hlasovaním však jeho kandidatúru stiahli.

Doterajší predseda NKÚ Ján Jasovský nastúpil do čela úradu v roku 2005, skončiť mal vo februári 2012. Do funkcie ho nominovalo HZDS. V úrade zostane až dovtedy, kým parlament nezvolí jeho nástupcu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Najvyšší kontrolný úrad #NKÚ #výber