Vyšetrovanie kauzy odpočúvania má vraj pokračovať

Ako nekonečný nepodarený televízny seriál. Tak vyzerá vyšetrovanie kauzy odpočúvania nevinných civilistov a novinárov Pravdy Vojenským obranným spravodajstvom. V piatok 27. februára sa malo vyšetrovanie skončiť.

03.03.2015 12:30
debata (6)

Podľa našich informácií sa tak však nestane a vyšetrovanie bude pokračovať ďalej. Kauza stará viac ako tri roky zostáva opäť bez záveru. Generálna prokuratúra nechcela komentovať, či sa dozorujúci prokurátor aj s vyšetrovateľom dopracovali k výsledkom. Uviedla len, že spis bude teraz skúmať námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky.

„Námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek bol dnes 2. 3. 2015 predložený vyšetrovací spis s informáciou o stave a výsledku vyšetrovania. Po preskúmaní trestnej veci rozhodne námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek o ďalšom postupe,“ uviedla včera hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Kauza prepukla ešte v novembri 2011. Miesto stála vtedajšieho ministra obrany Ľubomíra Galka a šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu.

Prípad dozoruje prokurátor Jozef Čentéš. Námestník šéfa Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky teraz zrejme rozhodne o novom termíne skončenia vyšetrovania. Musí tiež zistiť, prečo sa nepodarilo prípad skončiť do konca februára, ako to bolo naplánované. Ako aj to, či boli dôvodom nejaké objektívne skutočnosti, alebo má naťahovanie kauzy subjektívne príčiny. Ďalšou možnosťou je, že by prípad prevzal nový dozorujúci prokurátor.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný nevylúčil, že vec môžu Čentéšovi odňať. „Prečo nie. Ak zistia, že dôvody neboli spôsobené obťažnosťou úkonov a že prokurátor vec nedozoroval, ako mal, pokojne mu to zoberú,“ pripustil Žitný. Podľa neho je zvláštne, že sa prípad stále nepodarilo uzavrieť. „V prvom momente sa javil ako veľmi jednoduchý. Tam nebola žiadna komplikácia. Čo bolo porušené, bolo jednoznačné,“ dodal analytik.

Už vlani v auguste Šufliarsky hovoril, že dĺžka konania nie je adekvátna a primeraná závažnosti skutku. Termínov, keď malo byť zrejmé, ako dopadlo vyšetrovanie a kto bude prípadne obžalovaný, bolo hneď niekoľko. Najskôr to bol 30. september 2014, potom 28. november. Ďalšiu métu na prokuratúre stanovili na 30. január tohto roka, nasledoval 27. február a zdá sa, že sa bude znovu hľadať nový dátum.

O prípad sa vlani v lete zaujímal aj minister obrany Martin Glváč u generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Glváč vtedy vravel, že ministerstvo obrany čelí žalobám troch osôb, ktoré rezort žalujú za nemajetkovú ujmu. Minister upozorňoval, že dotknutých zamestnancov ministerstva a príslušníkov ozbrojených síl ako svedkov nikto nepredvoláva vypovedať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie novinárov #kauza odpočúvanie #Vojenské obranné spravodajstvo