Biela Octavia nehodu autobusu nespôsobila

Nehodu pražského linkového autobusu pri Špišskom Štvrtku, ktorá sa stala pred vyše mesiacom, nezavinilo iné auto.

03.03.2015 17:50
autobus, nehoda, havária, Spiš, Spišský... Foto: ,
Nehoda autobusu pri obci Spišský Štvrtok.
debata (9)

Polícia preverovala informáciu o bielej Octávii, ktorá dostala šmyk a autobus sa jej na zľadovatelej ceste a v silnej fujavici snažil vyhnúť. Táto verzia sa však nepotvrdila. Polícia pre denník Pravda prezradila, že okrem autobusu účastníkom nehody nebol nik iný. Vyšetrovanie ešte nie je ukončené. Havária si vyžiadala dva životy.

„Vykonávajú sa výsluchy a čaká sa aj na výsledky jednotlivých znaleckých skúmaní. Čo sa týka informácie, podľa ktorých mala nehoda viacerých účastníkov, tak táto bola preverovaná, ale nepotvrdila sa,“ informoval Daniel Džobaník, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Tesne po havárii sa na sociálnej sieti spoločnosti Nobless Line, ktorá autobus prevádzkuje, objavila reakcia údajného svedka, podľa ktorého mala mať nehoda ďalších účastníkov. Svedok v príspevku spomínal bielu Octaviu s rozbitým nárazníkom, smerovkou a odpadnutým spätným zrkadlom. Auto malo podľa neho dostať šmyk a vodič autobusu sa mu snažil vyhnúť, čo mohlo viesť k tomu, že nezvládol riadenie.

Autobus, ktorý smeroval z Prahy do Užhorodu, havaroval skoro ráno 31. januára. Vodičovi autobusu sa stal osudným výjazd z diaľnice D1 pri Jánovciach, kde narazil do stĺpa. Linkový autobus viezol 42 cestujúcich, z ktorých dve ženy neprežili. Na mieste záchranári ošetrili 31 zranených, z ktorých najvážnejšie poranenia utrpel vodič autobusu. Previezli ho do nemocnice v Poprade, odkiaľ ho po niekoľkých operáciách a pre kritický stav postúpili do Fakultnej nemocnice s poliklinikou J.¤A. Reimana v Prešove.

„Vodič je po amputácii pravej nohy a previezli ho do jednej z pražských nemocníc, kde sa dodnes zotavuje,“ uviedol Petr Čáp, majiteľ českej firmy Nobless Line. Podľa jeho slov sa medzičasom zhoršil aj zdravotný stav druhého šoféra, syna vodiča autobusu, ktorému museli tiež amputovať pravú nohu a leží v rovnakej nemocnici.

Dopravní analytici po nehode videli hlavnú príčinu v neprispôsobení rýchlosti jazdy stavu a povahe vozovky. Zimné pneumatiky, ktoré neboli na všetkých nápravách, ako možnú príčinu vylúčili. Významným faktorom podľa nich bola znížená viditeľnosť, ktorá ovplyvnila orientáciu vodiča. Úsek, kde sa nešťastie stalo, si totiž vyžaduje vysokú pozornosť. Na prudkú zákrutu upozorňuje aj dopravné značenie prikazujúce postupné znižovanie rýchlosti na 40 kilometrov za hodinu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #autobus #autonehoda #Spišský Štvrtok