Týral manželku? Poslanec Jánoš sa vzdal mandátu

Kým v parlamente obhajoval ľudské práva, v súkromí ho manželka zažalovala pre týranie a vyhrážanie. Vladimír Jánoš zo Smeru bude musieť vysvetľovať nielen podozrenia z týrania, ale aj slová, ktoré mal adresovať svojej manželke. Prepisy rozhovorov, ktoré sa mali udiať medzi manželmi, sa objavili na internete. Keď sa kauza dostala až na Generálnu prokuratúru, Jánoš sa vzdal mandátu v Národnej rade aj funkcie okresného predsedu strany v Prievidzi. Obvinenia však popiera.

04.03.2015 11:56 , aktualizované: 19:30
Vladimír Jánoš Foto: ,
Poslanec Smeru Vladimír Jánoš pri skladaní poslaneckého sľubu v roku 2012. Momentálne je podpredsedom parlamentného výboru pre ľudské práva.
debata (217)

Jánoš je v súčasnosti v rozvodovom konaní. Nahrávky, v ktorých sa objavujú vulgarizmy a mal ich adresovať manželke, vznikali od augusta 2014 až do dnešného dňa. Ich prepisy sa na internete začali šíriť tento utorok. „Pi.a sk…ená, ťa vyhodím z tohto bytu definitívne. Uvidíš, ešte raz si otvoríš pi.u a vyletíš stadiaľto ešte dneska v noci!! Uvidíš!! Pokapeš stadiaľto! Ma neser! Papuľa sk…ená zasratá! To bolo naposledy, čo si si papuľu otvorila, lebo vyletíš stadeto! Poslednýkrát to bolo!!“ píše sa v nich.

To, že tieto slová mal povedať poslanec a všetky prepisy sú autentické, tvrdí Jánošovej právny zástupca Ivan Katrinec. Medzinárodný výbor pre boj s organizovaným zločinom, terorizmom a korupciou (ICOCRIM) podal na Jánoša trestné oznámenie. „Podali sme podnet vo veci nebezpečného vyhrážania, nátlaku, vydierania, týrania blízkej a zverenej osoby na Generálnu prokuratúru,“ povedal Katrinec, ktorý pracuje pre medzinárodný výbor. Poslanec sa ho údajne dopustil voči manželke aj dcére.

Na ICOCRIM sa Jánošová obrátila preto, že už nevidela inú možnosť. Trenčianska krajská prokuratúra, ktorú kontaktovala vo februári, podľa nej nekonala. Podľa Katrinca sa bála, že jej manžel má všetkých podchytených a spravodlivosti sa nedovolá.

„Generálny prokurátor osobne a bezodkladne kontaktoval okresného prokurátora v Prievidzi a uložil mu pokyn, aby začal vo veci okamžite konať,“ potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Jánošovej zástupca im dodá všetky písomné dôkazy, ako aj spomínané nahrávky a videozáznamy.

Jánoš všetky obvinenia popiera. Prepisy nahrávok podľa neho nie sú pravdivé. Napriek tomu sa po prevalení kauzy vzdal mandátu a skončil aj na poste okresného predsedu strany. V Smere ostáva radovým členom. V parlamente by ho mal nahradiť Peter Gaži, ktorý poslanecký sľub zloží zrejme na budúci týždeň na začiatku marcovej schôdze. Či dôsledky voči nemu vyvodí aj materská strana, to Smer nepovedal.

„Neviem, kto zverejnil tieto upravované nahrávky. V tejto súvislosti podám trestné oznámenie. S manželkou sme v rozvodovom konaní. Je to pre nás oboch a, najmä, malú dcéru zložité obdobie,“ povedal Jánoš denníku Pravda s tým, že manželku zažalujepre ohováranie, krivé obvinenie a porušenie dôvernosti ústneho prejavu. Odmieta, že by žene vulgárne nadával, vyhrážal sa jej a robil na ňu psychický nátlak.

Podľa Katrinca sa pani Jánošová bojí o svoj život. Upozorňuje, že dnes už bývalý poslanec vlastní zbrojný preukaz a je psychicky labilný. „Doma má dva samopaly a ďalšie minimálne štyri guľové zbrane. Okrem toho mal byť aspoň dvakrát liečený z psychických problémov. V jednom prípade dva mesiace absentoval v Národnej rade. Existuje dôvodná obava, že svoje vyhrážky môže naplniť,“ potvrdzuje právny zástupca Jánošovej. Zároveň sa pýta, ako môže človek s psychickými problémami vlastniť zbrane a ohrozovať tak svoje okolie. Katrinec vysvetľuje, že manželka sa Jánoša tak veľmi bála, že doteraz nemala silu udať ho. Striedavo jej nadával a prosil ju s kyticou na kolenách, preto váhala.

Jánoš pre Pravdu priznal, že vlastní zbrane. Zbrojný preukaz získal v roku 2002. „Už niekoľko rokov som riadnym členom športového-streleckého klubu a aj na základe toho som držiteľom viacerých zbraní,“ dodal s tým, že psychiatrickú ambulanciu nikdy nenavštívil.

Denník Pravda oslovil aj policajné prezídium s otázkou, či preverí Katrincove informácie o možnej psychiatrickej liečbe v súvislosti so zbrojným preukazom. Na otázky polícia neodpovedala.

Manželia momentálne žijú oddelene. 31. marca majú na Okresnom súde v Prievidzi druhé kolo rozvodového konania. Podľa Jánošovej advokáta bojujú aj o to, kto sa bude starať o malú dcéru.

Jánoš zastával v parlamente funkciu podpredsedu parlamentného výboru pre ľudské práva. Jeho predseda Rudolf Chmel (Most-Híd) povedal, že mali spolu korektné pracovné vzťahy a nikdy s ním neboli problémy. O medializovaných nahrávkach zatiaľ nepočul.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

217 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Vladimír Jánoš #psychické týranie