Zákon o odbornom vzdelávaní má aj podporu zamestnávateľov

Ministerstvo školstva sa dohodlo so zástupcami zamestnávateľských zväzov na konečnej podobe zákona o odbornom vzdelávaní. Firmy tak budú môcť prakticky vzdelávať žiakov odborných škôl. Informoval o tom minister školstva Juraj Draxler spolu so zástupcami zamestnávateľských organizácií na tlačovej konferencii.

04.03.2015 13:41
Juraj Draxler Foto: ,
Juraj Draxler
debata (12)

Zákon o odbornom vzdelávaní je podľa ministra školstva kompromisom, ktorý pripravovali dva roky. Zamestnávatelia mali k zákonu dve pripomienky. Prvou bola finančná motivácia pre zamestnávateľov. „V tejto chvíli zamestnávateľské zväzy vedú rokovania s ministerstvom financií o možných zmenách finančného nastavenia,“ povedal Draxler.

Jeho slová potvrdil aj Marián Jusko z Republikovej únie zamestnávateľov. „Rokoval som s ministrom financií Petrom Kažimírom o možnej dodatočnej podpore pre systém duálneho vzdelávania. Nádejne vyzerá, že firmy, ktoré sa do procesu zapoja, by získali dodatočnú daňovú úľavu v prípade, že študent po škole získa zamestnanie.“

Jusko tvrdí, že tento návrh budú na ministerstve financií spracovávať na expertnej úrovni. Upozorňuje tiež, že tento systém je dobrovoľný a ak sa firmám nepáči, nemusia do neho vstúpiť.

Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení vníma zákon o odbornom vzdelávaní ako jeden z kľúčových nástrojov na zlepšenie vzdelanosti, podnikateľského prostredia pre malé a stredné firmy, ale aj samostatne zárobkovo činné osoby.

„Veríme, že rokovania na ministerstve financií budú pokračovať, aby sa našiel dostatočný priestor na motiváciu zamestnávateľov vstupovať do systému duálneho vzdelávania,“ tvrdí Machunka.

Podľa Draxlera firmy tiež požadovali, aby prešlo viac kompetencií na štát v zmysle certifikovania firiem.

„Podľa tohto návrhu sa posilnia právomoci našej priamo riadenej organizácie – Štátneho inštitútu odborného vzdelávania. Vznikne možnosť odvolacieho konania, kde sa budú môcť zamestnávatelia obrátiť, čo sa týka certifikácie pracoviska pre duálne vzdelávanie,“ potvrdil Draxler.

Koordinátor zamestnávateľov združených v Rade vlády Július Hron je rád, že sa podarilo spracovať aj túto námietku. Martin Hrivik zo Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory si však myslí, že certifikácia nie je kameňom úrazu, ale súhlasí s tým, aby bola jednotná.

Podľa Hrivika je dôležitejšie, aby motivovali zamestnávateľov a eliminovali nedostatok chýbajúcich profesií, ako aj zvýšili kvalitu vzdelania.

So zákonom o duálnom vzdelávaní súhlasia okrem predstaviteľov slovenských zamestnávateľských združení a organizácií aj zahraniční predstavitelia. Guido Glania zo Slovensko-nemeckej obchodnej komory tvrdí, že treba, aby firmy cítili zodpovednosť za duálne vzdelávanie.

„V minulosti bolo vzdelávanie hlavne teoretické, a tak to ďalej nemôže v praxi fungovať. Zastávame názor, aby firmy prevzali zodpovednosť za vzdelávanie, aby sa prejavovalo praktické vzdelávanie. Avšak ostávajú otvorené otázky, napríklad finančná podpora pre firmy. Ale som si istý, že sme vykročili správnym smerom.“

Eric Reuting ako člen predstavenstva Volkswagen tvrdí, že návrh zákona je prvým krokom správnym smerom. Vyjadril tiež želanie, aby bol podiel praktickej výučby minimálne 70 percent, tak ako v Nemecku, Švajčiarsku alebo Rakúsku.

Podporu návrhu zákona tiež vyjadrili Miroslav Maxon zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Róbert Schmidt zo Slovenskej živnostenskej komory a Patrick Sagmeister z Rakúskeho veľvyslanectva na Slovensku.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #zamestnávatelia #odborné školy