Čižnár: Chceli, aby som prijímal deti prokurátorov

Prokurátorov je málo, výberové konania boli pozastavené a na to boli pred pár dňami zrušené aj niektoré konkurzy na šéfov krajských prokuratúr. Prečo sa toto všetko deje, vysvetlil pre Pravdu generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

05.03.2015 13:00
Jaromír Čižnár, generálny prokurátor Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár
debata (22)

Prečo ste zrušili výberové konania na funkcie šéfov krajských prokuratúr v Trnave, Trenčíne, Žiline a Banskej Bystrici?
Výberové je odvodené od slova výber. Keď sa prihlási jeden človek, tak asi veľmi veľký výber nemám. Je to zároveň moja posledná výzva pre tých, ktorí sa cítia, že sú pripravení odborne a majú riadiace schopnosti, aby mohli viesť krajskú prokuratúru, aby sa prihlásili do týchto konkurzov. Nepochybujem o tom, že takýchto ľudí je v rezorte prokuratúry veľmi veľa. Ja už viac pre motiváciu týchto ľudí urobiť nemôžem.

Tí, ktorí sa prihlásili, sú poverení viesť úrad aj v súčasnosti?
Sú to bývalí krajskí prokurátori, ktorým zanikla funkcia vlani 1. augusta. Sú to všetko dlhoroční vedúci prokurátori.

Kedy budú na spomínané štyri prokuratúry vypísané nové výberové konania?
Okamžite, vyhlásené budú 5. 3. 2015. Potrebujem totiž, aby funkcie krajských prokurátorov boli obsadené riadne vymenovanými vedúcimi prokurátormi, ktorí úspešne absolvovali výberové konania.

Myslíte si, že to bude mať ohlas a do konkurzov sa prihlásia už viacerí?
Keby som v to nedúfal, tak konania, ktoré boli vyhlásené, nezruším z dôvodu, že sa prihlásil iba jeden kandidát.

Čím si vysvetľujete, že sa prihlásili len terajší šéfovia?
Neviem. Už dlhodobo pretrváva názor, že všetko je vopred dohodnuté, že sa netreba hlásiť, lebo už aj tak sú vytypovaní ľudia do vedúcich funkcií. Ja neviem, či tak bolo aj predtým, ale teraz to tak určite nie je, a ani nebude. Ale na druhej strane sú aj takí ľudia, ktorí sa za toto „vraj“ zaužívané pravidlo „schovávajú“ s odôvodnením, že sa neprihlásia, lebo je to zbytočné. Títo ľudia podľa mňa však majú problém postaviť sa pred výberovú komisiu a tam deklarovať svoje skutočné odborné a praktické vedomosti. Súčasné komisie predpoklady adeptov overujú veľmi precízne a rozsiahlo.

Niektorí vaši podriadení vás v anonymnom liste adresovanom našej redakcii kritizovali, že vedenie nerobí nič pre to, aby boli doplnené stavy preťažených prokuratúr. Kedy vypíšete výberové konania na miesta radových prokurátorov?
Nemám vo zvyku vyjadrovať sa k anonymným podaniam. Takých ľudí si nevážim, lebo ak mám svoj názor, tak ho prednesiem verejne a budem si ho aj verejne obhajovať. Už po nástupe do funkcie som povedal, že stav na prokuratúre je zlý. Nemohli byť prijímaní noví čakatelia, pretože bola pozastavená účinnosť zákona v niektorých ustanoveniach. Bolo možné prijímať len prokurátorov, lenže bez výberových konaní. To sme využili len v minimálnej miere a len tam, kde bola situácia doslova kritická. Musím priznať, že som bol veľakrát oslovovaný či už priamo, alebo formou sprostredkovateľov, aby sme takto, teda bez výberových konaní, prijímali čo najviac prokurátorov. Klamal by som, keby som nepriznal, že títo ľudia, chceli do rezortu prokuratúry dostať väčšinou svojich známych či príbuzných. Túto cestu som absolútne odmietol a odmietam aj do budúcnosti.

Myslíte si, že toto mohol byť jeden z dôvodov anonymu?
Môže to byť aj jeden z dôvodov. Takisto považujem za nezmyselné odporúčanie anonyma, aby boli do rezortu prijímaní prokurátori (právnici s justičnou skúškou, pozn. red.) a nie právni čakatelia. Niektorí ľudia, napríklad advokáti, vyšší súdni úradníci a pod. sa už zrejme videli na prokuratúre. Je totiž logické, že ak bude prijatý čakateľ, ktorého si prokuratúra „vychová“, ten určite prinesie rezortu väčší efekt. Tvrdím, že prokuratúra nie je taká bohatá, aby mohla platiť človeka, ktorý je de iure prokurátorom, ale de facto právnym čakateľom. Podotýkam, že s platom prokurátora. Títo ľudia väčšinou nebývajú prínosom pre konkrétne prokuratúry, ale naopak, musia sa doúčať základné veci, ktoré musí ovládať už právny čakateľ na prokuratúre. K celému anonymnému listu poznamenávam, že ho písal niekto, kto neovláda základnú právnu úpravu vzťahujúcu sa ku konkurzom.

Od 1. januára máte peniaze na 30 právnych čakateľov. Plánujete aj ďalších?
Áno, už v najbližšom čase mienim iniciovať ďalšie rokovania s ministrom financií o riešení tejto situácie, pretože, opätovne zdôrazňujem, že personálny stav na prokuratúre nie je dobrý, je dlhodobo poddimenzovaný. Vďaka tomu, že absolútna väčšina prokurátorov, ktorých považujem za odborníkov a slušných ľudí, podáva niekedy až nadľudské výkony, prokuratúra funguje. Priznávam, že sú medzi nami aj takí ľudia, ktorí vyznávajú teóriu „čím horšie, tým lepšie“. Svoje nedostatky sa jednoducho snažia zakrývať práve tvrdeniami o zlom personálnom stave. S takýmito ľuďmi sa budem musieť nekompromisne vyrovnať, pretože doslova „parazitujú“ na výsledkoch práce svojich kolegov, ktorých je na prokuratúre absolútna väčšina.

Kedy vypíšete konkurzy na doplnenie prokurátorov?
Najprv musím vyriešiť vedúcich prokurátorov. Ale sľubujem, že výberové konania budú vypísané čo najskôr a budú veľmi náročné, aby sme vybrali naozaj tých najlepších.

Konkurzy pred verejnosťou

Nervozitu prvého kandidáta na šéfa krajskej prokuratúry najskôr prerušoval len hluk električiek. Keď sa však otvorili dvere zasadačky Generálnej prokuratúry a vkĺzla do nej neznáma žena s fotografom, na jeho tvári sa objavila aj chvíľková neistota a zvedavosť. Komisia, ktorá o návšteve novinárov vedela, sa však nedala rušiť a hneď bez vysvetľovania odštartovala výberové konanie. Historicky prvé, ktoré sa konalo za prítomnosti verejnosti.

Prvým kandidátom, ktorý včera svoje schopnosti viesť Krajskú prokuratúru v Nitre obhajoval, netušiac, že aj pred médiami, bol Vojtech Ernest. Po tom, čo predsedníčka komisie, inak jediná žena medzi piatimi „skúšajúcimi“, prečítala jeho profesijný životopis, napätie v jeho tvári poľavilo. Ernest prestal vnímať dvoch ľudí navyše a sústredil sa na otázky komisie. Nestál pred ňou však žiaden nováčik. Prokurátorom je už 37 rokov a tri roky stojí na čele Krajskej prokuratúry v Nitre.

Do konkurzu sa musel prihlásiť, pretože ho do toho dotlačila zmena zákona. Členov komisie, ktorú tvorili aj traja námestníci generálneho prokurátora, zaujímalo napríklad, ako plánuje riešiť nedostatok prokurátorov na okresných prokuratúrach či ako dokáže motivovať ľudí, ktorých je málo a roboty veľa. Komisia ho zvŕtala asi hodinu.

Po prestávke sa dnu dostal druhý kandidát. Podstatne mladší Martin Tamaškovič pôsobí na prokuratúre od roku 2005, keď nastúpil na okres ako právny čakateľ. Teraz je už na Krajskej prokuratúre v Trnave a špecializuje sa na daňovú trestnú činnosť. Hoci nemal naštudované niektoré interné predpisy chodu prokuratúry, právne predpisy, ktoré súviseli s jeho doterajšou prácou, však súkal z rukáva.

Rozhodnutie, kto sa z nich stane krajským prokurátorom v Nitre, má v rukách generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten aj v budúcnosti plánuje sprístupniť konkurzy na prokuratúre verejnosti. Má sa to objaviť v novom zákone o prokuratúre, ktorý práve Generálna prokuratúra pripravuje.

(vv)

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #prokurátori #výberové konania