Nemocnice avizujú hromadné prepúšťanie

Prepúšťanie v menších nemocniciach po celom Slovensku, ktoré zamestnávajú približne 25-tisíc ľudí, by sa mohlo dotknúť vyše dvetisíc zamestnancov. Upozorňuje na to Asociácia nemocníc. Dôvodom sú chýbajúce peniaze na vyššie mzdy pre lekárov, ktoré im zabezpečuje zákon. Sestry a odborári považujú tieto tvrdenia za odvážne. Podľa nich nie je jednoduché zatvoriť oddelenia a prepustiť ľudí. Ministerstvo zdravotníctva situáciu zatiaľ analyzuje.

05.03.2015 19:00
mz sr, ministerstvo zdravotníctva Foto: ,
Ministerstvo zdravotníctva situáciu v malých nemocniciach zatiaľ analyzuje.
debata (61)

Od januára musia nemocnice platiť lekárom vyššie mzdy, peniaze na ne však nemajú. Februárové výplaty mali lekári síce vyššie, no za cenu toho, že nemocnice nezaplatili za lieky a zdravotnícky materiál. V ďalších mesiacoch zrejme prestanú platiť aj sociálne odvody. Nemocnice združené v asociácii sa pre nedostatok peňazí pripravujú aj na prípadné hromadné prepúšťanie. „Chýbajúce finančné prostriedky sú zhruba na úrovni 20 miliónov eur, len na dofinancovanie zvýšených nákladov na zvýšenie platov,“ povedal šéf asociácie Marián Petko. Od apríla je podľa neho reálne ohrozený chod týchto nemocníc.

Napriek rokovaniam s ministerstvom zdravotníctva, ministerstvom financií a so zdravotnými poisťovňami sa podľa Petka situácia nezlepšila a zatiaľ žiadne ďalšie peniaze do systému neprišli.

Rada asociácie na stredajšom zasadaní odporučila svojim členom, aby na budúci týždeň začali rokovať s riaditeľmi okresných úradov práce o možnom hromadnom prepúšťaní. "Okrem toho by muselo dôjsť k deleniu úväzkov zamestnancov a je vysoká pravdepodobnosť, že aj k rušeniu niektorých oddelení, čo by už následne postihlo aj pacienta,“ dodal Petko. K rušeniu oddelení by nemocnice mohli pristúpiť na budúci mesiac. Delenie úväzkov by sa dotklo zdravotných sestier a v praxi by znamenalo, že sestra by mala pracovnú zmluvu nielen ako ošetrovateľka, ale aj ako administratívna pracovníčka. Výsledkom by bola mzda nižšia o 250 eur.

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb považuje takéto vyhlásenia za strieľanie od pása. Predseda zväzu Anton Szalay si vie predstaviť, že takto chce asociácia dosiahnuť dofinancovanie nemocníc, ale odmieta, aby sa prepúšťali zamestnanci, rušili oddelenia či delili úväzky. „Kategoricky odmietame navrhované prepúšťanie zamestnancov bez dôsledných analýz, len z toho dôvodu, že nie sú peniaze, a tak treba prepúšťať,“ povedal predseda zväzu Anton Szalay. Vedenia nemocníc musia mať podľa neho na zreteli zmluvy so zdravotnými poisťovňami, v ktorých sa zaviazali, aký rozsah zdravotnej starostlivosti poskytnú občanom v danom regióne.

Szalay súhlasí s tým, že nemocniciam treba pomôcť. „Ak štát prijme zákony, ktoré im prikážu zvýšiť platy a nepokryje ich finančnými prostriedkami, tak by ich mal štát aj dofinancovať,“ do­dal.

Sestry prepúšťanie nechcú komentovať a vyjadrenie šéfa asociácie Petka považujú za plané vyhrážanie sa. „Nemyslím si, že je také jednoduché zatvoriť oddelenie a prepustiť zamestnancov, veď pacientov menej nebude a umiestniť ich niekde treba,“ tvrdí prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Chorí budú zdravotnú starostlivosť potrebovať rovnako ako doteraz. „Treba sa potom zamyslieť, kde tých chorých chcú umiestniť a akú starostlivosť dostanú.“ pýta sa šéfka komory.

Podľa Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek už teraz je na oddeleniach nedostatok sestier. „Ak asociácia odporúča prepúšťať, tak si neviem predstaviť, kto sa bude starať o pacientov,“ dodala jeho predsedníčka Monika Kavecká.

Ministerstvo zdravotníctva sa podľa hovorkyne Martiny Šoltésovej zaoberá vzniknutou situáciou. „Tak ako sme už viackrát deklarovali, našou snahou je nájsť riešenie, ktoré by prinieslo viacej financií do zdravotníckych zariadení. Hľadáme spôsob, ktorý by zvýšil prostriedky v rámci zdravotných poisťovní a tieto by následne boli prevedené ihneď do ústavných zdravotníckych zariadení,“ uviedla Šoltésová. V súčasnosti podľa nej prebiehajú rokovania nielen s asociáciou nemocníc, ale aj s ministerstvom financií. „Je to ešte v štádiu rokovaní,“ pripomenula. V štátnych nemocniciach podľa nej prijali racionalizačné opatrenia, tie by mali prebiehať, ako tvrdí Šoltésová, aj v regionálnych zariadeniach.

Všetky tri zdravotné poisťovne podľa Petka deklarovali, že navýšené zdroje, ktoré by od štátu dostali, posunú nemocniciam. Preto asociácia navrhla ministrovi zdravotníctva stretnutie, ktoré by sa malo konať v polovici marca.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #lekári #nemocnice #zdravotné sestry #Asociácia nemocníc Slovenska