Je Mazák odkázaný na bývanie v štátnom?

V čase, keď sa mnohí ľudia trápia so splácaním hypotéky, poradca prezidenta Ján Mazák využíva výhody nájomného bývania v štátnom. A vzdať sa ho nechce.

06.03.2015 09:00
Ján Mazák Foto: ,
Ján Mazák.
debata (99)

Za sebou má pritom pôsobenie vo vysokých funkciách, ktoré boli platené nadštandardne. Mazákov byt je súčasťou justičného komplexu, v ktorom sídlia okresné súdy, krajský súd aj väznica.

Mazák, ktorý je dnes profesorom občianskeho a európskeho práva na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a zároveň jeden zo „siedmich statočných“ prezidenta Andreja Kisku, žije s manželkou 32 rokov v podnájme. Byt s rozlohou 104 štvorcových metrov patrí košickému krajskému súdu. Mesačne za nájom spolu s energiami platí 320 eur. Tohto bývania sa vzdať nemieni aj napriek tomu, že na súde nepracuje on ani jeho manželka. Krajský súd s právnikmi rieši, ako ho odtiaľ vysťahovať.

Poradca prezidenta podpísal zmluvu o prenájme bytu v Košiciach na Žriedlovej ulici na dobu neurčitú s Krajským súdom v Košiciach ešte v roku 1983. V tom čase pôsobil ako sudca tohto súdu. Svoje pôsobenie tam ukončil v roku 1990. Jeho manželka bola do konca minulého roka ako sudkyňa zamestnaná na krajskom súde. Ani jedného z manželov so súdom už dnes nespája pracovnoprávny vzťah, uvoľniť byt však nechcú, hoci ich o to krajský súd požiadal.

„Na základe ústnych rokovaní s JUDr. Mazákom nedošlo k dohode o vyprataní predmetného bytu, preto Krajský súd v Košiciach podnikne právne kroky, v rámci ktorých bude komplexne riešiť všetky otázky týkajúce sa vyriešenia tohto problému,“ uviedla Marcela Gálová, hovorkyňa súdu. Spor medzi Mazákom a súdom je v tom, o aký byt vlastne ide. Služobný alebo klasický nájomný? Poradca prezidenta vysvetľuje, že nejde o služobný byt, ale o obecný, na ktorý má podľa zákona právo. „S účinnosťou od 25. 3. 1992 som sa stal v dôsledku Občianskeho zákonníka obyčajným nájomcom bytu, v ktorom bývam od roku 1983,“ vysvetlil. Za tie roky si ho však neodkúpil. Prečo, to sa denníku Pravda nepodarilo zistiť.

Budova, v ktorej má Ján Mazák prenajatý byt od... Foto: Boris Macko, Pravda
Ján Mazák, byt Budova, v ktorej má Ján Mazák prenajatý byt od Krajského súdu v Košiciach.

Z novely zákona z roku 1992 vypadla zo zoznamu služobných bytov zmienka o sudcoch. Do zákona ich byty za služobné boli preklasifikované opäť v roku 2002. Keďže Mazák podpísal nájomnú zmluvu ešte v roku 1983, táto zmena sa ho netýka.

Advokát Jozef Dobrovič tvrdí, že zákon je na strane Mazáka. „V tomto prípade došlo k zmene osobného užívania bytov slúžiacich na trvalé ubytovanie pracovníkov na nájom bytu,“ reagoval advokát.

V prípade odsťahovania si Mazák uplatňuje nárok na náhradné bývanie. „Nárok na náhradný byt vyplýva z právnej povahy bytu a z Občianskeho zákonníka. Len pre úplnosť, ak by som pristal na hru o služobnom byte, tak by nárok na poskytnutie náhradného bytu vyplýval priamo zo zákona,“ argumentuje.

Dobrovič potvrdil, že ak sudca neopustí byt na základe dohody s krajským súdom a súd ho bude chcieť vysťahovať z dôvodu, že ukončil prácu, na ktorú je služobný byt určený, musí dostať náhradný.

Aj napriek tomu, že Mazák nekoná protizákonne, v tomto prípade ide viac o etickú rovinu. Šesť rokov pracoval v Luxemburgu ako generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie, kde poberal vzhľadom na slovenské pomery nadštandardný plat, šesť rokov bol predsedom Ústavného súdu. Dnes učí na vysokej škole a zároveň je poradcom prezidenta. Skutočne je odkázaný na to, aby býval v štátnom byte?

„Nemienim sa vzdať toho, čo ani iným nebolo nikdy odopreté. A to ani napriek tomu, že nie som človek, ktorý by si nemohol dovoliť kúpiť byt,“ reagoval Mazák pre Pravdu.

Cena mesačného nájmu Mazákovho bytu s rozlohou 104 štvorcových metrov bola stanovená na 128 eur, spolu s energiami to predstavuje sumu 320 eur na mesiac. Nájomné bytov s podobnou rozlohou sa v metropole východného Slovenska priemerne pohybujú vo výške 600 eur. „Výška prenájmu bola stanovená v súlade s Opatrením ministerstva financií a spolu s ostatnými platbami predstavuje mesačne sumu 320,70 eura. Krajský súd nevynakladá finančné prostriedky na prevádzku bytu,“ spresnila hovorkyňa Gálová.

Mazák tvrdí, že náklady spojené s údržbou bytu si platí sám. „Za byt, ktorý som dostal v roku 1983, platím približne 320 eur mesačne. Nejde o služobný byt a už 25 rokov platím náklady spojené s jeho údržbou,“ reagoval. Gálová však upozornila, že počas siedmich rokov, keď Mazák pôsobil na Ústavnom súde, náklady na byt hradil zamestnávateľ.

Denník Pravda k tomuto prípadu požiadal o vyjadrenie rezort spravodlivosti, ten reagoval stroho. „Podriadené organizácie rezortu spravodlivosti sú samostatné rozpočtové organizácie, ktoré nakladajú s majetkom štátu samostatne v zmysle osobitného zákona, na základe čoho odporúčame sa v tejto veci obrátiť priamo na jednotlivé organizácie rezortu,“ napísala v stanovisku Alexandra Donevová, hovorkyňa ministerstva. Dodala, že jednotlivé zmluvy dojednávajú a uzatvárajú súdy samostatne.

Byt na Žriedlovej ulici sa nachádza len pár minút od Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a právnickej fakulty, na ktorej je zamestnaný na plný úväzok. So služobnými bytmi disponujú viaceré slovenské súdy. Tie ich najčastejšie využívajú na ubytovanie zamestnancov súdov, ktorí zabezpečujú ich prevádzku. Prenajímajú ich domovníkom, údržbárom alebo dočasne sudcom, ktorí majú trvalé bydlisko mimo mesta, kde pôsobia.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mazák