Aká bude jar? Pripravte si slnečné okuliare aj zimníky

Kedy sa dočkáme ustálenejšieho, a najmä teplejšieho počasia? Podľa doterajších marcových "vylomenín", keď sa strieda slnečné počasie so snežením, to tak skoro nebude. V najbližších dňoch síce ubudne oblačnosti, ale vrátia sa nočné mrazy. Takže by sme mali byť pripravení na to, že "bláznivý" apríl budeme mať tentoraz v marci.

07.03.2015 07:00
počasie, rodina, deti, rodičia Foto: ,
Slnečné dni využívajú Bratislavčania aj na prechádzky v parkoch.
debata (2)

„Zatiaľ akoby sa počasie nevedelo rozhodnúť, či pridá na teplote, alebo zostane na hodnote od 1 do 2 stupňov na severe, po 8 až 9 stupňov na juhu Slovenska. Dobrá správa je, že v priebehu nasledujúcich dní sa začne počasie výrazne zlepšovať a denné teploty sa zdvihnú nad 10 stupňov Celzia,“ vraví meteorologička Miriam Jarošová.

Upozornila však, že počas víkendu sa nočné teploty v horských dolinách a kotlinách priblížia k mínus 10 stupňom Celzia. Cez víkend budú ranné hmly a studené rána, ale cez deň slnko na oblohe.

Ďalšou dobrou správou je, že sa nemusíme obávať rozvodnených tokov a záplav z topiaceho sa snehu. Na Orave, Kysuciach aj v Liptove sú síce ešte veľké zásoby snehu, ale ten sa topí postupne. Keby sa roztopil naraz, mohla by nastať veľmi zlá hydrologická situácia, vodné toky by začali rýchlo stúpať, a to by mohlo spôsobovať problémy.

„V súčasnosti nie sú nikde zvýšené hladiny vodných tokov. V najbližších dňoch sa určite nedajú očakávať nejaké mimoriadne situácie, ktoré by spôsobila voda z topiaceho sa snehu,“ ubezpečila Valéria Wendlová, hydrologička Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Aká bude jar?

Jar má ešte čas. Tá meteorologická sa síce začala už prvého marca, ale astronomická príde až 21. marca, po jarnej rovnodennosti. A zdá sa, že príroda sa rozhodla riadiť astronomickým kalendárom. Aká bude jar, to by radi vedeli aj meteorológovia. Zatiaľ je taká vzdialená, že nedokážu predpovedať jej podobu. Podľa Miriam Jarošovej nemá zmysel robiť serióznu predpoveď počasia na obdobie dlhšie ako päť dní.

„Ale dá sa predpokladať, nech už bude jar akákoľvek, že spočiatku bude premenlivejšie počasie, ešte aj s chladnejšími dňami, len postupne sa dostaneme na vyššie hodnoty teploty vzduchu. Keď prvý jarný deň príde a bol by zároveň aj letným dňom, to znamená s najvyššími teplotami aspoň 25 stupňov Celzia, tak by to nebolo nič nezvyčajné. Takéto niečo sme v Hurbanove mali v polovici 70. rokov minulého storočia,“ pripomína Jarošová.

Klimatológ Milan Lapin zosumarizoval viaceré okolnosti, ktoré určujú charakter počasia, napríklad vplyv slnečnej aktivity, koncentráciu skleníkových plynov v atmosfére, plochu plávajúceho morského ľadu v Arktíde či doterajšie počasie na severnej pologuli.

Na základe týchto poznatkov predpokladá, že marec bude pravdepodobne skoro v celej západnej, severnej a čiastočne aj strednej Európe relatívne teplý, na Slovensku s podnormálnymi úhrnmi zrážok. Prvá polovica marca bude však relatívne chladnejšia. Očakáva tiež, že mierne teplá fáza po zime bude mať kladný účinok na priemernú globálnu teplotu a aj na severnej pologuli. Otepľujúci účinok sa teda prejaví výraznejšie asi aj v priebehu roka 2015.

„Počasie je veľmi premenlivé, preto nie je možné spoľahlivo predpovedať pre také malé územie, ako je Slovensko, ako sa tu prejavia uvedené vplyvy. Je však takmer isté, že najbližšia jar nebude u nás teplotne pod dlhodobým priemerom obdobia 1951 až 1991. Očakávame teda teplotne normálnu až nadnormálnu jar,“ uvádza na svojej webovej stránke Milan Lapin.

Počasie na území Slovenska v súčasnosti ovplyvňuje prúd, ktorý prichádza zo severnejších zemepisných šírok. Vo výške okolo 1 500 metrov je vo voľnej atmosfére mínus 8 až mínus 10 stupňov Celzia. Keď sa tento chladný vzduch spolu s vlhkosťou dostáva k zemi, tak sa mení na sneženie, preto boli v strede týždňa snehové prehánky dokonca aj v nižších polohách. Na začiatok marca to nie je nič nezvyčajné, ale pretože sme vo februári mali teploty aj 12 – 13 stupňov, ľudia podvedome očakávajú, že teplejšie počasie bude pokračovať.

„Chladnejší vzduch zo severu môže priniesť snehové prehánky dokonca aj v pokročilejšej jari. To nie sú iba povestní traja zmrznutí. Pred dvanástimi rokmi na začiatku apríla boli snehové prehánky až v okolí Galanty a Dunajskej Stredy. Maximálna denná teplota bola okolo 8 až 9 stupňov, ale studený vzduch bol taký agresívny, že priniesol sneženie aj do nížin západného Slovenska,“ vraví Miriam Jarošová.

Objavili sa prvé jarné huby

Zatiaľ môže ľudí potešiť predpoklad, že na budúci týždeň sa teploty v nížinách Slovenska dostanú nad 10 stupňov Celzia. Takéto teploty a slnečná obloha každého potešia, obzvlášť po chladných a snehových dňoch. A pekné počasie môžu využiť aj hubári.

V niektorých častiach Slovenska sa už objavila plamienka zimná, čo je v našich podmienkach jedna z prvých jarných húb. Voľakedy sa volala plamienka zamatovohlúbiková, lebo vyzerá, akoby mala na sebe zamatovú pančušku. Je to malá, červená huba, ktorá niekedy rastie dosť hojne, vo veľkých trsoch.

Mykológovi Pavlovi Remiášovi z hornej Nitry sa ju podarilo vypestovať aj doma. Vlani našiel peň, ktorý bol obrastený plamienkou zimnou. Odlúpil kus pňa prerasteného mycéliom, podhubím, a preniesol ho do zvyškov konárov orezaných z orecha. Vo štvrtok už na týchto konároch objavili plamienky.

„V tomto čase už môžu rásť aj hlivy bukové a ustricovité. Teraz rastú huby najviac na dreve, pretože drevo sa rozkladá, hnije a vzniká pri tom teplo, ktoré huby potrebujú, aby mohli začať rásť. Jarným hubám neprekáža, že v noci mrzne, sú prispôsobivé. A v tomto období určite nerastú žiadne jedovaté huby,“ ubezpečil Pavol Remiáš.

Každé marcové oteplenie zdvíha aj záhradkárov. Sneh sa topil pomaličky, voda vsakovala do zeme a pôda je teraz dobre zásobená vlahou. So sadením by sa však nemali príliš ponáhľať.

„Teploty nad 10 stupňov určite potešia záhradkárov, niektorí už majú v zemi cesnak a možno aj petržlen, pretože ten potrebuje vlhkú pôdu. Ale s inými plodinami by som sa neponáhľala, pretože zem je studená a potrebuje sa trochu viac prehriať. Treba viac teplejších dní, aby semienko vzklíčilo a nezhnilo v zemi,“ dodala Miriam Jarošová.

Ako bude?

  • Sobota Jasno až polooblačno, ráno a dopoludnia ojedinele hmlisto. Najvyššia denná teplota 6 až 11 stupňov, na severe miestami okolo 4 stupňov, na horách vo výške 1 500 metrov mínus 3 stupne.
  • Nedeľa – Jasno až polooblačno, denná teplota 6 až 11 stupňov.
  • Pondelok – Jasno až polooblačno, denná teplota 7 až 12 stupňov.
  • Utorok – Jasno až polojasno, denná teplota 8 až 13 stupňov.
  • Streda – Prevažne polojasno. Popoludní na severozápade pribúdanie oblačnosti a ojedinele prehánky. Denná teplota 8 až 14 stupňov.
  • Štvrtok – Premenlivá oblačnosť a miestami, najmä na severe, prehánky. Veterno. Denná teplota 3 až 9 stupňov.

Marcové teplotné rekordy

Najteplejším marcom v histórii pozorovaní (od roku 1871 v Hurbanove) bol ten minuloročný. Priemerná mesačná teplota tam dosahovala 9,1 stupňa Celzia, čo je približne o 4 stupne viac ako dlhodobý priemer z rokov 1951 – 1990. Celkom odlišný charakter počasia mal rok 2013. Podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu bola v roku 2013 posledná marcová dekáda v Hurbanove druhá najchladnejšia za posledných sto rokov, priemerná teplota vzduchu dosahovala 1,1 stupňa Celzia. Chladnejší záver marca sa vyskytol len v roku 1944, keď tam namerali priemernú teplotu 0,8 stupňa Celzia. Studený rekord si drží marec 1875, ktorý bol najchladnejším marcom v Hurbanove vôbec, namerali tam priemernú teplotu mínus 0,6 stupňa Celzia. Bol to zároveň aj jediný marec, keď bola na tejto stanici priemerná mesačná teplota pod bodom mrazu.

Zdroj: Meteoinfo.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jarné počasie #jar 2015