Blaha: Košická konferencia môže pomôcť dialógu o Ukrajine

Košická konferencia Cesty k mieru – Občiansky dialóg v znamení dohody Minsk II môže podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu pomôcť dialógu medzi Nemeckom, Ruskom a Ukrajinou ako kľúčovými hráčmi v spore na Ukrajine.

06.03.2015 14:45
Ľuboš Blaha Foto: ,
Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha.
debata (25)

Ako povedal Blaha, rastie vzájomná nedôvera a akoby sa všetci uzatvárali do svojich ulít a čoraz viac to pripomína barikádovú propagandistickú vojnu, ktorá ľudí vzájomne rozoštváva. „To treba zastaviť a stavať mosty medzi Európou, Ukrajinou a Ruskom od najnižších úrovní, cez občiansku spoločnosť až po stretnutia lídrov a politikov, ako je toto,“ povedal Blaha s tým, že takéto fóra zvyšujú reputáciu Slovenska ako mierumilovnej krajiny a aj reputáciu Košíc ako mesta dialógu a porozumenia.

Takéto signály potrebuje podľa Blahu aj slovenská spoločnosť, keďže v určitých, najmä pravicových kruhoch tu rastie priam militantný antirusizmus hraničiaci s rasizmom. „To je veľmi nebezpečný trend. Košice sú signálom, že chceme dialóg a zmier. Budú sa hľadať objektívne príčiny krízy na Ukrajine, bez ideologických a rasistických skratiek. Konferencia môže prispieť k prehlbovaniu vzťahov a obrusovaniu hrán, bez čoho sa trvalo udržateľný mier vybojovať nedá,“ dodal Blaha.

Na mierovú konferenciu Cesty k mieru – Občiansky dialóg v znamení dohody Minsk II prídu občianski aktivisti, vedci a politici z Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Slovenska. Konferencia prebieha v piatok a v sobotu.

Organizáciu konferencie, ktorá sa koná pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica, v piatok kritizoval poslanec NR SR a vedúci stálej pracovnej skupiny strany Sieť pre vnútornú bezpečnosť Martin Fedor.

„Slovenský premiér v Košiciach hostí otvorených podporovateľov ruskej agresie a označuje to za mierovú konferenciu,“ upozornil Fedor. Podľa neho by mal predseda vlády namiesto stretnutia s podporovateľmi ruskej agresie, ako je napríklad pán Matthias Platzeck z Nemecka, radšej zdôrazňovať záujmy Slovenskej republiky.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Ľuboš Blaha