Košice hostia konferenciu podporujúcu mier na Ukrajine

Prišli hľadať cesty k mieru na Ukrajine cez občiansky dialóg. Aj takto by sa dal charakterizovať cieľ dvojdňovej mierovej konferencie, ktorá sa v piatok začala v Košiciach za prísnych bezpečnostných opatrení.

06.03.2015 18:53
Miroslav Číž Foto: ,
Premiér Robert Fico sa úvodného dňa mierovej konferencie v Košiciach kvôli chrípke nezúčastnil, prítomní však boli podpredseda parlamentu Miroslav Číž (na snímke) či bývalý šéf KDH Ján Čarnogurský.
debata (41)

Stretlo sa na nej asi 40 slovenských, nemeckých, ruských a ukrajinských vedcov, občianskych aktivistov aj politikov.

Iniciátormi konferencie „Cesty k mieru – Občiansky dialóg v znamení dohody Minsk II“ sú Nemecko-ruské fórum a Nemecko-ukrajinské fórum v spolupráci s bratislavským Inštitútom ASA. Podľa výkonného riaditeľa Nemecko-ruského fóra Martina Hoffmanna takto chcú vyskúšať, ako môže fungovať dialóg v dvoch znepriatelených občianskych spoločnostiach, ktoré dnes reprezentujú Ukrajina a Rusko.

"Chceme tak podporiť procesy naštartované na mierových konferenciách v Minsku,“ povedal Hoffmann. Tvrdí, že ide o veľký experiment a výsledok konferencie je otvorený. „Neprišli sme však hľadať vinníkov vzniknutého stavu, ale chceme sa pokúsiť o mierové riešenia,“ zdôraznil Hoffmann.

„Som smutný, že je tu znova vojna, nepriateľstvo medzi národmi,“ povedal bývalý ministerský predseda a predseda Nemecko-ukrajinského fóra Mathias Platzeck. Podľa neho je tu nádej, že konferencia môže odštartovať proces zmierovania a priateľstva. „Sme na seba odkázaní a mierovú budúcnosť našich detí dokážeme zabezpečiť len spoločne,“ povedal.

Podľa politológa z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Tomáša Koziaka majú takéto akcie význam. „Nezavrhoval by som ich dôležitosť, keďže sa problémom zaoberajú na odbornej úrovni. Zároveň to môže byť aj návod pre politikov, ako situáciu riešiť pokojnou a kultivovanou cestou,“ povedal Koziak. Druhá vec podľa neho je, že čím vyššie politicky problém siaha, tým viac faktorov ovplyvňuje jeho riešenie. „Preto by bolo naivné domnievať sa, že takáto konferencia v praxi ovplyvní politické dianie. Má však apelujúci charakter,“ uzavrel Koziak.

Konferencia sa koná pod záštitou premiéra Roberta Fica, ktorý však v piatok na ňu neprišiel. Zrušil svoju účasť na všetkých podujatiach, ktoré mal v programe. Podľa jeho hovorkyne Beatrice Szabóovej premiér má chrípku. Do Košíc však prišiel podpredseda parlamentu Miroslav Číž či bývalý šéf KDH Ján Čarnogurský. Z ruskej strany sú prítomní poslanci Štátnej dumy, z Ukrajiny zas napríklad poradca vedúceho ukrajinskej tajnej služby.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Ukrajina #mierový summit