Ženy majú stále nižšie platy ako muži

Je to vyše sto rokov dozadu. Na počesť veľkého štrajku žien proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam vznikol v Kodani nápad oslavovať 8. marec ako deň boja za rovnoprávnosť žien. Ako je to dnes?

08.03.2015 10:00
MDŽ, deň žien, kvety, kvetinárstvo Foto: ,
Kvetinárstva sú na Medzinárodný deň žien pripravené. Ženy poteší kytica k sviatku, radosť by im spôsobilo aj lepšie ohodnotenie. Na Slovensku zarábajú takmer o pätinu menej ako muži.
debata (22)

Žena, ktorá vo firme postúpi na vyššiu pozíciu, je považovaná za karieristku. Ak sa to isté podarí mužovi, okolie ho považuje za šikovného.

Koľko ľudí súhlasí s tým, že život rodiny celkovo trpí, keď má matka prácu na plný úväzok? Alebo s tým, že celkovo sú muži v porovnaní so ženami menej kompetentní vykonávať domáce práce? Podľa prieskumu verejnej mienky Eurobarometer si to myslí viac ako polovica opýtaných ľudí na Slovensku. U nás tiež stále prevažujú tí, ktorí si myslia, že otec musí uprednostniť kariéru pred starostlivosťou o svoje malé dieťa.

Rozdiely sú aj v platoch. Slovenské ženy podľa Eurostatu zarábajú takmer o 20 percent menej ako muži. Súvisí to nielen s tým, že sú zamestnané najmä v slabšie platených profesiách, ale aj s tým, že sa menej často uplatňujú na lepšie platených pozíciách. „Vnímam to ako komplex príčin. Pri kolektívnych zmluvách vo firmách rozdiely medzi platmi nie sú, iné je to pri individuálnych zmluvách ľudí, ktorí majú aj manažérske benefity. Na takých pozíciách je viac mužov ako žien. To však nie je len dôsledkom politiky firmy, ale aj širšieho spoločenského kontextu, v očakávaniach, ktoré má okolie od úlohy muža a ženy,“ hovorí sociologička Monika Čambáliková.

Od žien podľa Čambálikovej okolie viac očakáva, že sa budú starať o rodinu, kým pri mužoch to, že sa viac sústredia na pracovnú kariéru. Muži si preto môžu skôr „dovoliť“ vziať prácu, kde sa vyžadujú nadčasy, prípadne schopnosť kedykoľvek vycestovať. „Ženy, ktoré by to aj robili, sú vnímané ako karieristky, čo zanedbávajú rodinu, kým muži, keď dosiahnu vo firme postup a uznanie, sú braní ako šikovní,“ dodáva.

Pozície, kde slovenskí muži zarábajú výrazne viac ako ženy

Pozícia Plat muža (€) Plat ženy (€) Rozdiel v platoch
Vedúci obch. skupiny 1 761 1 166 –34 %
Poisťovací poradca 1 028 698 –32 %
Privátny bankár 1 762 1 237 –30 %
Záhradník 706 500 –29 %
Finančný agent 1 399 1 012 –28 %

Oblasti, kde sú najvýraznejšie rozdiely

Oblasť Plat muža (€) Plat ženy (€) Rozdiel v platoch
Obchod 925 668 –28 %
Vrcholový manažment 2 562 1 882 –27 %
Služby 665 516 –22 %
Farmaceutický priemysel 1 314 1 026 –22 %
Cestovný ruch, gastro, hotelierstvo 673 529 –21 %
Rozdiel medzi platmi mužov a žien –22 %
Rozdiel, ak pracujú na rovnakej pozícii –8 %

Prieskum o rozdieloch v platoch si v týchto dňoch robil aj portál Platy.sk. Podľa neho zarábali ženy vlani v priemere 786 eur v hrubom, muži 1 003 eur. Aj v prípade, že žena pracuje na rovnakej pozícii ako muž, zarobí o osem percent menej. Najväčšie rozdiely sa ukázali v oblasti obchodu. „Rozdiel je spôsobený tým, aké pozície zastávajú. Oveľa viac žien pracuje ako pokladníčka, kde sú platy nižšie. Naopak, muži vo väčšej miere robia na pozíciách ako obchodný analytik či nákupca, kde sú mzdy vyššie,“ vysvetľuje Miroslav Dravecký, projektový manažér prieskumu Platy.sk.

Nižšie platy žien v konečnom dôsledku ovplyvnia aj ich dôchodky. Ženy s nízkymi mzdami majú neskôr nízke penzie. „Kariéra žien je prerušovaná tým, že zostávajú na rodičovských dovolenkách, nedosahujú taký kariérny postup a mzdy. Je to opäť širší spoločenský problém, do ktorého sa nepremieta len výška mzdy, ale aj to, že práca v domácnosti, teda starostlivosť o deti, ale aj o rodičov, chorých, zdravotne postihnutých, nie je spoločnosťou uznaná ako produktívna práca,“ pripomína Čambáliková.

O nerovnostiach medzi mužmi a ženami treba podľa sociologičky hovoriť a zamyslieť sa nad ňou, jej príčinami a dôsledkami by mali najmä politici. Pri prijímaní zákonov by sa mali podľa Čambálikovej vždy skúmať aj ich dosahy na situáciu žien a mužov, diskutovať by sa malo aj o úlohe žien a mužov v spoločnosti.

Príklad v tomto zmysle zatiaľ však nevidno ani na úrovni zloženia vlády. Slovensko a Maďarsko sú jedinými štátmi v rámci EÚ, kde vo vláde nie je nijaká žena. „Žena na ministerskom poste nie je tým, čo by situáciu riešilo. Ale na druhej strane, nemať vo vláde nijakú ženu, určite nie je šťastné,“ myslí si Čambáliková.

Potenciál žien sa berie ako samozrejmosť najmä v severských štátoch. Vo Fínsku dokonca ministerky prevažujú nad ministrami a majú na starosti aj silové rezorty. A nielen v Nemecku, ale aj v susednom Poľsku vedú vládu ženy.

Ženy vo vládach štátov EÚ

ženy na čele vlád: Nemecko, Poľsko, Dánsko, Lotyšsko

štáty s najvyšším podielom žien vo vládach: Fínsko (59 %), Švédsko (50 %), Francúzsko (47 %), Estónsko (43 %), Taliansko (41 %), Slovinsko (40 %), Holandsko a Nemecko (38 %)

štáty s najnižším podielom žien vo vládach: Slovensko a Maďarsko – žiadna žena vo vláde, Grécko, Malta a Cyprus – 1 žena vo vláde

priemer EÚ – 28 %, v Európskej komisii je z 28 členov 9 žien (31 %), na vyšších manažérskych postoch v rámci komisie je podiel žien 27,5 %, na úrovni stredného manažmentu 31,4 %

Zamestnanosť žien v štátoch EÚ

štáty s najnižším podielom zamestnaných žien (menej ako 60 %): Grécko, Taliansko, Malta, Chorvátsko, Španielsko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko a Poľsko

štáty s najvyšším podielom zamestnaných žien (nad 70 %): Švédsko, Dánsko, Nemecko, Fínsko, Holandsko, Rakúsko a Estónsko

štáty s najvyšším podielom žien zamestnaných na skrátený prac. čas: Holandsko (77 %), Nemecko, Rakúsko a Belgicko (44 %), Veľká Británia (42 %), Švédsko (39 %)

Rozdiel v platoch medzi mužmi a ženami v rámci EÚ

Slovinsko 3,2 %
Malta 5,1 %
Poľsko 6,4 %
Priemer EÚ 16,4 %
Slovensko 19,8 %
Nemecko 21,6 %
ČR 22,1 %
Rakúsko 23,0 %
Estónsko 29,9 %

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #MDŽ #rovnoprávnosť žien