Jurinová dala Pellegrinimu sto dní na lepšiu debatu s opozíciou

Poslankyňa OĽaNO Erika Jurinová dala predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu (Smer) ďalších 100 dní na zlepšenie komunikácie a prehodnotenie krokov voči opozícii. Povedala to v diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS. Zmeniť by sa podľa nej mala minimálne diskusia o drobných právnych normách.

08.03.2015 14:21
Peter Pellegrini Foto: ,
Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer)
debata (21)

„Dávam vám ešte 100 dní ako darček,“ povedala. Pellegrini podľa nej spravil viaceré dobré kroky, spomenula napríklad rôzne výstavy vo foajé Národnej rady. „Na druhej strane je prístup voči opozičným poslancom stále rovnaký. Príde mi to tak, že vy máte noty, ktorých sa držíte, pričom o veciach, ktoré vedia v maličkostiach zlepšiť život na Slovensku, nechcete diskutovať,“ povedala v relácii.

Peter Pellegrini, ktorý je vo funkcii predsedu parlamentu 100 dní, podľa Jurinovej veľmi dobre vie, čo robí. „Arogantné správanie bývalého predsedu pôsobilo veľmi tvrdo a neprístupne,“ poznamenala. Ako pokračovala, nový predseda je oveľa prístupnejší, no stále je problém v tom, že v schvaľovaní návrhov opozičných poslancov zmeny nenastali. „No verím, že sa to zmení,“ dodala.

Pellegrini sa chystá vytvoriť nový rokovací poriadok

Naopak, šéf parlamentu v diskusii povedal, že sa snaží prerokovávať všetky body, aj koaličné aj opozičné. „Vychádzam v ústrety požiadavkám poslancov. Podarilo sa schváliť aj opozičný pozmeňujúci návrh, z čoho mám dobrý pocit,“ povedal. Opozícia podľa neho nemôže očakávať, že sa budú prijímať zákony, ako keby vládla. Netreba však byť z toho frustrovaný, pretože to tak nie je len u nás. Ako v relácii vysvetlil, opozičné návrhy často vznikajú rýchlo, sú popudom životnej situácie, čo je však správne, no nie vždy sú poslanec, jeho asistent či tím schopní tému komplexne spracovať. „Z legislatívy sme si spravili trhací kalendár,“ poznamenal.

Pellegrini by bol rád, keby po nich zostal nový rokovací poriadok, zákon o poslancoch či vyriešené platové pomery ústavných činiteľov, no nie je si istý, či sa toto podarí. To si možno bude musieť už upraviť nový parlament a nová väčšina, pripomenul v RTVS. „Nemôžeme donekonečna fungovať podľa nejakého vzorca, stále to vzbudzuje diskusie, preto musíme nájsť opäť nejaký spôsob, aby plat verejného činiteľa kopíroval vývoj v krajine,“ vysvetlil. Túto tému si však nedovolí otvoriť pred voľbami, pretože by to určite vyvolávalo emócie. Má ambíciu to prijať, no právna úprava musí byť komplexná, na prvé čítanie chce využiť septembrovú schôdzu.

„Bude dobré, ak budú všetci podávať majetkové priznania už za rok 2015,“ povedal. Otázkou podľa neho je, čo všetko zverejňovať, pretože niektorí to chcú hnať do extrému, no treba zistiť, kde je hranica miery súkromia. „Čo iné nám zostáva, ako veriť Petrovi Pellegrinimu?“, reagovala poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

„Ide o to, aby boli štátne zdroje využívané efektívne, pretože bežným občanom takéto veci kolú oči. Dúfam, že sa to bude dať urobiť tak, aby sa tieto veci nedali ľahko obísť,“ povedala s tým, že v zákone je nerovnováha, preto sa ním treba zaoberať. „Je pre mňa dôležité, aby sa veci riešili rovnako, či ide o koaličného alebo opozičného poslanca,“ povedala na záver Erika Jurinová.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Peter Pellegrini #Erika Jurinová