Krajcer vláde neverí: Len vytvára dojem, že sa snaží o odluku cirkví

Ministerstvo kultúry nemá podľa poslanca Daniela Krajcera (nezávislý) záujem o riešenie odluky cirkví od štátu. Len sa vytvára dojem, že sa niečo rieši. Povedal to v diskusnej relácii V politike na televízii TA3.

08.03.2015 15:59
Daniel Krajcer Foto: ,
Poslanec a bývalý minister kultúry Daniel Krajcer
debata (123)

„Sú tu takí, ktorí sa snažia túto tému schovávať pod koberec, no treba aj tieto témy otvárať a ponúkať riešenie,“ povedal. Krajcer sa touto témou podľa jeho slov zaoberá od roku 2011, pričom ju ponúka ďalej. „Odluka cirkví od štátu je poslednou nesplnenou požiadavkou od novembra 1989,“ poznamenal. Slovensko je jednou z posledných európskych krajín, kde zotrvávame na modeli financovania, ktorý upravuje komunistický zákon z roku 1949, pripomenul.

Krajcerov návrh je o zvyšovaní slobody, pričom základnou otázkou pri odluke je to, či je to správne alebo nesprávne. „Ak si vyjasníme toto, poďme sa baviť o návrhu, pričom ani jedna politická strana jednoznačne nepovedala, že odluku odmieta,“ povedal v relácii s tým, že preto ponúka spoločný postup. Na jednej strane tu však nie je žiadna strana, ktorá by hovorila, že je proti odluke, no na strane druhej tu sú strany, ktoré túto tému nechávajú len plynúť, čo je prejavom istého pokrytectva. „S cirkvami sa dá rokovať,“ pripomenul. Táto téma má podľa neho svoju dôležitosť, napríklad aj po referende o ochrane rodiny, ktoré rozdelilo spoločnosť a vnieslo do nej kontroverziu, ba dokonca nenávisť.

Krajcer: Cirkvi sa budú lepšie starať o svoj majetok

Preto si Daniel Krajcer myslí, že to môže prispieť k zmiereniu spoločnosti. „Keď bude schválená finančná odluka, je prirodzené, že cirkvi sa budú spoliehať na to, čo dostanú od veriacich a možno sa tak budú aj lepšie starať o svoj majetok,“ povedal. Jeho návrh spočíva v tom, že príspevok by platili len veriaci, čo znamená, že daňovník by sa mohol rozhodnúť, akou časťou svojej dane prispeje niektorej organizácii.

„Návrh, ktorý ponúkame, zvyšuje slobodu cirkví i občana a vytvára veľkorysý a systémový priestor pre obnovu nášho kultúrneho dedičstva,“ vysvetlil poslanec. Krajcer sa stretol už s viacerými predstaviteľmi cirkví, ani na jednom stretnutí podľa neho nezaznelo striktné nie pre odluku či postoj proti asignačnej dani. „Som presvedčený, že návrh odluky cirkví od štátu je rozumná, správna a dobrá vec. Ponúkame Smeru, aby sme návrh predložili spoločne,“ priblížil.

Jarjabek: Predložili sme cirkvám tri varianty

Naopak, poslanec Smeru Dušan Jarjabek si myslí, že rezort kultúry pristupuje k tejto téme mimoriadne zodpovedne. Cirkvám predložil tri varianty, o ktorých sa debatuje. Jedným je asignačná daň, druhým financovanie podľa počtu veriacich a tretím zachovanie súčasného stavu.

„Konečné riešenie bude asi také, že nový zákon, ktorý má prísť, bude kombináciou štátneho príspevku a asignačnej dane,“ povedal. Návrh Daniela Krajcera má svoju logiku, no treba diskutovať s tými, ktorých sa to týka, treba sa dohodnúť na kompromise. Ministerstvo kultúry vedie dialóg s cirkvami o majetku a financiách, aby budúca vláda mohla prísť s novým zákonom o financovaní cirkví. Táto téma prešla podľa jeho slov od roku 1989 istým vývojom, zmenili sa podmienky, pričom ani cirkvi nemajú jasno v tom, čo si pod financovaním predstavujú a či ho vôbec chcú.

„Nikto v tejto spoločnosti určite nechce a nemôže vykopávať vojnovú sekeru s cirkvami, každý z nás musí rešpektovať obrovskú autoritu, ktorú majú, pretože cirkvi suplujú niektoré činnosti štátu,“ povedal v relácii V politike. Ako doplnil, štát potrebuje cirkev a cirkev pre svoju existenciu štát. Ako na záver povedal, „duchovní patria k najhoršie platenej skupine v rámci Slovenska, ktorá existuje.“

123 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #odluka cirkví od štátu #financovanie cirkví