Interné oddelenie zrenovujú, postele nepribudnú

Vyrieši oprava vonkajšej fasády, okien, toaliet a spŕch celkovú situáciu na internom oddelení nemocnice v Žiline? Pre zlé podmienky dalo výpovede 15 lekárov z tohto oddelenia.

08.03.2015 20:00 , aktualizované: 09.03.2015 07:00
žilinská nemocnica, interné oddelenie Foto: ,
Interné oddelenie v žilinskej nemocnici je v katastrofálnom stave.
debata (18)

Okrem zlepšenia hygienických podmienok však štyri roky žiadali aj viac zdravotných sestier, zvýšenie denných kvót na diagnostické vyšetrenia, ale najmä rozšírenie priestorov a viac postelí pre pacientov. Namiesto toho riaditeľ žilinskej fakultnej nemocnice sľubuje len rekonštrukciu budovy, na rozširovanie interného oddelenia nevidí dôvod.

„Je to také dobýjanie sa do otvorených dverí, keď všetci vedia, že sa tam toto ide rekonštruovať, že máme už dokonca prostriedky a že už prebieha verejné obstarávanie, že to teda bude,“ poznamenal pred pár dňami na margo výpovedí lekárov riaditeľ nemocnice Štefan Volák. Rekonštrukcia oddelenia je podľa neho pripravená, dotkne sa toaliet, sociálneho zariadenia, meniť sa budú okná, opravovať balkóny, maľovať.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová však Pravde povedala, že verejné obstarávanie tak, ako tvrdil minulý týždeň riaditeľ nemocnice, ešte neprebieha. „Zdravotnícke zariadenie je momentálne vo fáze prípravy súťažných podkladov. Po jej ukončení bude vo Vestníku verejného obstarávania a v profile verejného obstarávateľa zverejnená výzva na predkladanie ponúk,“ dodala Šoltésová.

Vláda priklepla žilinskej nemocnici 590-tisíc eur na riešenie havarijného stavu pavilónu interného oddelenia ešte pred piatimi mesiacmi. Rekonštrukcia sa má začať 1. júna, má trvať štyri mesiace. Uvedený termín sa ešte stále dá stihnúť aj s dodržaním postupu verejného obstarávania. „Nemali by však nastať žiadne komplikácie, nikto by nemal napadnúť výberové konanie, aby sa proces nepredlžoval, čo sa nedá vylúčiť,“ mieni predsedníčka Občianskeho združenia Proti korupcii Vanda Tuchyňová.

Interiér interného oddelenia má prejsť... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
žilinská nemocnica, interné oddelenie Interiér interného oddelenia má prejsť rekonštrukciou, rozšírenie počtu lôžok však riaditeľ nemocnice odmieta.

Podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského rekonštrukcia pavilónu, kde je aj interné oddelenie, nepostačuje na vyriešenie problémov. „To nezmení počet pacientov v izbe. Keď budú mať opravené balkóny, nové okná, síce im nebude fúkať do izieb, ale to, že tam zostane 130 pacientov na 96 postelí, nič nezmení,“ povedal. Volák si však nemyslí, že by bolo potrebných viac postelí na oddelení, hovorí, že treba skrátiť pobyty na akútnych lôžkach a pacientov liečiť efektívnejšie. Visolajský pripomína, že na internom liečia aj pacientov, ktorých pred štyrmi rokmi prijímali samostatné, no už zrušené oddelenia – kožné, infekčné a pľúcne.

Lekári naznačili, že by boli radi, aby sa otvorila otázka rozšírenia oddelenia, otvorenia pľúcneho, infekčného oddelenia a geriatrie. To sa zrejme nestane, podľa Voláka sú v Žilinskom kraji tri veľké nemocnice, štyri krajské a 17 polikliník a potreby lôžok sú v kraji nimi pokryté.

Do žilinskej nemocnice prišli po informáciách o havarijnom stave interného oddelenia na kontrolu regionálni hygienici. „Na základe zdravotného dozoru boli zistené určité nedostatky, ktoré budú prerokované s vedením nemocnice,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Nedostatky zatiaľ nekonkretizovala.

Na základe medializovaných informácií preverovala situáciu s prepúšťaním pacientov z interného oddelenia aj polícia, ktorá konštatovala, že k spáchaniu trestného činu nedošlo.

Výpoveďami hrozia aj sestry

Nespokojnosť so situáciou v žilinskej nemocnici vyjadrili aj sestry. „Situácia je veľmi zlá a dlhodobo sa nerieši. Sestry nemajú adekvátny čas na relax a odpočinok, naopak, zvyšujú sa im nadčasy. Niektoré majú 130 až 250 hodín nadčasov za 10 mesiacov,“ povedala predsedníčka Odborového združenia sestier Monika Kavecká. Vedeniu nemocnice už v decembri napísali list, v ktorom žiadali, aby riešilo situáciu. „Odpoveď sme dostali, že sa rieši, no výsledok, nevidíme nijaký,“ dodala Kavecká. Zhruba od decembra len z chirurgického oddelenia podľa informácií Pravdy odišlo asi 10 sestier. Ministerstvo zdravotníctva sa o problémoch sestier vraj dozvedelo len vo štvrtok.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #nemocnica #interné oddelenie #výpovede lekárov