Tragický týždeň si vyžiadal päť mladých životov

V priebehu jedného, prázdninového týždňa si na život siahli tri dievčatá. Rovesníčky z Piešťan, Nových Zámkov a Trnavy.

09.03.2015 10:00
debata (11)

V piatok vyskočila zo siedmeho poschodia paneláka v Trnave 14-ročná dievčina. Aj napriek okamžitej resuscitácii ťažkým zraneniam podľahla. Polícia vylúčila cudzie zavinenie. Podľa našich informácií išlo o samovraždu. Stala sa práve v deň, keď pochovávali 14-ročnú Dominiku z Piešťan, ktorá si prestrelila hlavu v prvý prázdninový deň. Zranenia nezlučiteľné zo životom ukončili mladý život skôr, ako sa poriadne začal. Len pár hodín na to si otcovou zbraňou zobrala život 16-ročná Zdenka z Nových Zámkov.

Je krátky časový úsek medzi tragédiami náhoda alebo je možné, že sa nešťastné dievčatá jedna od druhej inšpirovali v spôsobe riešenia svojich problémov? Prednosta Kliniky detskej psychiatrie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Igor Škodáček hovorí, že keď sa tínedžeri rozhodujú o samovražde, majú to premyslené a nedávajú to najavo. „Dôležité je všímať si ich správanie. Buď plačú veľa, alebo málo. Dôležitými príznakmi sú: utiahnutie osoby do seba, mĺkvosť, poruchy spánku, neochota kontaktovať sa so svetom, záškoláctvo, depresívna nálada. Najhoršia je neplačlivosť," upozorňuje psychiater na dôležité príznaky, ktoré môžu viesť až k samovražde.

Odborník varuje rodičov, aby si všímali mimiku a pantomimiku svojich detí a venovali jej náležitú pozornosť. Podľa neho je sebapoškodzovanie, akým je napríklad porezanie pokožky, ktoré zovšeobecňujeme ako podrezanie žíl, pútaním pozornosti. Tínedžeri potrebujú dostatok lásky a záujmu, a to práve od rodičov. Im odporúča jediné – vytvárať si s deťmi vzťah založený na dôvere od malička, aby sa nebáli na nich obrátiť s problémami a neriešili ich samovraždou. Deťom sa totiž v pubertálnom veku ich problémy zdajú byť neriešiteľné a bez východiska.

Škodáček upozorňuje, že počet samovrážd narastá. Len na jeho oddelení mesačne prijmú priemerne dvadsať pacientov so sebapoškodzovaním. Štatistiky pritom podľa neho potvrdzujú nárast práve počtu dievčat, ktoré spáchajú samovraždu. Spôsob vykonania sa časom zmenil. Kedysi dievčatá páchali samovraždy väčšinou tak, že pojedli lieky. „Chlapci si siahali na život obesením či streľbou. Dnes k týmto drastickým formám pristupujú aj dievčatá,“ vysvetľuje Škodáček. Prípady z posledných dní sú toho jasným dôkazom.

Tragický týždeň mladých ľudí zavŕšila včera smrť 17-ročného dievčaťa a 19-ročného mladíka z okresu Šaľa, ktorí zahynuli v osobnom aute po zrážke s medzinárodným rýchlikom pred zastávkou Topoľnica. Nehoda sa nestala na štandardnom železničnom priecestí, ale na mieste, kde trať pretína poľná cesta.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #samovražda #zivot #tragický týždeň