Kaliňáka v USA ocenili za boj proti terorizmu

Za trvalý prínos v boji proti terorizmu si minister vnútra Robert Kaliňák prebral vo Washingtone ocenenie od ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho.

09.03.2015 17:49
Kaliňák, Kerry Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák prebral vo Washingtone ocenenie od ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho.
debata (196)

„Pre trvalý prínos a výborné výsledky pri presadzovaní medzinárodnej spolupráce boja proti terorizmu. Vaše odhodlanie a obetavosť posilnili americko-slovenskú spoluprácu v oblasti presadzovania práva a boja proti terorizmu a zvýšili aj našu kolektívnu bezpečnosť,“ znie text na ocenení, ktoré si z rúk Kerryho včera prezval Kaliňák.

Stretnutie sa uskutočnilo na pozvanie šéfa americkej diplomacie v budove amerického ministerstva zahraničných vecí USA vo Washingtone. Šéf americkej diplomacie ocenil osobný príspevok ministra vnútra v rámci globálneho boja proti terorizmu. „Spojené štáty si vysoko vážia spoluprácu so Slovenskou republikou a s vami osobne ako aktívnym a zodpovedným spojencom,“ povedal Kerry. Na stretnutí sa zúčastnil aj americký veľvyslanec v Bratislave Theodore Sedgwick a zástupca námestníka pre Európu amerického rezortu diplomacie Hoyt Yee.

Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona ocenenie všeobecne súvisí s tým, ako sa Slovensko správalo v boji proti terorizmu vo vnútornej i v zahraničnej politike. „Myslím si, že Robert Kaliňák zožal úspechy aj predchádzajúcich garnitúr. To znamená Slovenska, ktoré sa zúčastnilo na inváziách v Iraku a predovšetkým v Afganistane, ako aj pre skutočnosť, že bude naďalej pôsobiť v Afganistane,“ uviedol analytik. Keby bol podľa neho v USA iný minister z nejakého silového rezortu, tak by možno takúto dekoráciu dostal on. „Ale ministerstvo vnútra má k tomu určite bližšie, pretože je aktívne zapojené do boja a prevencie proti teroristickým útokom,“ doplnil Samson.

Skutočnosť, že Slovensko prijalo aj zajatcov z Guantánama, môže podľa analytika súvisieť s ocenením Kaliňáka iba okrajovo, hoci aj tento fakt mohol zohrať určitú úlohu. Ako ďalej analytik povedal, Slovensko sa zviditeľnilo ako krajina, ktorá spolupracuje so západným svetom. „Takže Slovensko zapadlo do celkového západného úsilia či už v boji proti terorizmu, extrémizmu a imigrácii a aj v boji proti ohrozeniu zo strany Ruskej federácie napriek niektorým vyjadreniam politických činiteľov,“ doplnil Samson.

Slovensko sa v minulosti zaviazalo prijať ôsmich väzňov z americkej základne Guantánamo, kde sa nachádza väzenie pre osoby podozrivé z terorizmu. V súčasnosti má byť takýchto ľudí na Slovensku šesť. Minister Kaliňák koncom januára nechcel hovoriť o tom, či a ako sa zaradili do života a či sa prípadne nechystajú odísť do inej krajiny. Zajatcov z Guantánama prijali viaceré európske krajiny. Veľká Británia, Francúzsko, Španielsko, Taliansko či Maďarsko. Niektorým väzňom by po návrate do materskej krajiny hrozilo prenasledovanie alebo aj smrť, Američania sa preto usilovali premiestniť ich do iných štátov.

© Autorské práva vyhradené

196 debata chyba
Viac na túto tému: #john kerry #Robert Kaliňák