Deťom sa školské uniformy páčia, rozhodnúť sa musia rodičia

Mali by žiaci nosiť školské uniformy? Odpoveď na túto otázku rozdeľuje spoločnosť na dva silné tábory. Prívrženci uniforiem argumentujú, že sa tým zotierajú rozdiely medzi chudobnejšími a bohatšími deťmi, odporcovia zase hovoria o utláčaní identity dieťaťa, jeho tvorivosti pri výbere oblečenia. Príklad z Nového Mesta nad Váhom by mohol byť kompromisom medzi týmito dvoma názormi.

10.03.2015 15:00
školské uniformy Foto: ,
Deti sú oblečené pestro, a pritom sú všetky v školských uniformách.
debata (2)

Na Slovensku je len zopár škôl, ktoré zaviedli vlastné uniformy. Podľa portálu eduworld.sk rovnaké oblečenie pre dievčatá a chlapcov zaviedlo napríklad Súkromné osemročné gymnázium Mercury aj Súkromná základná škola a gymnázium Galileo School, obe v Bratislave, Súkromná základná škola s materskou školou Jánoš v Dolnom Kubíne, v tomto meste ich má aj Súkromná združená stredná škola. Väčšinou ide o nohavice, košele a sukne a blúzky v kombinácii modrej s bielou.

Aj na Základnej škole na Odborárskej ulici v Novom Meste nad Váhom chodia prvýkrát v tomto školskom roku na vyučovanie v uniformách, zatiaľ však len druháci. Aj tu bola hlavným dôvodom ich zavedenia snaha zotrieť sociálne rozdiely. Školu navštevuje vyše 400 žiakov a takmer tretina z nich je zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Ak sa experiment zapáči aj ďalším rodičom, od budúceho roka by mohli v rovnošatách chodiť aj žiaci ďalších ročníkov.

„Uniformy som navrhla preto, lebo ako pedagóg s dvadsaťročnou praxou som videla, ako veľmi sa vyostrujú sociálne rozdiely medzi deťmi. Podľa toho si začali deti vyberať kamarátov, ty si taký, ty si onaký, s tebou sa budem kamarátiť, s tebou nebudem. A veľmi ma k školskej uniforme pomkla veta, ktorú som počula medzi žiakmi – nebudem sa s tebou hrať, lebo si bohatý,“ hovorí Jana Hargašová, triedna učiteľka druhákov.

S myšlienkou školských uniforiem prišla už pred dvoma rokmi, ale zaviesť to do života trvalo dlho. Najskôr sa musela s rodičmi porozprávať, dohodnúť sa, či prejsť na rovnaké oblečenie a ak áno, aké má byť. Rozhodli sa pre rovnošaty, ale nie sú to rovnošaty, aké si pamätáme z čias zväzákov a pionierov. Sú veľmi pestré. Napríklad len tričká sú v siedmich farbách. A deti či ich rodičia sa môžu sami rozhodnúť, kedy si oblečú športový a kedy elegantný štýl. Uniforma ponúka oba varianty.

„Je to oblečenie z čistej bavlny, mäkučké, vo veľkej farebnej škále. Rodič si mohol sám vybrať farbu, ktorá mu je sympatická, ktorá jeho dieťaťu pristane. Mohol si vybrať oblečenie aj podľa toho, či má dieťa radšej športové oblečenie, alebo niečo elegantnejšie. Celá súprava oblečenia vyšla do 20 eur. Objednávame ich z Veľkej Británie, pretože na Slovensku sme nenašli lacnejší variant,“ dodala Hargašová.

Aký je rozdiel medzi športovým a elegantným variantom školskej uniformy? Športový variant pre chlapcov pozostáva z bavlneného trička rôznych farieb a mikiny s kapucňou. Elegantný variant je tričko alebo košeľa, vesta a k tomu sveter alebo pulóver. Samozrejme, k obom aj nohavice. V dievčenskej verzii je športovým variantom mikina a nohavice, elegantnú verziu tvoria šaty a sukňa, úzka, naskladaná, s mašličkou alebo bez mašličky, ako si rodič vyberie. Väčšina rodičov si objednala športový aj elegantný variant. Všetky rovnošaty majú vpredu vyšité logo školy. Deti neskrývajú radosť z uniformy. Sabinka Rácová hovorí, že uniforma je veľmi pohodlná, dá sa v nej aj behať a chodí v nej nielen do školy, ale aj do mesta. Podľa Dominika Maziniho je školská rovnošata lepšia ako obyčajné oblečenie. Prečo? „Lebo tu máme tento odznak,“ ukazuje na logo školy. „To je naša škola a ja som rád, že sem chodím.“

Viera Čirková, babička jedného zo žiakov tejto triedy, za najväčšiu výhodu školskej rovnošaty považuje to, že nevidno žiadne rozdiely medzi deťmi. Majú uniformy, a pritom sú oblečené pestro. „Tieto uniformy poskytujú komfort pri materiáloch, ale aj pri vzhľade a estetike. Som rada, že to v škole zaviedli, pretože deti si zvyknú, že do určitých inštitúcií patrí určité oblečenie. Dcéra neprotestuje, že si chce obliecť niečo iné. Tým, že tieto školské uniformy ponúkajú množstvo variantov, prvýkrát si môže vybrať, čo si oblečie, čo si skombinuje, pretože všetko spolu krásne ladí,“ povedala Lenka Fraňová, matka druháčky Lucky.

Škola sa v minulosti zapojila do projektu Comenius, ktorý sa venuje školskému vzdelávaniu. V rámci tohto projektu navštívili učitelia a žiaci druhého stupňa šesť európskych štátov. V Taliansku, Španielsku či Nórsku videli školské uniformy a žiakom sa to zapáčilo. Nadšení boli najmä terajší deviataci, aj tí chceli nosiť školské rovnošaty. Už to nestihnú, ale dali inšpiráciu ďalším žiakom.

„Záleží len na rodičoch, či s tým budú súhlasiť. V septembri ich požiadame, aby sa vyjadrili. Viem si predstaviť, že by rovnošaty nosili všetci naši žiaci, a bol by som tomu veľmi rád. Rovnošaty majú logo našej základnej školy, tá je športovo zameraná a žiaci ju reprezentujú nielen športovými výsledkami, ale aj prostredníctvom uniformy,“ zdôraznil Jaroslav Jeřábek, riaditeľ ZŠ na Odborárskej ulici v Novom Meste nad Váhom.

Čo očakávame od školských uniforiem?

  • školské uniformy sú typické najmä pre školy vo Veľkej Británii. Stretnúť sa s nimi môžeme aj v Japonsku, Rusku, USA či Austrálii
  • v Poľsku ich zaviedli povinne v roku 2007
  • u nás o ich nosení rozhoduje samotná škola po dohode s rodičmi
  • nosenie uniformy posilňuje vzťah žiaka ku škole
  • rovnošata stiera sociálne rozdiely medzi deťmi
  • rodičia nemajú starosti, ako obliecť dieťa do školy
  • môže to priniesť výdavky navyše, pretože okrem uniformy dieťa potrebuje tak či tak oblečenie na bežné nosenie

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #základná škola #Nové Mesto nad Váhom #školské uniformy