EÚ: Pre uľahčenie potratov Záborská nepodporila správu o rovnosti žien

Europoslankyňa Anna Záborská nepodporila Správu o pokroku dosiahnutom v oblasti rovnosti žien a mužov v Európskej únii v roku 2013. Dôvodom bolo, že správa obsahovala aj požiadavku na uľahčenie a zjednodušenie potratov.

10.03.2015 21:07
Anna Záborská, KDH Foto: ,
Europoslankyňa za KDH Anna Záborská
debata (16)

„Aj keď by som rada podporila mnohé praktické požiadavky smerujúce k dosiahnutiu rovnakých práv žien a mužov, vždy budem v prvom rade stáť na strane ľudského života,“ vysvetlila Záborská, ktorá v záverečnom hlasovaní správu nepodporila. Podľa nej ľavicoví a liberálni politici urobili zo žien "rukojemníčky ich ideológie“.

Európsky parlament dnes správu belgického poslanca Marca Tarabellu schválil. Európska komisia aj Európsky parlament pritom v minulosti opakovane potvrdili, že téma umelého ukončenia tehotenstva patrí podľa platnej Zmluvy o fungovaní EÚ do pôsobnosti členských štátov. Schválenie Tarabellovej správy nemá priamy dopad na európsku legislatívu. Prijaté uznesenie Európskeho parlamentu však predstavuje oficiálny názor parlamentu, ktorý môže podľa Záborskej Komisia v budúcnosti využiť pri príprave nových návrhov.

Škripek: Správa zamiešala viac rôznych tém

Uznesenie k správe europarlament schválil pomerom hlasov 441 za ku 205 proti, pričom 52 sa zdržalo hlasovania. Spravodajca uznesenia poslanec Tarabella uviedol, že hlasovanie väčšiny poslancov za túto správu ukazuje, že Európsky parlament podporuje boj za mzdovú rovnosť, úsilie v boji proti násiliu páchanému na ženách, súhlasí s návrhmi v oblasti materskej dovolenky a chráni prístup k umelému prerušeniu tehotenstva.

„Správa síce poukazuje na nerovnaké ohodnotenie práce mužov a žien, chudobu žien, na problematiku týraných žien, zároveň však zasahuje do oblastí, ktoré sú výlučne v kompetencii členských štátov,“ poznamenal slovenský europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO). Podľa europoslankyne Moniky Smolkovej (Smer) prijal europarlament v ostatnom období celý rad legislatívnych opatrení, aby sa postupne odstraňovala diskriminácia pohlaví. „Aj napriek tomu sú členské štáty – a Slovensko patrí medzi nich – ktoré ešte musia urobiť veľký kus práce v dosiahnutí rovností príležitosti, odmeňovania aj zamestnávania bez ohľadu na pohlavie,“ skonštatovala.

Ako sa uvádza na oficiálnej stránke Európskeho parlamentu, okrem Záborskej správu nepodporili Pál Csáky (SMK), Miroslav Mikolášik (KDH), Richard Sulík (SaS), Ivan Štefanec (kandidoval za SDKÚ), Branislav Škripek (OĽaNO) ani Jana Žitňanská (NOVA). Naopak, správu podporili Monika Flašíková Beňová (Smer), Vladimír Maňka (Smer), Monika Smolková (Smer), Boris Zala (Smer), ale aj Eduard Kukan (SDKÚ) a József Nagy (Most-Híd).

16 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #interrupcie #Anna Záborská