Slovensko vyhovie Obamovi. Pomôže proti islamistom

Slovensko sa zapojí do boja s Islamským štátom. Vyhovelo žiadosti americkej vlády Baracka Obamu, aby pomohlo v Iraku, kde radikáli kontrolujú značnú časť územia a šíria teror. "Výrazne oceňujeme prísľub Slovenska poskytnúť potrebné dodávky munície, ako aj jeho humanitárnu podporu a ochotu spolu s nami zabrániť financovaniu Islamského štátu," povedala pre Pravdu hovorkyňa Veľvyslanectva USA na Slovensku Stephanie Fitzmauriceová.

11.03.2015 07:00
Irak, Mosul Islamský štát, zbrane, vojaci, armáda, Foto: ,
Inštruktor z Dánska pozoruje irackého vojaka, či správne drží zbraň. Výcvik patrí medzi spôsoby, ako medzinárodné spoločenstvo pomáha Iraku v boji proti radikálom z Islamského štátu.
debata (214)

Americká diplomatka poznamenala, že Washington celkovo oslovil viac ako 60 krajín, aby sa rôznymi možnosťami pripojili k snahe bojovať proti teroristickej organizácii, ktorá pácha zločiny hlavne na okupovaných územiach v Iraku. „USA požiadali partnerov, aby prispeli vo viacerých smeroch, vrátane vojenskej podpory Iračanom, zastavenia prílevu zahraničných bojovníkov, znemožnenia financovať Islamský štát, riešenia humanitárnej krízy,“ uviedla.

Žiadosť prišla vlani

Zo Slovenska vyšiel signál o podpore na jeseň minulého roku. Minister obrany Martin Glváč sa vtedy zmienil o možnosti dodávok munície a o humanitárnej pomoci. Ubezpečil pritom, že zásielka streliva by nijako neovplyvnila výcvik slovenských vojakov.

Rezort obrany teraz uviedol, kedy bol Američanmi oslovený. „V polovici augusta 2014 bola na ministerstvo doručená požiadavka USA o pomoc kurdským bezpečnostným zložkám na území Irackej republiky v boji proti Islamskému štátu,“ informovala Pravdu hovorkyňa Martina Balleková.

Konkrétna pomoc v podobe streliva zrejme zostane v režime utajovaných skutočností. „Po dôkladnej analýze možností Ozbrojených síl Slovenskej republiky bola vyčlenená vhodná munícia na predmetné darovanie. Podmienky odovzdania pomoci budú dohodnuté v zmysle medzinárodného práva,“ uviedla Balleková. Zopakovala slová Glváča, že strelivo do Iraku nijako nepocíti v kvalite výcviku slovenské vojsko.

Ochotu Slovenska priniesť svoj vklad proti teroristom podčiarkol aj šéf diplomacie Miroslav Lajčák v septembri 2014. Zdôraznil vtedy, že aj naša krajina chce prispieť k porážke islamských radikálov.

O vojakoch sa nehovorí

Do pomoci sa zapojí napríklad aj Maďarsko. Budapešť oznámila, že prispeje živou silou. Premiér Viktor Orbán vyhlásil, že požiada parlament, aby súhlasil s vyslaním 100 vojakov. „Poslanci by mali rozhodnúť v polovici apríla,“ povedal podľa agentúry MTI minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Maďarskí vojaci by plnili strážne úlohy v severnej časti Iraku.

Na Slovensku sa o podobnej možnosti nehovorí. „V súčasnosti neuvažujeme o vyslaní našich vojakov do Iraku,“ reagovala Balleková. V spojitosti so slovenským príspevkom dodala, že o téme sa rozprával Glváč so šéfom Pentagonu Chuckom Hagelom počas nedávnej návštevy Washingtonu: „Americký minister obrany na stretnutí spomenul, že v súvislosti so snahou Slovenska o poskytnutie munície do Iraku oceňuje náš postoj a verí, že naša krajina dorieši legislatívne otázky súvisiace s jej darovaním.“

Boj o Mosul

Islamský štát sa stal nočnou morou v regióne, kde operuje. K terorizovaniu obyvateľstva, ktoré nevyznáva sunnitský islam, sa pridáva ničenie vzácnych historických pamiatok.

V boji proti radikálom sa vkladá nádej do chystanej ofenzívy, ktorá má za cieľ dobyť späť Mosul. „Je to najväčšie mesto, ktoré ovláda kalifát samozvaného Islamského štátu,“ pripomenula agentúra Reuters. Vyhnanie islamistov z Mosulu by malo pre Irak preto aj symbolický význam.

Američania dôkladne pripravujú irackých vojakov na plánovaný útok. Zatiaľ nie je jasné, či ich budú sprevádzať na ceste do boja, aby im priamo na mieste poskytovali taktické rady.

© Autorské práva vyhradené

214 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #USA #Islamský štát