Superzárobok. Rezort vnútra sa zahral na podvodníkov

"Pracujete tvrdo, no vaša práca nie je dostatočne ohodnotená? Vycestujte za superzárobkom do Anglicka!" Lukratívne zárobky v Anglicku, Rakúsku, Nemecku či Španielsku ponúka stránka www.superzarobok.sk. Za prácu v Anglicku v prepravných či skladových firmách láka na plat 2 000 eur mesačne, za opatrovanie v Rakúsku 2 300 eur...

11.03.2015 13:00
debata (1)

Keď na túto ponuku záujemca zareaguje a vyplní dotazník, dočká sa šoku. Do e-mailovej schránky dostane správu, z ktorej sa dozvie, že ho našla polícia v kritickom stave. Vyskúšal si to aj denník Pravda.

„Zlatica zo Slovenska bola nájdená políciou v kritickom stave! Zlatica, ktorá odišla za prácou do zahraničia, sa dlhú dobu neozývala svojej rodine. Stala sa jedným zo zotročených Slovákov v zahraničnej továrni, ale podarilo sa jej utiecť a zachrániť sa. Aj takáto správa môže jedného dňa prísť Vašim blízkym… Takmer ste naleteli podvodníkom – obchodníkom s ľuďmi,“ dočítala sa v e-mailovej pošte redaktorka Pravdy po tom, čo reagovala na jednu z ponúk.

E-mail so šokujúcou správou však ide aj členom rodiny alebo priateľom, záujemca o prácu totiž musí zadať dve e-mailové adresy blízkych. Ako však správa ďalej upozorňuje, ide o súčasť kampane boja proti obchodovaniu s ľuďmi.

Robí ju občianske združenie BSOS v spolupráci s ministerstvom vnútra, ktoré chce upozorniť na to, ako ľahko ľudia môžu skončiť v rukách obchodníkov s ľuďmi. Súčasťou odpovede je aj odkaz na stránky, kde ľudia nájdu informácie o tom, ako rozpoznať podvodné pracovné ponuky, čo robiť pri cestovaní za prácou do cudziny, ale aj ako sa brániť v prípade problémov.

Stránka je podľa našich informácií v prevádzke od nedele a za ten čas sa na falošné ponuky ozvali tisícky ľudí. Presnejšie informácie by malo ministerstvo zverejniť v najbližších dňoch. Sociologička Silvia Porubänová si myslí, že takýto projekt by mohol pomôcť v tom, aby si ľudia dávali väčší pozor na to, akým spôsobom si hľadajú prácu a ako môžu naletieť podvodníkom.

„Podľa môjho názoru to môže ľudí odradiť od nejakého ďalšieho guglovania podobných ponúk, tým, že človek dostane hneď takúto spätnú reakciu,“ povedala Porubänová. Predpokladá, že ide už o overený projekt, ktorý je odpozorovaný niekde inde a už má zaznamenaný určitý efekt.

Psychológ František Skokan to zase nepovažuje za celkom štandardný spôsob, ako upozorňovať ľudí na podvodníkov. Prvý dojem môže človeka vystrašiť, ale ide o krátkodobú záležitosť. „Človek pri hľadaní práce koná v určitej núdzi, a či chceme, alebo nechceme, tak topiaci sa aj slamky chytá a, bohužiaľ, to platí. Skôr by sa mal štát zamerať na vzdelávanie v tejto oblasti,“ povedal Skokan, ktorý takýto web považuje iba za nezmyselné strašenie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca v zahraničí #ministerstvo vnútra #obchod s ľuďmi