Černák svedčí. Možno čaká podmienečné prepustenie

Vraj psychická vyčerpanosť doviedla Mikuláša Černáka, ktorý je odsúdený na doživotie za šesť vrážd, k rozhodnutiu, že bude svedčiť v niektorých procesoch. V kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave v utorok vypovedal ako svedok vo všetkom. Podľa trestného právnika Ondreja Mularčíka za zmenou Černákovho postoja by mohol byť cieľ, a to podmienečné prepustenie po 25 rokoch.

11.03.2015 13:30
Mikuláš Černák, súd, policajti Foto: ,
Na archívnej fotografii Mikuláš Černák na pojednávaní.
debata (5)

„Som uväznený 18 rokov, 16 a pol roka som nevypovedal proti nikomu. Každé štyri roky ma nosia na súdy, kde musím odvracať klamstvá treťotriednych mafiánov. Som psychicky unavený zo všetkého. Povedal som si, že už toho mám dosť a prehovorím. Hanbím sa za svoju temnú minulosť a budem vypovedať. Tento skutok je len jeden z čiastkových skutkov, kde budem vypovedať,“ povedal v utorok Černák pred senátom Okresného súdu Bratislava I.

Mularčík priznáva, že je ťažké špekulovať o skutočných dôvodoch, ktoré viedli údajného banskobystrického bosa podsvetia k tomu, aby vypovedal. „Podľa zákona môže po 25 rokoch požiadať o podmienečné prepustenie. To je jediný benefit, ktorý zákon pripúšťa. Ale ak by bol opakovane odsúdený na doživotie, takáto možnosť už neprichádza do úvahy,“ vysvetlil Mularčík.

Dodal, že správanie a ochota väzňa vypovedať sú dôležité aj z hľadiska jeho hodnotenia vo výkone trestu. „Správa jeho hodnotenia je dôležitá v prípade jeho podmienečného prepustenia z väzby,“ doplnil advokát.

Z vraždy ženy a desaťročného chlapca, ktorých zastrelili v Moste pri Bratislave na konci roka 2004, sú obžalovaní Branislav A., Jozef B., Nikola P. a Karol M. Ich obeťou mal byť bývalý policajt Juraj G., otec zabitého chlapca a manžel zavraždenej ženy. Tento pokus však nevyšiel a vrahovia údajne mali omylom pripraviť o život jeho najbližších. Juraj G. v minulosti podnikal s bratmi Andrejom a Radoslavom M., ktorého neskôr obvinili z objednania jeho vraždy.

Jeden z obžalovaných Karol M., ktorý sa nachádza stále v Belizze, mal podľa utorkovej výpovede Černáka zlyhať pri atentáte a sledovaní bývalého policajta, pri ktorom napokon zahynula žena a dieťa. „Branislav A. mal byť strelec a mal popraviť chlapca a ženu v tom aute. Družka a syn boli doslova samopalom popravení. Preto som začal vypovedať. Objednávateľom mal byť Radoslav M., ktorý mal osloviť Karola M.,“ uvádza sa v prepise výpovede Černáka, ktorý zverejnil portál teraz.sk.

Ten na súde tiež priznal, že v roku 2010 bol v kontakte s Branislavom A. v ilavskej väznici a spolu s bratmi Ivanom a Karolom M. mali v 90. rokoch páchať trestnú činnosť vrátane vrážd. „Motívom vraždy Juraja G. mala podľa mojich informácií byť snaha získať jeho podiel v nejakých hracích herniach, kde mal byť potom dosadený Karol M.,“ uviedol vo svojej výpovedi.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Mikuláš Černák #podmienečné prepustenie