Ministerstvo obrany ocenilo účastníkov oslobodzovacích bojov

Ministerstvo obrany v stredu v Bratislave ocenilo pamätnou medailou účastníkov oslobodzovacích bojov pri príležitosti tohtoročného 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Ako informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, pamätnú medailu dostane viac ako 330 ľudí, časť z nich si ocenenie prevezme vo štvrtok.

11.03.2015 15:44
debata (1)

„Životné postoje a činy týchto ľudí, ktorých oceňujeme, sú pre nás ostatných hodné úcty, obdivu a uznania. Naša úcta ale patrí aj tým, ktorí už nie sú medzi nami. Ich rozhodnosť a vnútorná sila boli oveľa väčšie ako prirodzený ľudský strach, a preto im právom patrí toto ocenenie,“ odkázal Glváč oceneným, hoci sa na slávnosti nezúčastnil.

Zdôraznil, že na ministerstve obrany sa stretnú ľudia, ktorí osobne prispeli k víťazstvu nad nacizmom a fašizmom. „Teraz je na nás mladších, aby sme na to nikdy nezabudli a vaše činy, hrdosť a odvaha zostali pre nás inšpiráciou a morálnym základom aj do budúcich rokov“.

Ministerstvo obrany sa podľa Ballekovej snaží čo najviac spolupracovať so samosprávami, štátnou správou či ďalšími organizáciami na viacerých podujatiach, prostredníctvom ktorých si tento rok Slovensko pripomenie výročie víťazstva nad fašizmom.

Ako uvádza ministerstvo, na Slovensku si v najbližších týždňoch prevezme pamätnú medailu 1 715 odbojárov, pretože ocenení budú všetci žijúci účastníci protifašistického odboja.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #medaila #druhá svetová vojna #Martin Glváč #ocenenia