Na falošnú stránku sa nachytalo 2 200 ľudí

Vidina vysokých zárobkov v cudzine je neraz silnejšia ako kritický rozum. Ľudia, ktorí podľahnú lákavým inzerátom, prichádzajú nielen o vlastné peniaze, ale v horšom prípade sa stávajú aj novodobými otrokmi. Zažívajú situácie, keď musia pracovať za nízku mzdu, sú obmedzení v slobodnom pohybe, vystavení psychickému nátlaku, žobraniu či prostitúcii. Varovať pred nástrahami obchodu s ľuďmi má kampaň, ktorú spustilo ministerstvo vnútra s tretím sektorom.

11.03.2015 17:30 , aktualizované: 12.03.2015 09:20
Kaliňák, webová stránka, ministerstvo vnútra Foto: ,
Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa obchodovanie s ľuďmi ťažko odhaľuje.
debata (23)

Od nedele videlo už tisíce záujemcov o prácu fiktívnu internetovú stránku superzarobok.sk, ktorá ponúka v Anglicku za prácu v prepravných a skladových firmách príjem 2 000 eur mesačne alebo za opatrovanie v Rakúsku 2 300 eur. Denník Pravda už v stredu informoval o tom, že webová stránka je kamufláž a jej skutočným cieľom je ochrana pred obchodníkmi s ľuďmi.

V prípade, že záujemca na ponuku zareagoval a vyplnil dotazník, prišla mu späť správa, ktorú nečakal. V maili sa dozvedel, že ho polícia našla v kritickom stave a stal sa jedným zo zotročených Slovákov v zahraničnej továrni. Rovnakú správu dostali aj členovia rodiny alebo priatelia, pretože záujemca o prácu musel uviesť ďalšie dve e-mailové adresy.

"Pre nás sú šokujúce čísla, že na túto stránku od nedele za tri a pol dňa zareagovalo a zaregistrovalo sa 2 200 ľudí. Boli ochotní podstúpiť určité ďalšie procesy, nevediac, do čoho idú, akému obrovskému riziku sa v budúcnosti vystavujú,“ povedal v stredu minister vnútra Robert Kaliňák o kampani, na ktorej sa podieľa aj občianske združenie BSOS.

Reklama o dobrých zárobkoch na sociálnych sieťach zasiahla takmer 700-tisíc ľudí, samotnú falošnú stránku navštívilo 40-tisíc a spomínaných 2 200 ľudí sa aj registrovalo. Na Slovensku sa len v minulom roku poskytla pomoc 34 osobám, ktoré zažili novodobé otroctvo.

„Predpokladáme však oveľa väčší počet skutočných osôb, ktoré sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi. Od roku 2008 sme celkovo poskytli pomoc 185 obetiam, z toho deviatim deťom,“ uviedol riaditeľ odboru prevencie na ministerstve vnútra Jozef Halcin.

Podľa neho medzi najviac ohrozené skupiny vo všetkých krajinách patria osoby so základným vzdelaním a zo sociálne slabšieho prostredia. Na Slovensku sa najčastejšie stávajú obeťami slobodné ženy vo veku 18 až 30 rokov, pochádzajúce z Košického, Prešovského a Banskobystric­kého kraja.

„Najčastejšie samotného obchodníka osobne poznajú. Tento obchodník najčastejšie poskytol možnosť výhodného zamestnania vo Veľkej Británii,“ doplnil Halcin s tým, že ide o sexuálne vykorisťované ženy.

Polícia vlani evidovala 15 trestných činov obchodovania s ľuďmi a obvinených bolo 27 mužov a sedem žien. Podľa ministra Kaliňáka sa trestné činy tohto druhu veľmi ťažko odhaľujú. „Mnohí ľudia sa s týmito skúsenosťami nepodelia, či už z obavy pred reakciou okolia, alebo sami to považujú za svoje obrovské zlyhanie. Preto je nevyhnutá masívna kampaň a osveta, ktorá bude ďalej pokračovať,“ priblížil Kaliňák.

Kde robia ľudia chybu, keď naletia podvodníkom a rôznym pochybným agentúram, ktoré ponúkajú dobre platenú prácu v zahraničí? Zuzana Vatráľová z Medzinárodnej organizácie pre migráciu denníku Pravda povedala, že ide o dobre organizované skupiny, ktoré vedia ponuku nastaviť tak dôveryhodne, že jej podľahne ktokoľvek. Spomenula prípad, keď muž nadviazal kontakt s mladou ženou, dva či tri mesiace jej kupoval šperky, zahŕňal ju darčekmi. Žene potom povedal, že idú spoločne do Švédska. Napokon ju však poslal samotnú za kamarátom s tým, že za ňou príde neskôr. Vo Švédsku sa však dievčina stala obeťou obchodu s ľuďmi.

Vatráľová poukázala aj na prípad vysokoškolsky vzdelanej obete alebo ženy pred 50. rokom veku, ktorá išla do zahraničia pracovať piaty raz a až vtedy sa stala obeťou zneužívania. Za najohrozenejšiu skupinu však považuje mladých ľudí, ktorí vychádzajú z detských domovov. „Veľmi ľahko sa s nimi nadväzuje kontakt a ľahšie podľahnú,“ povedala Vatráľová.

Výnimkou nie sú ani situácie, keď sa človek stáva novodobým otrokom pod psychickým nátlakom, hoci nie je obmedzený na osobnej slobode. Vatráľová opísala prípad, keď sa sprostredkovateľ práce najmä na východom či južnom Slovensku nenápadne „namotal“ aj na rodinu a vo chvíli, ak už je záujemca o prácu v Anglicku, pohrozí mu, že vie, do ktorej školy chodí dcéra a mohlo by sa jej niečo stať.

„Top krajinou“, kde Slováci čelia novodobému otroctvu, je Veľká Británia, ďalšími sú Nemecko, Francúzsko, Česko, Dánsko, Holandsko či Taliansko. Podľa vlaňajšej správy Eurostatu v rokoch 2010 až 2012 v krajinách EÚ registrovali 30 146 obetí obchodovania s ľuďmi, až 80 percent z toho boli ženy.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #práca v zahraničí #ministerstvo vnútra #obchod s ľuďmi