Čo sa bude diať v čakárni po zrušení prednosti u lekára?

Od apríla si pacient v ambulancii prednostný termín už nezaplatí. Poslanci opätovne schválili novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá ruší šesť poplatkov, medzi nimi aj za prednostné vyšetrenie. Prelomili tak veto prezidenta Andreja Kisku. Poplatok za prednosť využívali nielen pracujúci ľudia, ktorí kvôli zamestnaniu potrebovali prísť na dohodnutý termín. Vyšetrenie na čas si platili aj penzisti, ktorí pre zdravotný stav nemohli vysedávať v čakárni, ale aj matky s deťmi. Tie si vedeli na určitú hodinu zabezpečiť opatrovateľku a bez stresov tak mohli navštíviť svojho lekára.

12.03.2015 11:13
čakáreň, nemocnica, pacienti Foto: ,
Ilustračná foto
debata (65)

Čo bude po 1. apríli, to si zatiaľ netrúfa nik odhadnúť. Pacienti budú zrejme čakať všetci naraz a do ambulancie pôjdu podľa poradia, v akom prišli. Niekde sa možno vrátia k časenkám. Minister zdravotníctva Viliam Čislák tvrdí, že objednávanie na termín bude fungovať aj naďalej. „Je to o manažmente pacienta, lekári budú môcť objednávať pacientov, len za to nebudú môcť vyberať poplatky,“ uviedol Čislák.

Lekári to tak optimisticky ako minister nevidia. Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor poukazuje na to, že objednávať všetkých pacientov na určitý čas je síce možné, ale za cenu toho, že ich vyšetria menej. Všeobecný lekár pre dospelých môže dať termín maximálne 30 a špecialista 20 ľuďom denne. „Dnes bežne všeobecný lekár ošetrí aj 70 pacientov denne, špecialista 40,“ pripomenul Pásztor s tým, že polovica pacientov zostane v čakárni bez vyšetrenia. Podotkol, že poplatok za prednostné ošetrenie predstavoval určitý komfort pre pacientov a tiež významný príjem pre ambulanciu.

Pediatrička Katarína Šimovičová zhodnotila, že prednostné vyšetrenie bola služba, ktorú pacienti vítali a zriadila sa preto, že ju chceli. Mala jasné pravidlá. „Na prednostné vyšetrenie pacienta mal lekár vyčlenený určitý čas, ktorý určil samosprávny kraj, a ten musel mal v čakárni vyvesený,“ povedala Šimovičová s tým, že župa dodržiavanie takto vyčlenených hodín mohla kedykoľvek skontrolovať.

Aj podľa nej je vyšetrenie každého pacienta individuálne a nedá sa zariadiť tak, že všetkých objedná na konkrétnu hodinu. „Niektorého pacienta vybavíme za päť minút, inému sa musíme venovať aj trištvrte hodiny. Nedá sa to manažovať tak jednoducho, ako to hovorí minister aj niektorí poslanci,“ mieni Šimovičová.

Do apríla stále platí, že lekár môže pacienta objednať na konkrétny čas za poplatok. Jeho výšku určil samosprávny kraj, v závislosti od regiónu sa pohybuje od 5 do 16 eur. Prezident Andrej Kiska novele vyčítal aj to, že bola schválená v inej podobe, ako bola predložená do Národnej rady, a to najmä pre pozmeňovací návrh poslanca Juraja Blanára (Smer), ktorý zrušil poplatok za prednostné ošetrenie. Tvrdil, že pred takouto zmenou mal rezort zdravotníctva najprv diskutovať s lekármi, aby vedel, ako ďalej plánujú postupovať. Opozícia pri debate v parlamente novelu skritizovala. „Zákon mal urobiť poriadok s poplatkami, no vyvolal ešte väčší chaos,“ povedal poslanec Viliam Novotný s tým, že poplatky sa nezrušili, len sa premenujú.

Minister Čislák si stojí za tým, že do poplatkov zavedú poriadok, „Taxatívne sme uviedli, za ktoré úkony nebude môcť lekár vyberať peniaze,“ prízvukoval. Novela od apríla ruší ďalšie poplatky, a to za vypísanie receptu a poukazu na zdravotnícku pomôcku, návrhu na kúpeľnú liečbu, za potvrdenie o návšteve lekára a za výmenný lístok k špecialistovi.

Od apríla nebudú lekári vyberať peniaze za:

  • prednostné vyšetrenie
  • vypísanie receptu alebo poukazu na zdravotnícku pomôcku
  • vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu
  • potvrdenie o návšteve lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka
  • výmenný lístok k špecialistovi

Zdroj: ministerstvo zdravotníctva

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #novela zákona #zrušenie #poplatky u lekárov