Naučila plávať asi 50-tisíc banskobystrických detí

Alžbeta Pažáková vedie kurzy v rámci projektu odstraňovania plaveckej negramotnosti, ktorý dotuje mesto. V plavárni sa s deťmi stretáva každý deň.

12.03.2015 12:00
Ján Nosko, Alžbeta Pažáková Foto: ,
Banskobystrický primátor Ján Nosko v stredu odovzdal Alžbete Pažákovej symbolickú permanentku s neobmedzeným vstupom do bystrickej plavárne.
debata (2)

„S deťmi je výborná práca, z ktorej mám radosť. Sú vďačné, milé, dajú sa úžasne motivovať a chcú. Vždy sa dá s nimi dohodnúť, vždy počúvnu a keď sa stanovia pravidlá, funguje to perfektne. Ten pocit, keď odchádzam z plavárne, že som pre ne urobila niečo dobré, je na nezaplatenie,“ vyznáva sa 60-ročná trénerka a bývalá učiteľka telocviku.

V plavárni sa s deťmi stretáva každý deň. Vedie kurzy v rámci projektu odstraňovania plaveckej negramotnosti, ktorý dotuje mesto. Jeho zámerom je umožniť plavecký výcvik žiakom základných škôl, aj tým z chudobnejších ro­dín.

„Na kurzy chodia druháci, tretiaci a piataci. Bazén je bezplatný a sú tu s nimi učitelia v rámci vyučovania, takže to rodičov v podstate nič nestojí. Mnohí by si totiž súkromný plavecký výcvik dovoliť nemohli,“ približuje Pažáková.

Za zhruba štvrťstoročie vrátane projektu, ktorý beží takmer dvadsať rokov, naučila plávať množstvo detí. Začínali v ňom s tretiakmi, potom pridali druhákov a piatakov. „Narátala som to na zhruba 50-tisíc detí, no nie je to len moja zásluha, pretože tu mám aj učiteľov, ktorí mi pomáhajú. Ale tým, že to vediem, usmerňujem, robím rozcvičky a vysvetľujem, tak sa ku mne všetky deti hlásia a hovoria, že ja som ich učila plávať,“ dodáva s úsmevom.

Plaveckých kurzov sa pod jej odborným dohľadom ročne zúčastňuje zhruba dvetisíc žiakov. Konajú sa počas celého školského roka a postupne sa vystriedajú všetky základné školy v meste. Druháci majú prípravný sedemdňový výcvik, tretiaci základný deväťdňový a piataci poltýždňový zdokonaľovací.

„Spolupráca s pani Betkou je vynikajúca, bez nej si to ani neviem predstaviť. Vie s deťmi pracovať a perfektne ich namotivovať,“ hovorí Veronika Buvalová, učiteľka druhákov z banskobystrickej Základnej školy na Ďumbierskej ulici 17. Na kurzy so žiakmi chodí viac než desať rokov.

„Je to fantastické, lebo deti v dnešnej dobe veľmi málo športujú a plavecký výcvik v rámci školy má význam vzhľadom na otužovanie, športovanie aj utužovanie vzťahov v kolektíve. Deti sú spokojné a rady chodia plávať,“ dodáva. Za pravdu jej dávajú žiaci. „Páči sa mi tu, učíme sa prsiarske nohy a ruky, aj splývať. Nebolo to ťažké,“ zhrnul druhák Šimon.

Aj po rokoch Alžbetu Pažákovú práca s deťmi stále baví. Ako sama hovorí, pre dobrý pocit z dobre vykonanej práce, keď vidí, že sa naučia plávať a tešia sa. O to viac, že dnes je podľa nej ťažké motivovať deti k niečomu, no v plavárni sa jej to darí. Hoci je už teraz dôchodkyňa, v práci by chcela ešte pokračovať.

„Chcela by som to potiahnuť ešte zo dva roky a dovtedy dať do poriadku kvalifikovanosť učiteľov, aby plavecké kurzy pokračovali v tomto duchu. Potom môžem pokojne odísť do dôchodku a venovať sa vnúčatám,“ povedala matka dvoch detí a stará mama dvoch vnúčat.

Minulý mesiac na oceňovaní najlepších športovcov Banskej Bystrice získala Alžbeta Pažáková pri príležitosti svojho životného jubilea cenu v kategórii tréneri, funkcionári. V stredu jej primátor Ján Nosko ako prejav úcty za dlhoročnú prácu s deťmi odovzdal aj symbolickú vstupenku s neobmedzeným počtom vstupov do banskobystrickej mestskej plavárne.

„Je akýmsi symbolom našej plavárne, poznajú ju Banskobystričania všetkých vekových kategórií a naučila plávať tisícky detí. Je to človek, ktorý sa celým srdcom odovzdáva deťom a v jej prípade platí, že práca je aj jej veľkou záľubou,“ dodal banskobystrický primátor.

Pani Alžbeta patrí aj k najdlhšie aktívnym otužilcom v Banskej Bystrici. Hoci deti učí plávať v teplejšej vode, rada má aj ľadovú vodu. „S takýmto otužovaním som začala najmä preto, lebo som na kurzoch vo vode denne aj štyri-päť hodín, čo mi robilo problémy. Bolo mi stále zima, tak som sa rozhodla niečo urobiť. Otužujem sa v podstate asi 15 rokov a s deťmi vo vode vydržím,“ hovorí.

Jej život je spojený so športovaním a priznáva, že už na vysokej škole mala vzťah ku každému športu. Do práce chodí každý deň na bicykli, zapláva si, v zime lyžuje. „A každú nedeľu chodím plávať do studenej vody. Robím to predovšetkým pre zdravie,“ dodáva. Alžbeta Pažáková je držiteľkou štyroch medailí z Majstrovstiev SR v zimnom plávaní a zároveň aj držiteľkou zlatej Janského plakety.

Mesto v projekte odstraňovania plaveckej negramotnosti mieni pokračovať aj v ďalších rokoch. Rovnako aj v novšom projekte odstraňovania korčuliarskej negramotnosti na zimnom štadióne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #plávanie #Ján Nosko #plavecký kurz