Do boja o post sudcu ESĽP sa zatiaľ nikto neprihlásil

O post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) sa zatiaľ neuchádza žiaden kandidát, potvrdili v Kancelárii Súdnej rady SR. Rada vyhlásila ďalšie voľby po tom, čo jej tretiu kandidátku stopla vláda s odôvodnením, že nebola vyvážená.

12.03.2015 13:45
debata (4)

Prvé dve kandidátky Slovensku vrátili zo Štrasburgu. Nových kandidátov na post sudcu ESĽP treba predložiť do 18. marca. Samotná voľba je naplánovaná na 13. apríla.

Sudcovi ESĽP za Slovensko Jánovi Šikutovi sa skončilo funkčné obdobie 31. októbra 2013. Na súde môže pracovať do zvolenia nástupcu.

Situáciu ešte môže skomplikovať sťažnosť na Ústavný súd SR jedného z kandidátov, ktorých vláda neposunula do Štrasburgu. Ján Mazák napadol rozhodnutie vlády a zároveň ústavný súd žiada o predbežné opatrenie, ktoré by mohlo zablokovať novú voľbu.

Hovorkyňa Ústavného súdu SR Anna Pančurová uviedla, že táto sťažnosť bola pridelená náhodným výberom sudcovi spravodajcovi na stredajšom neverejnom zasadnutí pléna. Ten teraz musí preštudovať podanie a pripraví návrh na rozhodnutie senátu v tejto veci. Termín rozhodovania o tejto sťažnosti nie je stanovený, dodala.

Nasledovať budú nové voľby

Samotní členovia súdnej rady neboli jednotní v otázke, či vláda mohla stopnúť kandidátku, alebo ju mala posunúť na posúdenie poradnému panelu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

Jozef Vozár na februárovom rokovaní rady uviedol, že si nevie zodpovedať, či vláda môže, alebo musí posunúť kandidátku ďalej. Otázka teda je, či vláda je len poštár, alebo sama môže posudzovať, dodal.

Naopak, Ján Kľučka si myslí, že vláda na seba zobrala funkciu poradného panelu parlamentného zhromaždenia európskej rady, ktorého úlohou je posudzovať kandidátky.

Keďže súdna rada hlasovaním rozhodla, že nebude trvať na pôvodnej kandidátke, jej predsedníčka Jana Bajánková vyhlásila nové voľby.

ESĽP bol založený v roku 1959, jeho sídlom je Štrasburg. Je inštitúciou Rady Európy a každá členská krajina v ňom má jedného sudcu, v súčasnosti je ich 47.

Na súd sa môže obrátiť každý, kto sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach alebo dodatkovými protokolmi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kandidát #ESĽP #Ján Mazák #Jana Bajánková