Na kauciu sa vlani dostal z väzby iba jeden človek

Kto a za akých podmienok sa môže dostať na kauciu na slobodu? Tieto otázky sa stali aktuálne po tom, čo sa za 20-tisíc eur dostal z cely predbežného zaistenia exposlanec Národnej rady Vladimír Jánoš, ktorý je obvinený z týrania blízkej osoby. I keď jeho prípad je trochu iný.

13.03.2015 13:00
Janos Foto: ,
Krajský súd v Trenčíne neposlal Vladimíra Jánoša za mreže.
debata (5)

Podľa ministerstva spravodlivosti vykúpenie sa z väzby využívajú obvinení na Slovensku málo. Kauciu alebo peňažnú záruku pritom môže ponúknuť ktokoľvek. Jej výšku určuje súd. Minulý rok takto prepustili iba jedného obvineného, za posledných päť rokov ich bolo 15. Najnižšou sumou, ktorou sa z väzby obvinený vykúpil, bolo tisíc eur, najvyššia presiahla 26-tisíc eur. Oba prípady boli v Košickom kraji.

„Ak súd pripustí kauciu, určí kde, koľko a dokedy je potrebné zložiť peniaze,“ uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Vyplatenú kauciu podľa nej uschovajú v depozite súdu, v prípade, že osoba neporuší uložené obmedzenia a povinnosti, sa jej kaucia vráti. Ak však poruší, súd môže rozhodnúť o prepadnutí peňazí v prospech štátu.

Podľa právnikov Jánošovi súd určil pomerne vysokú sumu. Advokát Stanislav Pavol si preto myslí, že pravdepodobne aj z toho dôvodu sa u nás kaucie využívajú málo. „Ak porovnáme u nás priemerný zárobok, zistíme, že na to mnohí nemajú dostatok peňazí, kauciu si naozaj môžu dovoliť len tí, ktorí sú z finančnej stránky lepšie zabezpečení,“ povedal Pavol.

Podľa neho je to aj na posúdení konkrétneho prípadu a na sudcovi. Ten zohľadňuje majetkové pomery obvineného alebo toho, kto peňažnú záruku ponúka. Do úvahy sa berú všetky okolnosti prípadu, ktoré sú sudcovi predložené od prokurátora aj obhajcu, ako aj predložené záruky či písomné prísľuby. Rovnako sa prihliada aj na povahu činu, z ktorého bol obvinený, a jeho následok.

Takisto aj na opatrenia, ktoré už boli vykonané v prípravnom konaní a ktoré eliminujú páchanie ďalšej činnosti. Napríklad ak boli obvinenému odobraté zbrane tak ako Jánošovi. Kaucia bola najskôr schválená a potom zamietnutá napríklad Erikovi A., ktorý bol obvinený z vraždy. Okresný súd v Košiciach ho pred troma rokmi prepustil na kauciu 20-tisíc eur. Pre sťažnosť prokurátora si musel počkať na verdikt krajského súdu vo väzbe. Ten neskôr jeho kauciu zamietol, na slobodu sa tak nedostal.

Jánoš je však iný prípad. Verejnosť prekvapilo, že sa dostal na kauciu von aj napriek tomu, že sa prokurátor proti rozhodnutiu súdu odvolal a odvolací súd o tom v tom čase ešte nerozhodol. Podľa právnikov sudkyňa nepochybila. Jánoš bol totiž prepustený zo zadržania a nie z väzby. O nej nebolo vydané právoplatné rozhodnutie súdu.

Skutočnosť, či súd peňažnú záruku prijme, alebo nie, je podľa hovorkyne Špecializovaného trestného súdu Kataríny Kudjakovej posudzovaná v každom prípade individuálne. Nie sú stanovené presné pravidlá, jedine v prípade, ak je obvinený stíhaný pre obzvlášť závažný zločin, musia prijatie peňažnej záruky odôvodňovať „výnimočné okolnosti prípadu“, ich posudzovanie je tiež individuálne pre ten-ktorý prípad.

Podľa Kudjakovej v období od roku 2010 do roku 2015 sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu rozhodol o prepustení na kauciu 10-tisíc a 30-tisíc eur len dvoch obvinených. „V oboch prípadoch rozhodnutie súdu prvého stupňa Najvyšší súd zrušil a ponechal obvinených vo väzbe,“ dodala Kudjaková.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kaucia #predbežná väzba #Vladimír Jánoš