Policajti kontrolovali počítače v Liptákovej ambulancii

Všeobecný lekár pre dospelých Peter Lipták, ktorý šokoval verejnosť vyjadreniami, že v prijímaní darov od pacientov nič zlé nevidí, mal nečakanú návštevu. V piatok ráno mu do ambulancie vbehli piati kriminalisti z protikorupčnej jednotky, aby mu skontrolovali počítače.

13.03.2015 10:07 , aktualizované: 19:00
liptak, vysetrovanie, policia, korupcia, lekar,... Foto: ,
Počítače v ambulancii lekára Liptáka od rána kontrolovali vyšetrovatelia z Národnej kriminálnej agentúry.
debata (37)

Vyšetrovatelia podľa vyjadrení Liptáka prišli približne okolo deviatej hodiny ráno. „Mal som čakáreň plnú pacientov, keď prišli kriminalisti bez ohlásenia s tým, že mi idú kontrolovať počítačové systémy. Prestal som ordinovať a na dvere som vyvesil oznam, že v prípade akútnych stavov pacienti musia volať rýchlu záchrannú pomoc alebo centrálny príjem,“ povedal Lipták, ktorý podľa jeho slov denne vyšetrí 60 až 80 pacientov. Tvrdil, že v počítačoch hľadali zoznamy pacientov, od ktorých berie dary.

Na protikorupčnej jednotke, ako tvrdí, už bol vypovedať dvakrát po tri hodiny. „Veľmi podrobne som im vysvetlil, ako od pacientov prijímam dary, čo je legálny príjem podľa Občianskeho zákonníka,“ dodal lekár s tým, že zváži aj právny postup voči postupu polície. Na Liptáka podali opoziční poslanci za výroky o daroch trestné oznámenie, zatiaľ nebol obvinený.

Polícia o prípade aj o samotnej akcii v ambulancii lekára mlčí. „Vzhľadom na realizáciu procesných úkonov sa vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zatiaľ k prípadu bližšie vyjadrovať nebude,“ odkázala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Takýto oznam si mohli prečítať pacienti Petra... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Peter Lipták, ambulancia Takýto oznam si mohli prečítať pacienti Petra Liptáka na dverách jeho ambulancie.

Lipták sa minulý mesiac priznal, že dary od svojich pacientov prijíma dlhodobo. Mal to dlhší čas uvedené aj na dverách v čakárni jeho ambulancie. Pred niekoľkými mesiacmi oznam zvesil. Príspevky pacientov, ako tvrdí, neuvádza do daňového priznania. Podľa našich zákonov sa podľa neho dary zdaňovať nemusia.

„Od svojich pacientov prijímam dary, nás ako keby život tlačil k tomu, že musíme prijať akúkoľvek pomoc, a hlavne finančnú pomoc od pacientov,“ šokoval ešte vo februári tvrdeniami všeobecný lekár. Peniaze podľa neho potrebuje na chod ambulancie, vybavenie a splácanie úverov. Platby od poisťovní na to vraj nestačia. Odhadol, že za minulý rok prijal asi 5-tisíc eur. Najvyšší peňažný dar, aký dostal, bol v hodnote 3-tisíc eur.

Vo vyúčtovaní svojich mesačných príjmov a nákladov lekár uviedol, že jeho zárobok tvorí nulu. Pre denník Pravda v polovici februára povedal, že ho živí manželka.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte vo februári vydal pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, aby preveril Liptákove výroky, z ktorých vyplynulo korupčné správanie.

Od Liptáka sa dištancovali aj niektoré zdravotnícke organizácie. Slovenská lekárska komora dala podnet svojmu kontrolnému výboru, aby prešetril, či lekár neporušil etický kódex.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #polícia #Peter Lipták