SaS odmieta výzvy na uznanie Kosova: Neuznať ho je správne

SaS odmieta vyjadrenie rakúskej europoslankyne Ulrike Lunacek o tom, aby Slovensko uznalo Kosovo a postoj slovenskej diplomacie považuje za správny.

13.03.2015 12:58
debata (24)

„To, že päť členských krajín Kosovo dodnes neuznalo, podľa nášho názoru neznamená, že sa táto menšina mýli a odmietame označenia päť vzdorujúcich členských štátov Európskej únie,“ tvrdí tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Podľa Klusa ideálom európskych integračných procesov je dosahovanie konsenzuálnych rozhodnutí, obzvlášť v zahraničnej politike. Preto rozhodne nepovažuje za šťastné, že sa v tejto otázke Európskej únii nepodarilo nájsť konsenzus.

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Dôslední.

„Strana SaS považuje konzistentný názor slovenskej diplomacie neuznať Kosovo, rovnako ako napríklad Abcházsko, Južné Osetsko či Podnestersko za správny a plne ho podporuje,“ uvádza Klus. Upozorňuje, že práve nedávne udalosti na Kryme dávajú jasný dôkaz o tom, že spoločný postoj Európskej únie mohol vyraziť mnohé argumenty z rúk obhajcov ruskej anexie. Podľa Klusa by sa Únia i v tejto záležitosti mala do budúcna najmä poučiť.

Lunacek vyzvala, aby Slovensko uznalo Kosovo

Spravodajkyňa Európskeho parlamentu pre Kosovo Ulrike Lunacek vyzvala na stredajšom zasadnutí Európskeho parlamentu päť členských štátov, medzi nimi aj Slovensko, aby uznali Kosovo ako nezávislý štát. Podľa hovorcu rezortu slovenskej diplomacie Petra Stana postoj Slovenska vychádza z Vyhlásenia Národnej rady SR k riešeniu budúceho štatútu srbskej provincie Kosovo. To konštatuje, že riešenie budúceho usporiadania Kosova musí vychádzať z rešpektovania legitímnych požiadaviek Srbska ako aj Charty Organizácie Spojených národov a ostatných medzinárodných právnych noriem. „Slovensko je parlamentnou demokraciou a postoj parlamentu je pre vládu SR z hľadiska tvorby zahraničnopoli­tických rozhodnutí kľúčový,“ dodal Stano.

Podľa ministerstva Slovensko v aktuálnej geopolitickej situácii nepovažuje za vhodné otvárať otázky, ktoré majú potenciál narúšať princíp zachovania teritoriálnej integrity a územnej celistvosti štátov, osobitne na európskom kontinente. Cyprus, Grécko, Rumunsko a Španielsko sú ďalšie krajiny, ktoré Kosovo ako nezávislý štát doteraz neuznali.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #diplomacia #Kosovo #SASKA