Klientov HSBC už preveruje polícia

Polícia a Finančná správa už spustili preverovanie zoznamu 25 osôb, ktoré mali účty vo švajčiarskej pobočke britskej banky HSBC. Údaje o slovenských klientoch poskytlo Francúzsko na základe prísľubu ministra financií Michela Sapina, ktorý dal vo februári svojmu rezortnému kolegovi Petrovi Kažimírovi. Na zozname mien, ktorý má Pravda k dispozícii, sú podnikatelia či športovci. Väčšina mien však nie je verejne vôbec známa.

13.03.2015 17:45
debata (15)

Stavy na jednotlivých účtoch z rokov 2005 a 2006 sú aj v sume 3,5 milióna eur. Aj keď bankový účet vo Švajčiarsku nemusí znamenať daňový únik, polícia poskytnuté informácie bude ďalej preverovať.

„Predmetom preverovania sú najmä súvislosti s legalizáciou príjmov z trestnej činnosti, s daňovými deliktmi, ako aj súvislosti s využitím informácií pre účely trestného konania,“ povedal v piatok hovorca policajného prezídia Michal Slivka s tým, že ďalší postup si vyžiada aj medzinárodnú spoluprácu s orgánmi v zahraničí.

Na zozname je meno Daniela Hantuchová. Či ide o známu slovenskú tenistku, nie je jasné. Pravde sa s ňou od štvrtka nepodarilo skontaktovať.

Ďalšie meno je Ján Sabol. Muž s tým istým menom bol v prvej vláde Mikuláša Dzurindu štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva. Na zozname sú rovnako ďalší traja muži, ktorí so Sabolom podnikajú v liehovarníckom priemysle.

V spoločnom stanovisku, ktoré v piatok poskytli denníku Pravda, uviedli, že nie sú a nikdy neboli klientmi HSBC banky. „Podnikáme v súlade so zákonmi a predpismi už 25 rokov. Všetky naše príjmy sú zdanené, prípadne v súlade s platnými právnymi predpismi boli od dane oslobodené. V súvislosti s HSBC bankou nemôžeme vylúčiť, že niektorá zo zahraničných spoločností, ktorej sme, alebo sme boli akcionármi, mala v tejto banke otvorený účet. Nemáme však žiadnu informáciu, že by v takejto súvislosti mohlo dôjsť k akémukoľvek porušeniu právnych predpisov,“ napísali podnikatelia.

Na zozname je tiež meno Igor Grošaft. Pravda kontaktovala Igora Grošafta, ktorý bol za druhej vlády Mikuláša Dzurindu členom Prezídia Fondu národného majetku, s otázkou, či ide o jeho osobu. Vylúčil to. "Účet v HSBC vo Švajčiarsku jednoducho nebol. Nikomu som nedával ani plnú moc, ani splnomocnenie.“ Grošaft je v súčasnosti spolumajiteľom tlačovej agentúry SITA a prostredníctvom spoločnosti NAMAV vlastní podiel v spoločnosti Petit Press, ktorá vydáva denník Sme. Pre Pravdu v piatok povedal, že kontaktoval právne oddelenie HSBC s tým, aby mu dali vedieť, či má banka voči nemu nejaký vzťah. Grošaft mieni podniknúť právne kroky na ochranu svojho mena. „Samozrejme, že sa budem brániť právnou cestou, ešte stále som v nemom úžase,“ dodal.

Súbor 25 mien klientov HSBC však nie je konečný, ďalšie mená by mali mať daniari a polícia k dispozícii do niekoľkých týždňov.

Aký bude teda ďalší postup pri vyšetrovaní? Finančná správa podľa jej hovorkyne Patrície Macíkovej odovzdala dostupný zoznam partnerom v rámci daňovej kobry, teda polícii a Generálnej prokuratúre. „Zároveň získané údaje analyzujeme v rámci Finančnej správy. Až podrobnejšie preskúmanie zoznamu umožní určiť, aký bude ďalší postup. Ten budeme koordinovať spoločne v rámci daňovej kobry,“ povedala Macíková.

Podľa Miriam Galandovej z advokátskej kancelárie PRK Partners je možné očakávať, že Finančná správa bude preverovať, či by prírastky na uvedených účtoch mohli predstavovať príjem podliehajúci zdaneniu na Slovensku. „Ak áno, pravdepodobne sa bude skúmať, či tento príjem dotyčná osoba riadne priznala a zdanila.

Údaje sú však z rokov 2005 a 2006 a po uplynutí piatich rokov môže byť časť prípadných daňových únikov premlčaná.

Peter Pašek z poradenskej spoločnosti Accace Slovakia upozornil, že nie každý, kto má bankový účet vo Švajčiarsku, automaticky kráti Slovenskú republiku na daniach. Verí, že sú osoby, ktoré si zriadili bankový účet vo Švajčiarsku napríklad z titulu, že tam boli zamestnané. „Neviem či sa Finančná správa dostane k informáciám len o stavoch k nejakému dátumu, respektíve aj k pohybom. Jednoducho Finančná správa sa bude snažiť preveriť, či príjmy na daných účtoch boli preukázateľne zdanené,“ dodal Pašek.

Kauza okolo banky HSBC vypukla v roku 2007. Jej zamestnanec Hervé Falciani totiž ukradol vo Švajčiarsku údaje o kontách 24-tisíc súkromných klientov a odovzdal ich francúzskej polícii. Banku vyšetrujú vo Francúzsku i vo Veľkej Británii. Medzinárodné konzorcium investigatívnej žurnalistiky nedávno upozornilo, že priamo na Slovensku bolo otvorených 147 účtov, cez ktoré pretieklo do švajčiarskej banky okolo 50 miliónov eur. Podľa konzorcia najbohatší Slovák spomedzi klientov mal vo švajčiarskej banke na konte 10,5 milióna dolárov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #účet #polícia #Finančná správa #Daniela Hantuchová #HSBC