Štatistický úrad vyšetrujú pre zlyhanie pri 22-miliónovom europrojekte

Štatistický úrad čelí vyšetrovaniu z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Polícia úrad vyšetruje pre zlyhania pri realizácií 22 miliónového europrojektu na Elektronické systémy, napríklad na webovú stránku, odznelo v piatok vo večernom Rádiožurnále RTVS.

13.03.2015 18:51
debata (9)

Slovenský rozhlas poukázal na pochybenia pri verejnom obstarávaní, pre ktoré bude Štatistický úrad musieť vrátiť Európskej únii 4 milióny eur.

Rádiožurnál adresoval Štatistickému úradu a jeho predsedníčke Ľudmile Benkovičovej otázku či sa vedenie úradu stotožňuje s klasifikáciou obzvlášť závažného zločinu, či dokáže za týchto okolností obhájiť svoju pozíciu pred verejnosťou a tiež, ktoré osoby boli vypočuté. Úrad na väčšinu otázok RTVS neodpovedal.

Hovorca úradu Marián Jánošík sa pre Rádiožurnál vyjadril, že podľa jeho informácií „nikto zo Štatistického úradu SR nebol vypočutý Národnou kriminálnou agentúrou v súvislosti so spomínaným prípadom“.

Polícia na Štatistickom úrade zabezpečila množstvo listinných materiálov, ktoré vyhodnocuje. „Národná kriminálna agentúra pokračuje vo vyšetrovaní obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ vypočul aj viaceré osoby zo Štatistického úradu,“ povedal pre Rádiožurnal hovorca prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Podľa opozície by malo byť v záujme samotného úradu, čo najskôr vysvetliť, čo sa stalo. Nezaradený poslanec a člen strany Sieť Miroslav Beblavý hovorí aj o poslaneckom prieskume na úrade. „Je podľa mňa zodpovednosťou aj poslancov, aby vykonali kontrolu,“ povedal Beblavý.

Za vyvodzovanie personálnej a politickej zodpovednosti v prípade preukázania pochybení sa postavilo viacero členov vlády vrátane vicepremiéra zodpovedného za eurofondy Ľubomíra Vážneho. „Vláda SR sa bude problematickou zaoberať po ukončení konania. Štatistický úrad SR sa ešte nemal možnosť vyjadriť,“ uviedol Vážny pre RTVS.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Štatistický úrad