Hvezdárne a planetáriá majú v nedeľu svoj deň

Nadšenci astronómie sa môžu tešiť na absolútnu lahôdku. V Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove pribudlo špeciálne zariadenie, digitálny projektor. Pomocou neho sa dajú premietať profesionálne astronomické filmy na plátne dutej vypukliny kupoly s rozmermi 180 krát 360 stupňov. Efekt je fascinujúci.

14.03.2015 10:00
Hvezdáreň, Hurbanovo, ďalekohľad Foto: ,
Vladimír Čalfa pri ďalekohľade, ktorým pozorujú činnosť Slnka.
debata

Novšia budova hvezdárne pochádza z obdobia socializmu. Interiér však svedčí o tom, že tunajší kráčajú s dobou. V budove planetária to totiž žije. V prednáškovej miestnosti sa práve hŕstka študentov vzdeláva v rámci pomaturitného štúdia astronómie. Táto miestnosť je vlastne auditórium, ktoré je od okolitého prostredia interiéru budovy oddelené sklenenými vitrínami s exponátmi, takže je zároveň múzeom. Nachádzajú sa tu artefakty zariadení, ktoré kedysi používal na výskum zakladateľ hvezdárne Mikuláš Konkoly-Thege. Známy astronóm a člen mnohých významných dobových vedeckých spoločností medzinárodného charakteru.

Na nový digitálny projektor, ktorý sa nachádza v planetáriu, dostala hurbanovská hvezdáreň od svojho zakladateľa ministerstva kultúry 60-tisíc eur. „Obstarať vzácne zariadenie za takúto sumu sa mi zdalo nemožné. V Brne majú podobné zariadenie za 800-tisíc eur. Napokon sa mi to podarilo, vďaka dobrým vzťahom s niektorými dodávateľmi“, vyznáva sa riaditeľ hurbanovskej hvezdárne Marián Vidovenec.

Digitálny projektor je schopný špičkových animácií, na dobrej úrovni sa na ňom dá vysvetľovať astronómia. "Bohužiaľ, nedostali sme plnú verziu, máme len školskú verziu, ale nám, pre potreby našej malej sály postačuje. Väčšinou sa snažíme robiť prednášky naživo, teda pozorovaním reálnej oblohy,“ vysvetlil Vidovenec. Filmy sa premietajú cez projekčnú šošovku, optiku tzv. rybie oko, ktorého cena je 15-tisíc dolárov.

Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove. Foto: Monika Maťová, Pravda
Hvezdáreň, Hurbanovo, ďalekohľad Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove.

Obraz hviezdnej oblohy vytvára astronomický program Ski explorer 3. Hurbanovská hvezdáreň disponuje filmami dabovanými do angličtiny, maďarčiny a slovenčiny. Premietanie filmov je veľmi zaujímavé, vťahuje vás do obrazu. Výsledný efekt je veľmi podobný systému 3D.

Riaditeľ hvezdárne si robí nádeje, že premietanie projekcie, ktorá zatiaľ nemá na Slovensku obdobu, pritiahne do hvezdárne viac návštevníkov. „V návštevnosti sme mali v posledných rokoch dosť silný klesajúci trend. Absolvovali sme jednu veľkú rekonštrukciu, keď sme zriaďovali muzeálnu expozíciu. To bola dvojročná prestávka. Odvykli si ľudia sem chodiť. Začiatkom deväťdesiatych rokov sem prišlo okolo 15-tisíc návštevníkov ročne. Teraz k nám príde ročne okolo päťtisíc ľudí,“ objasnil.

Kupola sa pre návštevníkov otvára, len ak je pekné počasie. Vtedy je možné pozorovať vesmírnu oblohu. V kupole nikdy nemôže byť klimatizácia. Prudké zmeny teploty by zapríčinili deformácie obrazu a výsledky meraní a pozorovaní by stratili výpovednú hodnotu. „V tomto ďalekohľade pozorujeme činnosť Slnka. Obraz sa premieta pomocou zrkadiel na priemetňu, cez okulár, kde máme výkres, na ktorom zakresľujeme slnečné škvrny. Všetky údaje sa vyhodnocujú a posielajú do Centra pre pozorovania Slnka v Bruseli,“ dodáva vedecký pracovník Vladimír Čalfa.

Hvezdáreň je pre prívržencov astronómie zaujímavá aj preto, lebo sa špecializuje na pozorovanie sféry Slnka a slnečnej fyziky. Je akreditovaným vedeckovýskumným pracoviskom. Pracuje s rozpočtom pol milióna eur ročne.

Súčasný riaditeľ sa hrdí jej zaujímavou históriou. „Do konca I. svetovej vojny sa vyvíjala veľmi prosperitne. Vytvorili tu pod vedením Berlínskej univerzity fotometrický katalóg. Nemci prehrali prvú svetovú vojnu, a tak sa presadil katalóg anglický," podotkol.

Časť jedného z prvých ďalekohľadov hvezdárne je... Foto: Monika Maťová, Pravda
Hvezdáreň, Hurbanovo, ďalekohľad Časť jedného z prvých ďalekohľadov hvezdárne je dnes exponátom múzea.

Ďalšie veci, ktoré sa potom udiali, už do značnej miery ovplyvnili osud tejto hvezdárne. Bol to rok 1918, skončila sa prvá svetová vojna, nastali geopolitické turbulencie a všetko vzácne prístrojové vybavenie od Konkolyho čias bolo prevezené do Maďarska. Našťastie, aj napriek tomu sa tu aktivita veľmi rýchlo naštartovala.

Ďalekohľad sem bol dovezený v roku 1926, ale nemal ho kto namontovať. V tridsiatych rokoch bol už ďalekohľad plne funkčný. Vďaka nemu bola vytvorená prvá fotografia planéty Pluto zo stredoeurópskeho územia, a to dva týždne po jej objave. Počas druhej svetovej vojny sa observatórium stalo súčasťou vojnovej mašinérie. V šesťdesiatych rokoch sa hvezdáreň začala spamätávať a naštartovala cestu k prosperite. Od roku 1969 je jej zriaďovateľom ministerstvo kultúry.

Hvezdáreň sa nachádza priamo v centre mesta, v roku 1871, keď vznikla, stála na periférii dediny Hurbanovo. Plynutím času, demografickým vývojom a osídľovaním spojeným s výstavbou sa z Hurbanova stalo mesto a okolo hvezdárne sa vybudovala infraštruktúra. Dnes sa nachádza vedľa parku.

Tí, ktorých zaujíma pozorovanie hviezdnej oblohy alebo by si radi pozreli vesmírnu projekciu, majú príležitosť. Už v nedeľu je Deň hvezdární a planetárií. Hurbanovská hvezdáreň bude prístupná od štrnástej do sedemnástej hodiny, a nielen ona. Svoje dvere otvoria aj iné zariadenia, ktoré sa venujú astronómii. Návštevníci v nich dostanú informácie aj o tom, ako majú pozorovať čiastočné zatmenie slnka, ktoré bude 20. marca.

Počas Dňa hvezdární a planetárií budú sprístupnené:

  • Slovenská ústredná hvezdáreň
  • Hvezdáreň v Partizánskom
  • Hvezdáreň a planetárium v Prešove
  • SOLAR Hvezdáreň Senec
  • Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella, Žiar nad Hronom
  • Hvezdáreň v Rimavskej Sobote
  • Krajské osvetové stredisko v Nitre/KOS v Nitre
  • Hvezdáreň v Medzeve, pracovisko Kultúrneho centra Údolia Bodvy a Rudohoria
  • Hvezdáreň v Banskej Bystrici
  • Vihorlatská hvezdáreň v Humennom
  • Úsek astronómie Gemerského osvetového strediska v Rožňave
  • CVČ, EP Popradská 86 (Domino), Košice
  • Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína, útvar astronómie, Trebišov
  • Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika, Hlohovec

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #planetárium #hvezdáreň #Hurbanovo