Vyskúšame si obidve verzie jari, teplú aj chladnú

Prichádza jarná rovnodennosť a s ňou aj prvý jarný deň. Veriť v nejaké ustálené teplo sa však neoplatí. Počasie bude naďalej vrtkavé a meniť sa bude ako na hojdačke. Dobrou správou pre lyžiarov je, že sneh vo vyšších polohách vydrží pravdepodobne aj do Veľkej noci.

14.03.2015 09:00
počasie, most, mostík, starí rodičia, dedko,... Foto: ,
Prebúdzajúca sa jar láka ľudí do prírody. Na snímke bratislavská Železná studienka.
debata (1)

Zima neurobila hrubú čiaru a odchádza pomaly. „Na budúci týždeň si vyskúšame obidve verzie jari, aj teplú a slnečnú, aj chladnejšiu a daždivejšiu. Pri tejto oblačnosti mrazy nepredpokladám, ale v severných okresoch ešte môže snežiť. Cez víkend sa začne oblačnosť postupne od východu zmenšovať, a tak na východe bude nedeľa krajšia ako na západe Slovenska. Predpovedné modely na stred týždňa hovoria, že by sa mala vrátiť na chvíľu zamračená a chladnejšia podoba počasia,“ vraví meteorologička Miriam Jarošová.

To sa zhoduje aj s niektorými ľudovými pranostikami na toto obdobie. Množstvo z nich sa spája s menom Jozef (19. marca). Napríklad Jozef mosty stavia alebo Ak je na Jozefa mráz, bude hojne ovocia. Po jozefovskom ochladení v strede budúceho týždňa by malo podľa predpokladov meteorologičky prísť krajšie počasie, od piatka už by malo byť v jarnejšom duchu, so zmenšenou oblačnosťou a s teplotami nad 13–14 stupňov Celzia.

„Návraty chladnejšieho počasia na Slovensko budú priať aj lyžiarom, pretože stále ešte vo vyšších nadmorských výškach pribúdajú nejaké tie centimetre prírodného snehu a stále môže fungovať aj umelé zasnežovanie. Podľa predpovedných materiálov to vyzerá, že by to mohla byť ešte aj veľkonočná lyžovačka,“ dodala Jarošová.

V posledných rokoch bol medzi zimou a jarou ostrý strih, počasie sa zmenilo veľmi rýchlo. Tento rok je prechod medzi ročnými obdobiami oveľa pozvoľnejší, a taký by mal byť, pretože je to prirodzenejšie.

„V porovnaní s minulým rokom je naozaj chladnejšie. Vlani 14. marca dosiahla teplota vzduchu na viacerých miestach Slovenska vyše 20 stupňov Celzia, napríklad v Topoľčanoch, Beluši, Banskej Bystrici, Spišských Vlachoch. Koncom tohto týždňa iba výnimočne dosiahla teplota desať stupňov. Ale to je úplne normálne. Obdobie jarnej rovnodennosti môže byť veľmi rôzne, môže byť teplo skoro ako v lete, ale aj veľmi hlboká zima,“ hovorí Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Jarná rovnodennosť, a s ňou aj astronomická jar, sa tento rok začne v sobotu 20. marca. História meteorologických meraní zaznamenala veľké teplotné rozdiely v tomto období, bolo už viac ako 20 stupňov nad nulou, ale aj vyše 20 stupňov pod nulou.

Pavol Faško pripomenul, že 20. marca bolo najteplejšie v roku 1990 v Rimavskej Sobote, kde namerali 23,9 stupňa Celzia. Veľmi teplý bol aj 20. marec 1974, vtedy bolo v Trebišove 22,5 stupňa Celzia. Naopak, najchladnejšie bolo 20. marca v roku 1962, keď v Oravskej Lesnej namerali mínus 22,7 stupňa Celzia. Neprívetivé počasie bolo aj v roku 2007. Padal dážď so snehom a úhrn zrážok za dva dni, 19. a 20. marca, v Telgárte predstavoval až 65 mm, čo je na marec skutočne veľmi veľa.

O premenlivosti počasia v čase jarnej rovnodennosti svedčí aj množstvo napadaného snehu. V Banskej Štiavnici 20. marca 1980 napadalo štvrť metra nového snehu. Také polohy ako Chopok, Lomnický štít a vôbec všetky vysokohorské polohy môžu mať v období jarnej rovnodennosti aj 2–3 metre snehu. A ten môže byť aj v nižších polohách. Napríklad v Oravskej Lesnej mali 20. marca 2000 až 140 centimetrov snehu. Známou jarou, keď bolo veľa snehu, bol aj rok 2006, keď 20. marca mali v Lome nad Rimavicou 140 cm snehu.

Ako bude?

  • Sobota: Oblačno až zamračené, na viacerých miestach dážď alebo prehánky, cca od 600 metrov snehové. Denná teplota 5 až 10 stupňov, na severe miestami okolo 3 stupňov.
  • Nedeľa: Prevažne polooblačno, ojedinele prehánky. Denná teplota 10 až 15 stupňov, na severe miestami okolo 8 stupňov.
  • Pondelok: Jasno až polojasno, veterno. Od juhovýchodu k nám začne prúdiť o niečo teplejší vzduch. Denná teplota 11 až 16 stupňov, na severe miestami okolo 9 stupňov.
  • Utorok: Jasno a polojasno. Denná teplota 11 až 16 stupňov.
  • Streda: Jasno až polojasno. Denná teplota 7 až 14 stupňov.
  • Štvrtok: Jasno až polojasno. Denná teplota 6 až 12 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #zima #jarné počasie