Slovensko bude obstarávať štyri radary stredného dosahu

Slovensko do konca mesiaca vyhlási medzinárodný tender na nové 3D radary. Rezort pripravuje podklady na vyhlásenie súťaže na štyri súpravy 3D radarov stredného dosahu, potvrdil minister obrany Martin Glváč. Celková hodnota kontraktu by mala byť maximálne do 60 miliónov eur bez DPH.

14.03.2015 10:49
debata (38)

Ozbrojené sily potrebujú nové rádiolokátory pre protivzdušnú obranu, lebo životnosť súčasných radarov P 37 sovietskej výroby sa končí. Pôvodne sa počítalo s ich modernizáciou, predĺžením životnosti a nahradením novými radarmi až v roku 2020, vysvetlila hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Pre sankcie voči Rusku majú problém s modernizáciou radarov aj ďalšie krajiny. Po tom, čo padol projekt spoločnej výroby radarov krajín V 4, Slovensko ponúklo spoločné obstarávanie radarov Česku. Práve preto, že sa čaká na oficiálnu odpoveď z českého ministerstva obrany, rezort zatiaľ tender nevyhlásil.

České ministerstvo obrany v súvislosti s radarmi dokončuje dokumentáciu a materiály na rokovanie vlády. Česi chcú 10 mobilných 3D radarov vrátane logistickej podpory počas ich životnosti.

Chceli by, aby sa s ich dodávkou začalo najneskôr na konci roka 2017. Hovorca českého ministerstva obrany Petr Medek vo februári uviedol, že radary je potrebné nahradiť čo najskôr a pokiaľ by sme ich kupovali spoločne, museli by sa najprv vyriešiť legislatívne problémy.

„To by celý akvizičný proces zdržalo a tak nezostáva iná možnosť, ako vypísať vlastné výberové konanie,“ zdôraznil Medek vo februári.

Aj keď radary si budú krajiny nakupovať samostatne, otvára sa podľa hovorcu možnosť spolupráce, napríklad pri príprave a výcviku odborného a technického personálu.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #verejné obstarávanie #Martin Glváč #Ozbrojené sily SR #radary