SNS vyzýva vládu, aby nemenila postoj ku Kosovu

Slovenská národná strana vyzýva vládu, aby nemenila postoj ku Kosovu. Ako uviedla tlačová tajomníčka strany Zuzana Kohútiková, Kosovo vzniklo jednostranným vyhlásením nezávislosti, čo je podľa strany nelegitímne. Podľa SNS musia byť štátne hranice v Európe nemenné. Akýkoľvek posun hraníc totiž podľa strany spôsobuje vždy len a len napätie.

14.03.2015 13:08
Kosovo, Hashim Thaci, premiér Foto: ,
Kosovský premiér Hashim Thaci.
debata (38)

„Je na zamyslenie, že europoslanci, ktorí vidia, aké problémy vznikajú v ukrajinskej kríze, ktorá sa začala snahami o odtrhnutie Krymu, si neuvedomujú, že Kosovo vzniklo obdobným spôsobom, ako Krym,“ povedal predseda strany Andrej Danko.

Argument, že väčšina poslancov Európskeho parlamentu poukazuje na silnú podporu pre európsku budúcnosť Kosova, podľa neho neobstojí. „Kosovo do Európske únie nepatrí. Keď, tak len ako súčasť Srbska,“ povedal Danko.

Spravodajkyňa Európskeho parlamentu pre Kosovo Ulrike Lunacek vyzvala na stredajšom zasadnutí Európskeho parlamentu päť členských štátov, medzi nimi aj Slovensko, aby uznali Kosovo ako nezávislý štát. Podľa hovorcu rezortu slovenskej diplomacie Petra Stana postoj Slovenska vychádza z Vyhlásenia Národnej rady SR k riešeniu budúceho štatútu srbskej provincie Kosovo.

To konštatuje, že riešenie budúceho usporiadania Kosova musí vychádzať z rešpektovania legitímnych požiadaviek Srbska ako aj Charty Organizácie Spojených národov a ostatných medzinárodných právnych noriem. „Slovensko je parlamentnou demokraciou a postoj parlamentu je pre vládu SR z hľadiska tvorby zahraničnopoli­tických rozhodnutí kľúčový,“ dodal Stano.

Podľa ministerstva Slovensko v aktuálnej geopolitickej situácii nepovažuje za vhodné otvárať otázky, ktoré majú potenciál narúšať princíp zachovania teritoriálnej integrity a územnej celistvosti štátov, osobitne na európskom kontinente. Cyprus, Grécko, Rumunsko a Španielsko sú ďalšie krajiny, ktoré Kosovo ako nezávislý štát doteraz neuznali.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Kosovo #Andrej Danko #anexia Krymu